liveblog
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord en PSV verspelen punten • Ajax nieuwe koploper

liveblog gesloten

ADO Den Haag-AZ in nieuw liveblog

Wij gaan nu de samenvattingen bekijken in Studio Sport op NPO 1.

Het duel tussen ADO Den Haag en AZ (aftrap: 20.00 uur) is te volgen via dit liveblog.

Prettige wedstrijd!

De stand met nog één duel te gaan

Met ADO-AZ nog voor de boeg is dit de stand in de eredivisie. Ajax is de koploper, met een florissant doelsaldo. AZ kan met een zege bij ADO nog naar de negende plek stijgen. Ook voor ADO gloort bij winst een plek in de top-10.

Stand eredivisie

Uitslagen met nog één duel te gaan

Met de wedstrijd tussen ADO Den Haag en AZ nog op het programma om 20.00 uur, zijn dit de uitslagen op een overzichtelijk rijtje.

Uitslagen eredivisie

KLAAR IN WAALWIJK

Het is afgelopen in Waalwijk. Na een vooral na rust erg amusante wedstrijd is de eindstand bij RKC-Feyenoord 2-2.

84' GOAL FEYENOORD

En dan is het alweer gelijk in Waalwijk: Haps scoort met een fraaie krulbal en het staat 2-2 bij RKC-Feyenoord.

80' GOAL RKC

Ola John viel sterk in bij RKC en bekroont dat met een doelpunt. RKC komt op een 2-1 voorsprong tegen Feyenoord!

Ola John juicht na zijn goal tegen Feyenoord

74' Leuke wedstrijd

Het is een bijzonder leuke tweede helft geworden bij RKC-Feyenoord. De Rotterdammers hebben de mouwen opgestroopt en zijn op jacht naar de voorsprong. Aan de andere kant krijgt RKC daardoor ruimte voor de tegenstoot.

Dubbele wissel bij wissel: Ngonge en Damascan zijn vervangen door Daneels en John. Die laatste krijgt meteen daarna een behoorlijke kans, maar zijn inzet wordt gekeerd door Bijlow. Even later is er weer een kans voor Feyenoord: Lamprou redt op een schot van Diemers.

RKC-Feyenoord 1-1

62' GOAL FEYENOORD

Feyenoord komt op gelijke hoogte met RKC door een goal van Jørgensen. Hij stond op het punt om gewisseld te worden met een pijnlijke lies, maar maakt toch nog even zijn eerste doelpunt sinds februari.

Meteen daarna gaat hij naar de kant. Conteh is zijn vervanger.

RKC-Feyenoord 1-1

Nicolai Jørgensen wordt bedankt voor zijn gelijkmaker

Eerste nederlaag Everton, dat nu de koppositie moet delen met Liverpool

Everton heeft in de Premier League zijn eerste nederlaag geleden, waardoor het op de eerste plek gezelschap krijgt van stadgenoot Liverpool. Het elftal van coach Carlo Ancelotti verloor met 2-0 bij Southampton.

Lucas Digne wordt weggestuurd bij Everton

50' GOAL RKC

RKC komt op voorsprong tegen Feyenoord door een schitterend doelpunt van Ngonge. De Belg krijgt van de Feyenoord-defensie ruimte om te schieten en levert een heerlijke knal af: 1-0.

RKC-Feyenoord 1-0

Feest bij RKC na de 1-0 van Cyril Ngonge

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen bij RKC-Feyenoord. Twee wissels bij de Rotterdammers: Narsingh en Geertruida hebben Linssen en Nieuwkoop vervangen. De stand is 0-0.

Napoli toont sportief herstel, oudste Insigne zet broertje op zijn plek

Napoli is opgeklommen naar de tweede plek in de Serie A. Drie dagen na de nederlaag tegen AZ werd met 2-1 gewonnen bij middenmoter Benevento.

Benevento-Napoli werd vooral het duel tussen de broers Roberto en Lorenzo Insigne.

Lees het wedstrijdverslag.

De broers Lorenzo (links) en Roberto Insigne

RUST

Het is rust in Waalwijk. Nog geen doelpunten bij RKC-Feyenoord. De Rotterdammers zagen wel João Teixeira geblesseerd uitvallen.

34' Exit Teixeira

Een tegenvaller voor Feyenoord: Teixeira moet geblesseerd van het veld - is het zijn hamstring? - en wordt vervangen door Jørgensen.

Even later zien we de eerste kans voor RKC: Meulensteen kopt, Bijlow plukt uit de lucht. En weer een minuutje later is er nog een grotere kans en opnieuw brengt Bijlow redding, dit keer op een inzet van Damascan.

RKC-Feyenoord 0-0

João Teixeira valt geblesseerd uit bij Feyenoord

27' Wachten op goals

RKC is ondertussen iets beter in de wedstrijd gekomen na het sterke begin van Feyenoord. Het tempo in Waalwijk is wel een paar tandjes omlaag. Het is nog wachten op doelpunten.

Daar was er bijna eentje voor Feyenoord: Sow glijdt uit, waarna Teixeira een kans krijgt en de bal over de kruising jaagt. Even later is er een kopbal van Diemers, die door Lamprou wordt opgevangen.

RKC-Feyenoord 0-0

Beren uit Heerenveen allemaal goed thuisgekomen

De 15.000 toeschouwers die gisteravond voor een beregezellige sfeer zorgden bij sc Heerenveen-FC Emmen, hebben een nieuw thuis gekregen. De beren zijn allemaal binnen 24 uur verkocht voor een bedrag van in totaal ruim 230.000 euro. Dat geld gaat allemaal naar het goede doel.

10' Sterk begin Feyenoord

Feyenoord kent een sterke openingsfase tegen RKC en heeft al een paar aardige mogelijkheden gehad. Zo waren er een vrije trap en een afstandsschot van Berghuis, die beide over het doel gingen. Linssen schoot op de lat, maar die actie werd afgevlagd wegens buitenspel.

RKC-Feyenoord 0-0

AFTRAP IN WAALWIJK

De bal rolt in Waalwijk. De wedstrijd tussen RKC en Feyenoord is begonnen.

Strand Larsen opgelucht na eerste goals, Hofland fileert Fortuna

Mede dankzij twee goals van Jørgen Strand Larsen won FC Groningen eerder op de dag met 3-1 in Sittard. De Noorse spits maakte zijn eerste treffers in de eredivisie. Fortuna-trainer Kevin Hofland was hevig teleurgesteld.

Strand Larsen opgelucht na eerste goals, Hofland fileert Fortuna

Nog eens twee AZ-spelers besmet met coronavirus

Bij AZ zijn twee nieuwe coronabesmettingen geconstateerd binnen de spelersgroep, zo meldt de club uit Alkmaar. In totaal zijn er nu vijftien spelers geïnfecteerd (geweest) met het virus.

Van de spelers die afgelopen week positief testten, is er één negatief getest, aldus AZ. De Alkmaarders spelen om 20.00 uur tegen ADO Den Haag. Die wedstrijd gaat gewoon door.

KLAAR IN ROTTERDAM

Het is afgelopen in Rotterdam. Sparta en Heracles spelen met 1-1 gelijk.

KLAAR IN ARNHEM

Het is klaar in Arnhem. Na een turbulente blessuretijd wint Vitesse met 2-1 van PSV, dat een slechte week heeft.

90+3 Streep door penalty!

Dat waren spannende minuten in de Geldredome: na een botsing tussen Dasa en Hendrix wees scheidsrechter Nijhuis in blessuretijd naar de stip! Zahavi stond al klaar om de penalty te nemen, maar de VAR gooit roet in het Eindhovense eten. Nijhuis wordt verzocht om nog eens te kijken en besluit dan een streep te zetten door de strafschop.

83' Tijd dringt voor PSV

De tijd begint te dringen voor PSV, dat nog altijd tegen een 2-1 achterstand aankijkt bij PSV. Malen is een tijdje geleden binnen de lijnen gekomen als vervanger van Thomas. De druk van PSV neemt toe, Vitesse komt er nauwelijks meer uit, maar echt grote kansen weten de Eindhovenaren vooralsnog niet te creëren.

Vitesse-PSV 2-1

Opstellingen RKC Waalwijk-Feyenoord (16.45 uur)

Feyenoord treedt aan met dezelfde elf spelers als afgelopen week tegen Dinamo Zagreb. Ten opzichte van het duel met Sparta van vorige week is er één wijziging: Orkun Kökcü vervangt de geblesseerde Leroy Fer.

Opstelling RKC
Opstelling Feyenoord

75' GOAL HERACLES

Daar is de gelijkmaker van Heracles tegen de tien Spartanen. Vloet schiet de 1-1 binnen, op aangeven van Lunding.

Sparta-Heracles 1-1

Rai Vloet schiet de 1-1 voor Heracles Almelo binnen tegen Sparta

Ondertussen in de Bundesliga

Wout Weghorst heeft namens VfL Wolfsburg zijn tweede goal van het seizoen gemaakt. Het staat inmiddels 2-0 voor Wolfsburg tegen Arminia Bielefeld, waar Mike van der Hoorn in de defensie staat.

54' GOAL VITESSE

Een doelpunt voor Vitesse! De VAR was er eventjes mee bezig, want het leek op buitenspel van Openda. De Belg tikte binnen na een pass van Wittek. Maar de goal telt: Vitesse leidt met 2-1 tegen PSV.

Vitesse-PSV 2-1

Lois Openda juicht na de 2-1 tegen PSV

RODE KAART SPARTA

Sparta moet met tien man verder na een rode kaart voor Auassar. De Spartaan krijgt het aan de stok met Vloet - die zich overigens ook niet onbetuigd laat - en trapt daarbij lelijk na. Een rode kaart, aldus de VAR, die Vloet verder met rust laat.

Sparta-Heracles 1-0

Het moment waarop arbiter Serdar Gözübüyük die rode kaart aan Adil Auassar (niet in beeld) toont tijdens Sparta-Heracles Almelo

50' GOAL PSV

PSV begon goed aan de tweede helft en komt al snel naast Vitesse: een corner van Max wordt binnengekopt door Boscagli. Het is de eerste goal van de Fransman voor PSV in de eredivisie.

Even daarvoor was er al een gevaarlijke vrije trap van Max (redding Pasveer) en een kans voor Zahavi, maar nu is het echt raak.

Vitesse-PSV 1-1

Philipp Max viert de goal met Olivier Boscagli

47' GOAL SPARTA

Anderhalve minuut gespeeld in de tweede helft en ineens ligt de bal erin: Harroui haalt hard uit en het is 1-0 voor Sparta tegen Heracles.

Sparta-Heracles 1-0

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen bij Vitesse-PSV. Misschien dat het na rust leuker wordt dan in de vrij saaie eerste helft. Vitesse leidt met 1-0.

Ook in Rotterdam is de tweede helft begonnen, met de brilstand nog op het bord bij Sparta-Heracles.

RUST

Het is rust in Arnhem, waar Vitesse op een 1-0 voorsprong staat tegen PSV. In de loop van de eerste helft kwamen de Eindhovenaren iets beter in het spel, maar overtuigend is het niet. Vlak voor rust zagen we nog een aardige aanval, eindigend in een schot (net naast) van Ihattaren.

Ook in Rotterdam is het tijd voor een bekertje thee. Het staat 0-0 bij Sparta-Heracles.

41' Heracles scoort maar niet

In Rotterdam heeft Heracles nog altijd het betere van het spel, maar scoren - we zeiden het al eerder - is een probleem voor de ploeg uit Almelo. En als je niet scoort, kan je ook niet winnen. De brilstand prijkt nog op het scorebord, terwijl de regen ineens met bakken uit de lucht komt.

Sparta-Heracles 0-0

30' Grote kans Vitesse

PSV heeft het moeilijk bij Vitesse en ontsnapte zojuist aan een grotere achterstand. Tronstad haalt uit, maar Mvogo brengt redding.

Opvallend feitje: Vitesse won nog nooit van PSV in de Gelredome (W0-G9-V13). PSV is samen met FC Emmen de enige eredivisieclub die nog niet heeft verloren in de Gelredome. Emmen kwam tot nu toe slechts twee keer langs en ging beide keren met een gelijkspel naar huis.

Vitesse-PSV 1-0

Oude bekende Skomina leidt Atalanta-Ajax

Scheidsrechter Damir Skomina leidt dinsdagavond het uitduel van Ajax met Atalanta in de Champions League. De ervaren Sloveen is een oude bekende: hij floot Ajax twee seizoenen geleden tijdens een thuisduel met Real Madrid (1-2). Skomina leidde Ajax ook drie jaar geleden tijdens de verloren finale van de Europa League tegen Manchester United (0-2).

Dusan Tadic in discussie met scheidsrechter Damir Skomina tijdens Ajax-Real Madrid

15' Kansen Heracles en Sparta

De eerste kans op Het Kasteel was voor Heracles. En wat voor een kans: na een voorzet van Van der Water wist Bakis de bal vanuit kansrijke positie toch net naast te koppen.

Heracles heeft dit seizoen veel moeite met scoren. De Almeloërs staan tot nu toe op niet meer dan drie doelpunten.

Even later is er de eerste grote kans voor Sparta: na een pass van Beugelsdijk schiet Thy, maar Brouwer brengt redding.

Sparta-Heracles 0-0

9' GOAL VITESSE

Vitesse komt al snel op een 1-0 voorsprong tegen PSV dankzij een knappe kopbal van Rasmussen. De Deen werkt de bal dankzij een prima timing langs keeper Mvogo, na een corner van de Duitser Wittek.

Vitesse-PSV 1-0

Jacob Rasmussen balt de vuist na zijn 1-0 tegen PSV

AFTRAP IN ARNHEM EN ROTTERDAM

De tweede ronde van deze eredivisiezondag is begonnen. Vitesse ontvangt thuis het door corona geplaagde PSV. Sparta treft Heracles in Rotterdam. De ballen rollen!

Veenendaal na 13-0 van Ajax: 'Eindelijk van trauma verlost'

Herman Veenendaal had, voor zaterdag, als Vitesse-speler een negatief eredivisierecord achter zijn naam staan: een 12-1 nederlaag tegen Ajax. Dat record is met de 13-0 van gisteren uit de boeken.

Veenendaal na 13-0 van Ajax: 'Eindelijk van trauma verlost'

KLAAR IN SITTARD

Het is klaar in Sittard. FC Groningen wint zonder al te veel moeite met 3-1 bij Fortuna Sittard.

Opstellingen Sparta-Heracles (14.30 uur)

Sparta speelt met dezelfde 11 namen als vorige week in De Kuip. Bij Heracles is aanvoerder Robin Pröpper ziek.

Opstelling Sparta Rotterdam
Opstelling Heracles Almelo

79' GOAL FC GRONINGEN

Het sterkere FC Groningen komt op 3-1 bij Fortuna Sittard. Van Hintum schiet een vrije trap gortdroog langs keeper Koselev. Een prima dag dus voor Van Hintum, die al twee assists achter zijn naam had. De wedstrijd lijkt nu wel beslist.

Fortuna Sittard-FC Groningen 1-3

Een zijaanzicht van de gortdroge vrije trap van Bart van Hintum

Opstellingen Vitesse-PSV (14.30 uur)

PSV treedt door de zes coronabesmettingen niet met de sterkste elf aan bij Vitesse. Ook Mario Götze, die tegen Granada uitviel met een spierblessure, is niet van de partij. Donyell Malen zit op de bank, waar naast hem nog twee veldspelers en twee keepers zitten. Meer niet.

Bij Vitesse ontbreekt de geschorste Tannane.

Opstelling Vitesse
Opstelling PSV

70' Fortuna probeert

Na de onverwachte aansluitingstreffer probeert Fortuna er een wedstrijd van te maken. De Limburgers doen meer mee dan voor rust, maar Groningen is nog steeds de baas en echt grote kansen hebben we nog niet waargenomen.

Fortuna Sittard-FC Groningen 1-2

Bosz over 13-0 Ajax: 'Slecht voor het Nederlandse voetbal'

Peter Bosz, trainer van Bayer Leverkusen, heeft in de persconferentie voor het Bundesliga-duel met FC Augsburg ook even stilgestaan bij de 13-0 van Ajax bij VVV-Venlo. De voormalige Ajax-coach heeft er niet van genoten.

"Ik heb geen verklaring voor zo'n uitslag. Maar het is slecht voor het Nederlandse voetbal, omdat iedereen het er nu over heeft. Zelfs met een rode kaart is deze uitslag niet uit te leggen", aldus Bosz.

Peter Bosz tijdens een persconferentie van Bayer Leverkusen

54' GOAL FORTUNA SITTARD

Fortuna Sittard komt terug tot 1-2 tegen FC Groningen. Seuntjens schiet een penalty beheerst langs Padt, die wel naar de goede hoek dook.

De bal ging op de stip na een overtreding van Joosten op Angha.

Fortuna Sittard-FC Groningen 1-2

Mats Seuntjens neemt snel de bal mee naar de middenstip na de aansluitingstreffer

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Sittard, waar FC Groningen op een 2-0 voorsprong staat tegen Fortuna.

Twee wissels bij de Limburgers: Cox en Polter zijn vervangen door Rota en Hansson.

Vitesse-trainer Letsch spiegelt zich aan Schmidt: 'Veel van Roger geleerd'

Ze vierden in het voorjaar van 2014 successen met Red Bull Salzburg en staan straks om 14.30 uur, ruim zes jaar later, tegenover elkaar: Vitesse-trainer Thomas Letsch en PSV-coach Roger Schmidt.

"Ik heb zeer veel van hem geleerd", vertelt Letsch in aanloop naar de competitietopper tussen Vitesse en PSV. "Hij was onderscheidend bij Red Bull Salzburg." Letsch was in het seizoen 2013/2014 de assistent van Schmidt, die bij de club uit Salzburg met zijn geprezen pressievoetbal de dubbel in Oostenrijk won.

Letsch leerde veel van Schmidt: 'Je ziet zijn invloed ook bij PSV'

RUST IN SITTARD

Het is rust bij het duel tussen de twee jongste trainers in de eredivisie. Groningen-coach Danny Buijs (38) leidt met 2-0 bij Fortuna-trainer Kevin Hofland (41).

41' Fortuna niet best

De rust nadert in Sittard, waar FC Groningen op een terechte 2-0 voorsprong staat. Het had al 3-0 kunnen staan, maar schoten van Joosten (redding Koselev) en Van Kaam (net mis) gingen er niet in. Fortuna Sittard bakt er vooralsnog weinig van.

Fortuna Sittard-FC Groningen 0-2

28' GOAL FC GRONINGEN

En dat is nummer twee voor Strand Larsen. De Noor staat opnieuw op de goede plek en tikt de 2-0 voor Groningen binnen tegen Fortuna Sittard. Opnieuw is de voorzet van links van Van Hintum, de Noor - afgelopen zomer overgekomen van Sarpsborg 08 FF - slaat wederom toe.

Met zijn tweede goal evenaart Strand Larsen op de Noorse topscorerslijst van FC Groningen Ruben Jenssen. Alexander Sørloth (5) is de volgende op de lijst, Erik Nevland (43) staat bovenaan.

Fortuna Sittard-FC Groningen 0-2

De vreugde is groot bij Groningen na de twee goals van Jørgen Strand Larsen

23' Groningen is beter

Sinds de 1-0 van Strand Larsen heeft het betere Groningen al een tweetal kansen gehad om de voorsprong uit te bouwen, via El Messaoudi en Da Cruz. Namens Fortuna had Semedo een enorme kans, oog in oog met Padt, maar de Groningen-goalie bracht redding op het niet al te sterke schot.

Fortuna Sittard-FC Groningen 0-1

6' GOAL FC GRONINGEN

Na een tamme openingsfase komt FC Groningen met de eerste de beste kans op 1-0 bij Fortuna Sittard.

Strand Larsen volleert beheerst raak op aangeven van Van Hintum. De Noor maakt zijn eerste goal voor de Groningers.

Fortuna Sittard-FC Groningen 0-1

Jørgen Strand Larsen viert zijn vroege doelpunt, de Fortuna-spelers treuren

AFTRAP IN SITTARD

Het eerste duel van deze eredivisiezondag is begonnen: Fortuna Sittard-FC Groningen.

Opstellingen Fortuna Sittard-FC Groningen (12.15 uur)

Deze 22 spelers beginnen om 12.15 uur aan de eerste wedstrijd van deze eredivisiezondag. Zoals gezegd ontbreekt Arjen Robben bij FC Groningen. Trainer Buijs zei tegenover FOX Sports dat Robben gisteren toch weer wat lichte klachten had.

Sergio Padt speelt zijn 200ste wedstrijd in Groningse dienst.

PSV mist zes spelers door coronavirus

PSV mist om 14.30 uur tegen Vitesse zes spelers als gevolg van coronabesmettingen, meldt de club. Het gaat om aanvoerder Denzel Dumfries, Cody Gakpo, Pablo Rosario, Timo Baumgartl, Maxime Delanghe en Joel Piroe.

Het coronavirus waart al geruime tijd rond in de PSV-selectie. Vorige week tegen PEC Zwolle ontbraken om die reden Eran Zahavi en Jordan Teze, in het Europa League-duel met Granada waren ook Pablo Rosario, Cody Gakpo en Maxime Delanghe al niet van de partij.

Timo Baumgartl en Denzel Dumfries

Geen Robben bij Groningen

Arjen Robben schittert bij FC Groningen toch weer door afwezigheid in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard, die om 12.15 uur begint. De 36-jarige aanvaller behoort niet tot de wedstrijdselectie van trainer Danny Buijs.

De oud-international deed vorige week zondag als invaller een kwartiertje mee in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (0-0). Robben sprak na afloop opgetogen over een mooie herstart. Maar vandaag is hij er helaas toch weer niet bij.

Arjen Robben ontbreekt vandaag in de wedstrijdselectie van FC Groningen

Niet alleen het record van Ajax gaat de wereld over, ook de zelfspot bij VVV

De Argentijnse krant La Nación schrijft na de recordzege van Ajax dat keeper Delano van Crooy van VVV bijna in tranen uitbarstte. Bijna, want La Gazzetta dello Sport weet al meteen te melden dat het erger had gekund.

De internationale sportpers besteedt uitgebreid aandacht aan de 0-13. Alle archieven worden opengetrokken om aan te tonen dat er iets unieks had plaatsgevonden in Venlo.

Op bezoek bij VVV-fans, uitgerekend op de dag van de 0-13

Ondanks 'bubbel' lopen besmettingen op in betaald voetbal

Alle sport in competitievorm ligt al twee weken plat, op het betaald voetbal na. Het kabinet maakte in de reeks maatregelen ter bestrijding van de tweede coronagolf een uitzondering voor de ere- en de eerste divisie en het vrouwenvoetbal. Ondanks het strenge veiligheidsprotocol van de KNVB loopt het aantal coronabesmettingen in het profvoetbal echter op, net als in de maatschappij. Werkt de bubbel niet goed? Is er eigenlijk wel een bubbel?

Minister Van Ark over besmettingen betaald voetbal: 'De afspraken werken'

De stand in de eredivisie

En dat brengt ons, met nog vijf wedstrijden te spelen, op deze tussenstand.

De dag van gisteren

Het was een bijzondere dag in de eredivisie gisteren, met name dankzij de 13 doelpunten van Ajax bij VVV-Venlo en het beregezellige publiek bij Heerenveen-Emmen.

Welkom in de eredivisie!

De eredivisiezondag begint straks om 12.15 uur met het duel tussen Fortuna Sittard en FC Groningen. En daarna volgen nog vier wedstrijden. We gaan er eens goed voor zitten en volgen de eredivisiezondag de hele dag via dit liveblog.