Beademingsapparaat
NOS NieuwsAangepast

Meer winst Philips, bestellingen hard geraakt door schrappen order VS

Philips heeft een goed derde kwartaal achter de rug. Het bedrijf deed onder meer goede zaken met apparatuur voor de behandeling van coronapatiënten, zoals beademingsapparaten en monitors.

De omzet van het bedrijf steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 10 procent naar bijna 5 miljard euro. Ook de nettowinst nam flink toe, van 208 miljoen naar 340 miljoen euro. De maanden ervoor namen de omzet en winst nog af.

Er is niet alleen meer vraag naar apparatuur door de coronapandemie, maar er zijn volgens topman Frans van Houten ook meer persoonlijke verzorgingsproducten verkocht. Zo waren elektrische tandenborstels, waarvan de verkoop al steeg voor corona, opnieuw meer in trek.

Uitstel hart- en kankerbehandelingen

Tegelijk raakt de coronacrisis Philips ook. De installatie van medische apparatuur voor behandelingen van andere ziektes dan corona liep nog steeds bij veel ziekenhuizen vertraging op.

"Wij volgen de behandelingen heel nauwkeurig", aldus Van Houten. "Bijvoorbeeld in de cardiologie en oncologie. Daar lopen de volumes nog steeds wat achter op 2019. Dat heeft te maken met de druk op ziekenhuizen rond covid. Die belasting is heel vervelend voor de ziekenhuizen, waardoor een aantal andere patiënten niet goed geholpen kunnen worden."

Amerika had te veel beademingsapparaten besteld.

Frans van Houten, topman Philips

Verder is duidelijk dat het bedrijf hard geraakt is door het schrappen van een grote order door de Amerikaanse overheid. Die zou tot het einde van het jaar 43.000 beademingsapparaten afnemen van Philips, maar eind augustus werd duidelijk dat er door een flink deel van de levering een streep ging.

Volgens Van Houten gebeurde dat simpelweg doordat de VS veel meer apparaten besteld had dan het land uiteindelijk nodig had. "Dat was heel erg teleurstellend. Misschien wel begrijpelijk, omdat Amerika misschien wat te veel had besteld waardoor de voorraad in het land flink is opgelopen."

De Amerikanen nemen 30.000 apparaten minder af dan gepland. Dat leidt tot een daling van het totale aantal bestellingen bij Philips van 18 procent, blijkt uit de kwartaalcijfers. Als deze order buiten beschouwing wordt gelaten, steeg het aantal bestellingen met 3 procent.

Daardoor loopt het bedrijf honderden miljoenen euro's mis. Dat zal niet terug te zien zijn in de cijfers over het vierde kwartaal, omdat het nu al geld opzij heeft gezet om die tegenvaller op te vangen.

Groei komende jaren

Hoewel Philips dus geraakt is door die tegenvaller en ziet dat de installatie van sommige medische apparatuur vertraging oploopt, verwacht Van Houten dat de omzet dit jaar alles bij elkaar "bescheiden" zal groeien. Ook heeft hij zijn verwachtingen voor de komende jaren bekendgemaakt. Tot en met 2025 zal het bedrijf jaarlijks met 5 tot 6 procent groeien, denkt de topman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl