NOS Nieuws

Lesuitval door corona: 'Elke keer als de telefoon gaat schrik ik'

  • Joanke Dijkstra

    NOS Jeugdjournaal

  • Joanke Dijkstra

    NOS Jeugdjournaal

Juffen en meesters die wachten op een testuitslag, klassen die naar huis gestuurd worden en een steeds hogere werkdruk bij leraren en schooldirecteuren. Met de stijgende besmettingen wordt het steeds lastiger voor basisscholen om hun lessen op orde te houden, komt naar voren uit een rondgang van het NOS Jeugdjournaal, dat ruim 2500 basisscholen benaderde, waarvan er 529 reageerden.

"We hebben elke week wel drie of vier leraren die uitvallen. Daardoor ben ik bijna alleen nog maar aan het regelen en bellen om vervanging te vinden", zegt Janneke Oosterman, directeur van basisschool Tamarinde in Zaandam. Het is iets dat directeur Maaike Kerssens van De Watermolen in Koog aan de Zaan herkent: "Elke keer als mijn telefoon gaat en een collega belt, schrik ik en ben ik bang dat er weer één uitvalt."

Op basisschool 'De Watermolen' krijgen de meeste leerlingen te maken met een zieke juf of meester:

'Wow, nu komt het wel erg dichtbij'

Van de scholen die reageerden, geeft bijna 80 procent aan dat er geen of niet altijd vervanging is als er leraren uitvallen door klachten of een besmetting. Soms lukt het nog om een onderwijsassistent in te zetten, klassen samen te voegen of de directeur noodgedwongen voor de klas te zetten, maar een deel van de basisscholen ontkomt er niet aan om klassen naar huis te sturen.

Kerssens gebruikt daarvoor een speciale app, waarmee ze ouders pushberichten kan sturen. "Zodat ze het niet kunnen missen. Want het komt wel eens voor dat ik zelfs 's ochtends vroeg nog ouders moet vertellen dat hun kind die dag niet naar school hoeft te komen omdat de leraar is uitgevallen en er geen vervanging is."

Elke keer als mijn telefoon gaat en een collega belt, schrik ik en ben ik bang dat er weer één uitvalt.

Maaike Kerssens, OBS de Watermolen

De PO-Raad herkent de problemen: "Wij horen van onze leden dat het best een uitdaging is. Het lerarentekort was al een probleem en nu komt daar ook nog het coronavirus bij." De organisatie adviseert scholen dan ook om zich alleen te focussen op het hoognodige. "De lessen, dat heeft de prioriteit. Wat kan afvallen is voor iedere school anders, maar ze moeten echt prioriteiten stellen."

Zorgen

Hoop dat het komende tijd beter zal worden, lijkt er weinig te zijn onder basisscholen. Meer dan 400 scholen geven aan na de herfstvakantie meer problemen te verwachten door uitval, helemaal nu het verkoudheidsseizoen is aangebroken.

Ze verwachten dat er meer leraren besmet zullen raken en er vaker klassen naar huis gestuurd moeten worden. Ook geeft een deel aan bang te zijn voor burn-outklachten bij collega's, nu de werkdruk stijgt door het vele opvangen van andere klassen.

Maar ook de zorgen over leerachterstanden zijn groot. Kerssens: "Want hoe hard we ook ons best doen, er is gewoon minder rust en stabiliteit. En voor leerlingen werkt het toch beter als ze gewoon in de klas zitten in plaats van les op afstand."

Sneltesten en open blijven

Sneltesten voor leraren zouden erg helpen, zeggen bijna alle ondervraagde basisscholen. De PO-Raad hoopt ook dat leraren voorrang krijgen, als die testen beschikbaar worden. Zij hoeven dan minder lang te wachten op een uitslag en kunnen weer sneller aan het werk.

Een scholensluiting, daar zijn maar weinig scholen voorstander van. Dat geldt ook voor de PO-Raad: "Wij zijn voor verantwoord open blijven, ook omdat we in het voorjaar hebben gezien wat een paar weken zonder school doet met leerlingen. Zolang het kan, blijven de scholen open."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl