liveblog
NOS NieuwsAangepast

Meer dan 32.000 besmettingen in Frankrijk • Italië komt met nieuwe coronamaatregelen

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Koning Willem-Alexander en zijn gezin zijn na één dag Griekenland weer terug in Nederland.
  • De Slowaakse regering wil de hele bevolking testen op het coronavirus.
  • Er komt op korte termijn een keurmerk voor mondkapjes in Nederland.
  • De NS schrapt enkele treinen omdat het aantal reizigers daalt.
  • Bij een protest tegen de coronamaatregelen in Den Bosch zijn twee mensen aangehouden.
liveblog gesloten

Oostenrijkse plaats twee weken op slot: 'Dit zijn wij in Nederland niet gewend'

Kuchl, even ten zuiden van Salzburg, kampt met een grote uitbraak van het coronavirus. De gemeente wordt veertien dagen afgesloten van de buitenwereld, voor velen een onaangename verrassing.

Oostenrijkse plaats twee weken op slot: 'Dit zijn wij in Nederland niet gewend '

Meer dan 32.000 besmettingen gemeld in Frankrijk

In Frankrijk is de afgelopen 24 uur bij 32.427 mensen vastgesteld dat ze het coronavirus hebben. Het aantal besmettingen loopt er al weken flink op. Er kwamen deze week gemiddeld 19.425 geregistreerde besmettingen per dag bij.

Sinds vandaag geldt in Frankrijk de noodtoestand voor de volksgezondheid, waardoor de autoriteiten allerlei strenge maatregelen kunnen nemen. In Parijs en acht andere grote steden is bijvoorbeeld een avondklok van kracht: je mag daar tussen 21.00 uur en 06.00 uur niet naar buiten. De maatregel geldt voor vier weken.

Vakantiegangers over de Griekenland-reis van de koning

Van "dat mag hij zelf weten" tot "niet zo slim": op een Brabants vakantiepark zijn de meningen over de vakantie van de koning verdeeld. Willem-Alexander en zijn gezin zijn vanavond, na één dag Griekenland, met een KLM-vlucht terug naar Nederland gekomen. Ze zijn inmiddels gearriveerd in paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Van 'niet slim' tot 'zelf weten': vakantiegangers over de Griekenlandreis van de koning

Drukte op Londense terrassen

Met 11 graden buiten zitten is misschien niet heel comfortabel, maar dat weerhoudt deze inwoners van Londen er niet van om een terrasje te pakken. In Londen gelden sinds vandaag strengere maatregelen. Mensen die geen huishouden vormen, mogen niet meer samen binnen zitten in cafés of restaurants. Buiten zitten mag wel, met een maximumaantal van zes mensen en op voldoende afstand.

In Londen was vanavond ook een demonstratie van mensen die tegen de coronamaatregelen zijn. Die zien zij als een schending van hun vrijheden. "Er zijn heel veel dingen waaraan je kunt doodgaan, dat kan iedere dag gebeuren", zegt een 17-jarige demonstrant tegen persbureau Reuters. "We willen van ons leven kunnen genieten en niet thuis blijven zitten."

Koning terug in Nederland

Koning Willem-Alexander en zijn gezin zijn terug in Nederland. Ze landden vanavond iets na 20.00 uur op Schiphol, met KLM-vlucht 1576.

Kort daarna werd op paleis Huis ten Bosch de koninklijke standaard gehesen, wat betekent dat de koning in het land is:

Vlag gehesen op paleis Huis ten Bosch: de koning is weer thuis

Willem-Alexander vertrok gisteren met zijn gezin naar Griekenland voor een vakantie, maar besloot die af te breken toen er ophef over was ontstaan. "We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons", zeiden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in een verklaring.

Morgen nieuwe maatregelen in Italië

De Italiaanse premier Giuseppe Conte komt morgen met nieuwe coronamaatregelen. Welke dat zijn, is nog niet bekend. Daarover overlegt de regering nog met lokale autoriteiten en gezondheidsorganisaties.

Italië was in het voorjaar de coronabrandhaard van Europa. Het zwaargetroffen land ging in maart in een strikte lockdown, die twee maanden duurde. Daarna nam het aantal besmettingen af en leek de uitbraak onder controle.

Maar net als elders is de laatste weken het aantal bevestigde coronagevallen weer sterk toegenomen. Vandaag werden er 10.925 besmettingen en 47 doden gemeld. Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de crisis in maart en april ging het om honderden doden per dag.

Slowaakse regering wil hele bevolking testen

De regering van Slowakije is van plan om alle inwoners ouder dan 10 jaar te testen op het coronavirus. De regering heeft daarvoor 13 miljoen snelle antigentests aangeschaft.

Het is nog niet duidelijk of de tests verplicht of vrijwillig worden. Volgens de Slowaakse nieuwssite aktuality.sk overweegt premier Igor Matovic om mensen die zich laten testen te belonen. "Hoe meer mensen er komen, hoe nauwkeuriger de tests zullen zijn en hoe groter onze kansen." De premier hoopt dat minstens 90 procent van de Slowaken meedoet aan de massatests.

Twee arrestaties bij protest tegen coronamaatregelen in Den Bosch

Bij een demonstratie in Den Bosch tegen de coronamaatregelen heeft de politie twee mensen aangehouden. De ene arrestant kon geen identiteitsbewijs laten zien, de andere maakte zich schuldig aan belediging.

In overleg met de organisatie heeft de burgemeester van Den Bosch de demonstratie vroegtijdig beëindigd, omdat de deelnemers zich volgens de gemeente niet aan de gemaakte afspraken hielden. Volgens Omroep Brabant waren er 200 tot 300 betogers.

De mensen hielden volgens de gemeente onderling geen anderhalve meter afstand en wilden afwijken van de afgesproken route door naar het centrum van Den Bosch te lopen. De mobiele eenheid werd ingezet om hen daarvan te weerhouden.

NS schrapt enkele treinen

Vanaf maandag stopt de NS met de inzet van extra forensentreinen tijdens de spits. Ook worden vanaf volgend weekend de nachttreinen voor uitgaanspubliek geschrapt. Met de wijzigingen speelt de NS in op het dalende aantal reizigers. Ook zegt een woordvoerder te willen anticiperen op het aantal ziekmeldingen, dat de komende tijd mogelijk toeneemt. "Er is bij ons op dit moment nog geen ziekenboeg die tot nijpende problemen leidt, maar we willen wel voorbereid zijn."

Het grootste deel van de treinen blijft overigens gewoon rijden. Ook het reguliere nachtnet, met onder meer de verbinding naar Schiphol, gaat door. Met de aanpassingen van de NS gaan straks in totaal 3 procent minder treinen rijden.

Belgische vicepremier positief getest

De Belgische vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès is besmet met het coronavirus. Ze denkt dat ze het virus in familiekring heeft opgelopen. Wilmès was van oktober vorig jaar tot september demissionair premier van België, als eerste vrouw.

Eerder deze week was Wilmès in Luxemburg voor een bijeenkomst met haar Europese collega-ministers. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Schallenberg, was daar ook en testte eerder vandaag eveneens positief op het coronavirus. Volgens zijn woordvoerder heeft hij het virus mogelijk in Luxemburg opgelopen.

Morgen meer dan 30 mensen in kerk Barneveld

De gereformeerde kerk in Barneveld-centrum houdt morgen diensten waarbij meer dan dertig mensen aanwezig zullen zijn. Dat zegt een woordvoerder van de kerk tegen persbureau ANP. Volgens de woordvoerder kunnen er in de kerk met 2000 zitplaatsen maximaal 250 mensen op een veilige manier de dienst bijwonen. "Maar ik verwacht dat het er veel minder zullen zijn."

De kerk wijkt hiermee af van het dringende advies om een maximum van dertig bezoekers per dienst aan te houden. "We hebben een enorm kerkgebouw, waardoor eerder 2 meter afstand bewaard zal blijven dan 1,5 meter. En we geven het advies om mondkapjes te dragen", aldus de woordvoerder.

Ook afgelopen zondag hield de kerk diensten waar het aantal van dertig bezoekers fors werd overschreden. Toen waren er per keer 400 tot 450 mensen aanwezig.

Mondkapjespatroon Rijksoverheid was te groot

Het mondkapjespatroon dat maanden op de website van de Rijksoverheid heeft gestaan, was te groot. Het consumentenprogramma Kassa heeft berekend dat het ministerie van Volksgezondheid een rekenfout heeft gemaakt bij het omrekenen van de Amerikaanse maten (inches) naar centimeters. Daardoor was het patroon een paar centimeter te ruim en sloten de gemaakte mondkapjes niet goed aan.

Het ministerie zegt tegen Kassa dat er inderdaad sprake was van een rekenfout. Sinds vandaag staat een nieuwe versie van het mondkapjespatroon online.

Ook komt er op korte termijn een Nederlands keurmerk voor mondkapjes. Dat wordt vanavond bekendgemaakt in de uitzending van het BNNVARA-programma. Om te bepalen of een mondkapje een keurmerk krijgt, wordt gekeken naar onder meer duurzaamheid en de kwaliteit van de stof. In Europa gelden wel algemene richtlijnen voor mondkapjes voor consumenten, maar er is nog geen enkel land met een keurmerk.

Een zelfgemaakt mondkapje (niet het patroon van de Rijksoverheid)

Duitse bondspresident in quarantaine

Frank-Walter Steinmeier, de bondspresident van Duitsland, moet in quarantaine. Een van zijn beveiligers is positief getest op het coronavirus.

Steinmeier zelf is inmiddels ook getest op het virus, de uitslag was negatief.

Meer dan 8100 nieuwe besmettingen, 152 meer dan gisteren

In het ziekenhuis liggen nu 1568 coronapatiënten, van wie 352 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 1553 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 15 patiënten.

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8141 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 7989 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7403 positieve tests per dag gemeld, tegen 5198 een week eerder.

Bij het RIVM zijn 28 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 18 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 24 doden per dag, tegen 17 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 683. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 411 en 298.

Bravis Ziekenhuis stelt geplande operaties uit

Het Bravis Ziekenhuis stelt alle geplande operaties vanaf maandag uit. Het ziekenhuis heeft een vestiging in Roosendaal en in Bergen op Zoom.

"Het aantal coronapatiënten in de kliniek is hoog en ook het aanbod van coronapatiënten op de spoedeisende hulp neemt toe. Deze cijfers in combinatie met een hoog ziekteverzuim onder de medewerkers dwingt ons in te grijpen in de reguliere zorg", staat in een verklaring op de eigen website.

Acute en oncologische ingrepen gaan wel door. "In de loop van de week wordt gekeken of verdere maatregelen nodig zijn of dat er andere mogelijkheden zijn voor de continuïteit van de zorg."

Het ziekenhuis zegt dat ongeveer 240 medewerkers ziek thuis zijn of in quarantaine verblijven omdat een huisgenoot besmet is. Op dit moment liggen er 35 covidpatiënten in het ziekenhuis, van wie vijf op de IC.

Duitsland neemt patiënten uit EU op

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas heeft verklaard dat zijn land bereid is coronapatiënten uit de EU op te nemen in Duitse ziekenhuizen.

"Als er bij onze buren bij de verzorging van coronapatiënten als gevolg van de toename van het aantal gevallen problemen ontstaan, dan bieden we natuurlijk snel onze hulp aan, als onze capaciteit dat toestaat", zei Maas eerder vandaag.

Eerder dit jaar ving Duitsland al patiënten uit andere landen op, ook uit Nederland. De deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen die beide grenzen aan Nederland, zijn bereid dat nu weer te doen. In Beieren wordt gesproken met Tsjechië over eventuele opnames.

Zo gaan mensen om met financiële tegenslag door corona

Een contractverlening die niet doorgaat, ontslag, faillissement, of minder opdrachten voor zzp'ers. Voor honderdduizenden Nederlanders heeft corona grote financiële gevolgen.

Wij vroegen drie mensen met verschillende inkomens hoe ze daarmee omgaan.

Japanse supercomputer laat zien hoe virusdeeltjes zich verplaatsen

Japanse wetenschappers laten met behulp van een supercomputer zien hoe coronavirusdeeltjes zich verspreiden boven een eettafel met vier personen. In een animatie die de Amerikaanse nieuwssite NBC Washington toont, is te zien dat mensen die naast een besmet persoon zitten veel meer risico lopen dan degene ertegenover.

De wetenschappers keken ook naar de invloed van luchtvochtigheid op de verspreiding van de deeltjes door de lucht. Zij concludeerden dat het risico op verspreiding in de wintermaanden toeneemt in droge afgesloten ruimtes. Wanneer een ruimte niet geventileerd kan worden, zou een luchtbevochtiger de verspreiding mogelijk kunnen verminderen.

Bekijk de animatie hier:

Merkel vraagt Duitsers sociale contacten en reizen te beperken: 'Elke dag telt'

Bondskanselier Merkel heeft vanochtend nog eens benadrukt dat Duitsers zoveel mogelijk hun sociale contacten en reisbewegingen moeten beperken.

"Stel elke niet noodzakelijke reis uit en ga ook geen feestjes vieren. Blijf zoveel mogelijk thuis", zei Merkel in een videoboodschap. "We moeten er alles aan doen om het virus in te dammen. Elke dag telt."

Voor de derde dag op rij is een recordaantal besmettingen geregistreerd in Duitsland. In de afgelopen 24 uur kwamen er 7830 nieuwe besmettingen bij. In totaal zijn er nu 356.387 coronagevallen vastgesteld.

Bekijk de videoboodschap van Merkel in deze tweet:

Beddencapaciteit Ziekenhuisgroep Twente weer voldoende

De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) heeft weer voldoende bedden beschikbaar om patiënten na behandeling op de eerste hulp op te kunnen nemen in de kliniek. Dat stelt het ziekenhuis op de eigen website.

Eergisteren meldde ZGT dat de maximale beddencapaciteit was bereikt en er geen nieuwe patiënten konden worden opgenomen. Volgens het ziekenhuis kwam dat door een grote toename aan coronapatiënten waarvoor een extra isolatieafdeling is geopend. Drie afdelingen zijn vrijgemaakt voor coronagevallen.

De geplande reguliere zorg ging volgens het ziekenhuis wel grotendeels door en ook de spoedeisende hulp en poliklinieken bleven open.

Dronken man bespuugt agent en roept dat hij corona heeft

Een dronken Fransman heeft vannacht in Hulst in Zeeland een agent bespuugd. Hij riep daarop dat hij besmet was met corona. De politie hield de 30-jarige man aan omdat hij dronken achter het stuur zat.

De man wilde niet uitstappen, waarna agenten hem uit zijn auto trokken. Daarna begon de man te blazen en te spugen in de richting van een agent. Ook op het politiebureau bleef de man zich verzetten. Daarom werd hij in de cel gezet.

De agent doet aangifte van zware mishandeling.

Ziekenhuizen maken zich zorgen over komend griepseizoen

De griepgolf van komende winter verhoogt de druk op ziekenhuizen verder. Dat zegt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss tegen persbureau ANP. "Mensen met griep, maar ook andere luchtwegvirussen, hebben klachten die overlappen met de symptomen van covid-19. Zelfs een milde griepgolf gaat dus tot extra werk leiden."

In het CWZ ziekenhuis in Nijmegen, waar Voss werkt als arts-microbioloog, wordt daarom binnenkort begonnen met het testen van mensen op corona en griep tegelijk. "Dat scheelt wat werk, omdat je maar één keer genetisch materiaal hoeft af te nemen. Aan de andere kant neemt ook het aantal mensen met een snotneus toe", zegt hij tegen het persbureau.

Een woordvoerder van het Erasmus MC in Rotterdam zegt dat ziekenhuizen zich zo goed mogelijk voorbereiden op de komst van grieppatiënten. "Maar vanwege corona is het wel roeien met de riemen die we hebben. We verwachten vanwege de griep extra drukte. Bovendien gaat ook het personeel besmet raken, wat nog meer druk op de capaciteit legt." Volgens hem is het griepseizoen om die redenen elk jaar een "zware tijd" voor het Erasmus MC, maar dit jaar is de druk extra hoog.

Avondklok Frankrijk gaat vanavond in

In negen grote Franse steden gaat vanavond een avondklok in; de maatregel blijft minimaal vier weken van kracht. Van 21.00 uur tot 06.00 uur mogen inwoners van de regio Parijs, Grenoble, Lille, Lyon, Marseille, Montpellier, Rouen, Saint-Etienne en Toulouse de straat niet op. Wie dat wel doet, riskeert een boete van 135 euro.

Deze maatregel treft ruim 19 miljoen inwoners, ruim een derde van de totale Franse bevolking. President Macron neemt deze beslissing omdat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen snel oplopen, zegt correspondent Frank Renout. "De avondklok moet tot minder sociale contacten leiden en dus tot minder besmettingen, is de redenering van de president."

In heel Frankrijk geldt de noodtoestand voor de volksgezondheid. Die duurt naar verwachting tot de komende zomer. De Franse autoriteiten kunnen tijdens de noodtoestand strenge maatregelen nemen, zoals de avondklok nu. In maart gold ook al een noodtoestand, die werd in juli opgeheven.

Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken test positief

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Schallenberg is positief getest op corona. De minister namens de ÖVP zou geen symptomen van het virus vertonen, meldt de Oostenrijkse Kronen Zeitung zaterdag. Hij zit in thuisisolatie.

Volgens een woordvoerder van zijn ministerie heeft hij het virus mogelijk maandag in Luxemburg opgelopen tijdens een ontmoeting met zijn Europese collega-ministers van Buitenlandse Zaken. "Alle regeringsleden worden vandaag uit voorzorg getest", zegt de woordvoerder.

De medewerkers van de ministers zijn gisteren al getest en zitten ook in thuisisolatie.

'Mogelijk tot december gedeeltelijke lockdown nodig'

De 'gedeeltelijke lockdown' zoals die sinds woensdagavond van kracht is, kan mogelijk tot in december duren. Jaap van Dissel van het RIVM zegt tegen de NOS dat hij een langere periode verwacht "waarin de aantallen verhoogd zijn".

De besmettingscijfers zullen eerst nog verder toenemen voordat een eventuele afname volgt, verwacht hij. Van Dissel houdt er daarom rekening mee dat de nieuwe coronamaatregelen niet al na vier weken versoepeld kunnen worden.

Locoburgemeester Chinese miljoenenstad Qingdao: geen nieuwe besmettingen

De autoriteiten in de Chinese miljoenenstad Qingdao zijn klaar met het testen van nagenoeg alle inwoners. Onder de 10,9 miljoen geteste mensen zijn geen nieuwe besmettingen geconstateerd, zeggen de autoriteiten.

Tot de megaoperatie werd besloten nadat er afgelopen week 13 nieuwe besmettingen werden gemeld vanuit een ziekenhuis. Twee besmette havenarbeiders zouden de oorzaak van de uitbraak zijn geweest. De meeste gevallen konden worden gelinkt aan een ziekenhuis waar de twee havenmedewerkers een medische controle hadden ondergaan. Daar zouden de coronamaatregelen niet goed zijn gevolgd, waarna er meer bezoekers van het ziekenhuis besmet zijn geraakt.

De locoburgemeester van de stad zegt dat "het risico op een grote overdracht nu in wezen is geëlimineerd".

Lange wachtrijen voor het testen in Qingdao

België voor het eerst meer dan 10.000 besmettingen op 1 dag

Afgelopen dinsdag werden er voor het eerst meer dan 10.000 besmettingen geregistreerd in België. Dat blijkt uit de wekelijkse cijfers die het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano vanochtend heeft gepubliceerd. Het ging dinsdag in totaal om 10.369 nieuwe besmettingen.

In de week van 6 tot en met 13 oktober werden er gemiddeld 6764 nieuwe besmettingen geregistreerd in België. In totaal zijn er nu 202.151 mensen geïnfecteerd met het virus. Meer dan 2000 patiënten liggen in het ziekenhuis. 10.359 mensen zijn overleden.

Curaçao laat reizigers uit onder meer Florida, Aruba en Sint Maarten toe

Onder meer rechtstreekse vluchten uit de Amerikaanse staat Florida, Aruba en Sint Maarten zijn vanaf maandag weer welkom op de luchthaven van Curaçao. De passagiers van die vluchten zijn verplicht om een negatieve test te overleggen. Het eiland heeft de luchthaven opengesteld voor reizigers uit vijftien Caribische eilanden en 35 landen die nu als laagrisicogebieden gelden.

Reizigers uit Nederland konden al naar Curaçao vliegen. Als ze een negatieve test kunnen overhandigen, hoeven ze niet in quarantaine. Ook voor bezoekers uit landen als Duitsland, Italië, Hong Kong, Oostenrijk, China, Taiwan en Suriname gelden die regels.

'Chinees vaccin bijna af, maar Nederland voelt er weinig voor'

Nederland heeft geen interesse in een Chinees vaccin, ook al lijkt het er volgens deskundigen op dat Chinese vaccins veilig zijn, schrijft het AD. Het Aziatische land denkt volgens de krant binnen enkele weken het eerste werkende vaccin op de markt te brengen. En er zouden dit jaar nog twee andere vaccins volgen.

Westerse farmaceuten als AstraZeneca en Pfizer denken op zijn vroegst in het eerste kwartaal van volgend jaar met een vaccin te komen. Een woordvoerder van de Chinese staats-farmaceut Sinopharm zegt tegen het AD "op november te mikken".

Ook andere vaccinmakers uit China zeggen voor het einde van het jaar met een werkend middel te komen. Dan zouden er volgens planning eind dit jaar 600 miljoen coronavaccins beschikbaar zijn.

De kans dat Nederland een Chinees vaccin koopt, is niet groot. Alle Europese lidstaten hebben afgelopen zomer al toegezegd een vaccin van het Brits-Zweedse AstraZeneca af te nemen als dat op de markt komt. En zodra een vaccin van de Leidse farmaceut Janssen Pharmaceutica wordt toegelaten tot de Europese markt, neemt Nederland 7,8 miljoen vaccins af.

Besmettingscijfer Duitsland stijgt opnieuw

De afgelopen 24 uur zijn er in Duitsland 7830 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het is de derde dag op rij dat er een recordaantal bij het Robert Koch Instituut is gemeld. Gisteren werden er nog ruim 7300 besmettingen geregistreerd, en donderdag ruim 6600.

In totaal zijn er nu 356.387 coronagevallen vastgesteld. Het officiële dodental staat op 9767, inclusief 33 in het laatste etmaal.

Nieuw liveblog

Goedemorgen. Welkom in het coronaliveblog van zaterdag 17 oktober. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.