Akkoord over verkoop HEMA aan eigenaren Jumbo en investeerder Parcom
Warenhuisketen HEMA komt waarschijnlijk in handen van de familie Van Eerd, eigenaar van Jumbo en de Nederlandse investeerder Parcom. De huidige eigenaren hebben een voorlopige overeenkomst bereikt.
Een aantal grote schuldeisers van HEMA kreeg afgelopen zomer het concern in handen na een conflict met eigenaar Marcel Boekhoorn. Die kon niet aan de betalingsverplichtingen voldoen, waarna de schuldeisers het eigendom van HEMA opeisten. Ze willen het warenhuis weer doorverkopen en hebben de afgelopen weken met verschillende partijen gepraat.
De schuldeisers krijgen zo'n 440 miljoen euro voor HEMA. Of de deal er daadwerkelijk komt, hangt nog van een aantal zaken af. Zo moeten de kopers nog afspraken met banken maken en wordt er de komende weken uitgebreid boekenonderzoek bij het warenhuis gedaan.
Los van Jumbo
De familie Van Eerd heeft ervaring met HEMA. Vorig jaar ging supermarktketen Jumbo, eigendom van de familie, een samenwerkingsverband met het warenhuis aan. De familie wil nog geen commentaar geven op de deal. Wel wordt er benadrukt dat HEMA onder een nieuw opgericht investeringsvehikel komt te hangen en dus los komt te staan van Jumbo. Het nieuwe investeringsvehikel heet Mississippi Ventures, vernoemt naar de plek waar de familie jaren geleden inspiratie opdeed en het 'klantdenken' heeft omarmd.
Parcom is in 1982 opgericht en investeert in meerdere Nederlandse bedrijven. Volgens HEMA-directeur Tjeerd Jegen hebben de potentiële kopers zich gecommitteerd aan de huidige afspraken met vakbonden en werknemers.
Schuldenberg
HEMA ging jarenlang gebukt onder een enorme schuld. Mede door de rentelast lijdt het bedrijf sinds 2013 verlies. De schuldenberg is in overleg met de schuldeisers teruggebracht van 750 miljoen euro naar 300 miljoen.
Dit jaar staan de resultaten ook onder druk omdat een deel van de winkels moest sluiten vanwege het coronavirus. Tot en met juli is er 58 miljoen euro verlies geleden tegenover een verlies van 25 miljoen euro een jaar eerder. Toch is de winkelketen positief, omdat sinds juni de omzet weer oploopt en vooral online meer wordt verkocht.
"Tijdens het proces hebben de partijen laten zien veel begrip te hebben voor onze business en de uitdagingen waar we nu voor staan als gevolg van Covid-19", zegt HEMA-directeur Jegen. "Ze geloven in de veerkracht van ons bedrijf en delen onze overtuiging van de kracht van HEMA."
Excel-sheet
De afgelopen weken is er een burgerinitiatief gestart om HEMA voor Nederland te behouden. Consumenten konden geld inleggen om mee te doen om een deel van het bedrijf te kopen. Voorlopig doet dat initiatief niet mee met deze deal. Mei Li Vos van het initiatief 'Koop de HEMA' noemt de overname goed nieuws. "Volgens mij willen ze hetzelfde met HEMA als wij en zien ze het niet als een Excel sheet."
Vos denkt dat er een goede samenwerking mogelijk is met de investeringsmaatschappij en zegt dat daarover al contact is geweest. "Het zou mooi zijn als we kunnen samenwerken om het bedrijf in rustiger financieel vaarwater te krijgen en te behouden voor Nederland en de Benelux." 'Koop de HEMA' wil aandelen kopen zodat het bedrijf duurzame investeringen kan doen.