Gemiddelde landelijke huurprijs voor het eerst in zes jaar gedaald

De huurdaling in de vrije sector die in grote steden al te zien was, verspreidt zich nu ook naar middelgrote steden. Daardoor is er landelijk voor het eerst in zes jaar een daling van de gemiddelde huurprijs in de vrije sector. Het gaat het afgelopen kwartaal om een daling van 0,4 procent, meldt Pararius, waar volgens het woningplatform 65 procent van de beschikbare vrijesectorwoningen op staan.

"Dit is marktwerking in optima forma", zegt Pararius-directeur Jasper de Groot. "Verhuurders hebben het randje opgezocht van wat mogelijk is, maar er is een max aan wat mensen kunnen en willen betalen. Nu er minder vraag is en een groter aanbod, dalen de prijzen." De coronacrisis heeft dit effect volgens De Groot versterkt, omdat expats wegblijven.

De huurprijsdaling die Pararius constateert, gaat over de huurprijs bij het aantreden van nieuwe bewoners en is dus niet te verwarren met de huurprijsstijging voor zittende huurders. Die vindt jaarlijks plaats in juli en is dit jaar het hoogst in zes jaar.

Op provinciaal niveau zijn er grote verschillen zichtbaar. In Noord-Holland, Overijsel en Noord-Brabant vonden de grootste dalingen plaats. In Friesland stegen de prijzen dit kwartaal het hardst. Overigens is Friesland wel nog de enige provincie in Nederland waar de gemiddelde huurprijs per vierkante meter onder de tien euro ligt.

Waar in het tweede kwartaal vooral in de grote steden de huurprijzen daalden, heeft dit in het derde kwartaal doorgezet in middelgrote steden. Zo was er een daling in grote steden als Amsterdam (-5,9 procent), Den Haag (-1,5 procent), Utrecht (-2,9 procent) en Eindhoven (-7,1 procent), en middelgrote steden als Amstelveen (-7,8 procent), Haarlem (-7,1 procent), Bussum (-8,5 procent), Hoofddorp (-10,3 procent), Leiden (-5,8 procent) en Enschede (-3 procent).

Ook zijn er plekken waar de gemiddelde huurprijs wel toenam. Het gaat om onder meer Rotterdam (+0,6 procent), Tilburg (+4,9 procent), Nijmegen (+8,4 procent), Deventer (+4,5 procent), Leeuwaren (+6,3 procent) en Almere (+6,2 procent).

Amsterdam is nog steeds veruit de duurste stad om te huren. Nieuwe huurders betalen gemiddeld 22,09 euro per vierkante meter, zo'n 6,5 euro boven het landelijk gemiddelde. Dat was het derde kwartaal 16,56 euro per vierkante meter.

Vooral mensen die tussen de 39.000 en 55.000 euro per jaar verdienen, zitten volgens De Groot in de knel. Ze verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar vaak te weinig voor een hypotheek waarmee ze een huis kunnen kopen: "Deze groep is dus aangewezen op de vrije sector, en dat is maar een klein deel van de totale woonvoorraad."

Of de huurprijzen blijven dalen, is volgens De Groot afhankelijk van de koopwoningenmarkt. Als die in de knel komt, dan kan het zijn dat er meer huurwoningen beschikbaar komen: "Mensen die al een nieuw huis gekocht hebben, maar hun oude huis niet verkocht krijgen, moeten dan een van de twee verhuren."

Ook is het afhankelijk van hoeveel huizen er de komende tijd worden bijgebouwd. In Nederland is er nog steeds sprake van een woningtekort van zo'n 330.000 woningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl