NOS Wielrennen

Sagan blijft afgeslankt peloton voor en soleert naar eerste ritzege in Giro

Sagan zegeviert voor het eerst in de Giro, Kelderman blijft alert

Peter Sagan heeft de tiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De 30-jarige Slowaak liet tien kilometer voor de streep zijn medevluchters achter zich en soleerde naar de overwinning in Tortoreto.

Sagan won in zijn carrière al twaalf etappes in de Tour de France en vier in de Vuelta, maar een ritzege in de Ronde van Italië ontbrak nog op zijn palmares.

Afgeslankt peloton

De tiende etappe ging van start zonder de ploegen Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott. De Nederlandse wielerformatie trok zich terug na een positieve coronatest bij kopman Steven Kruijswijk. Mitchelton-Scott verliet de koers omdat vier stafleden het coronavirus onder de leden bleken te hebben.

Team Sunweb moest verder zonder de sprinter Michael Matthews, nadat bij hem het coronavirus werd geconstateerd. De overige Sunweb-renners bleven wel in koers.

Daardoor telde het peloton in de 177 kilometer lange rit van Lanciano naar Tortoreto nog 145 renners. Voor de rustdag waren er nog 160 renners in koers. Onderweg stapte ook Ramon Sinkeldam nog af. De 31-jarige Nederlander heeft volgens zijn ploeg Groupama-FDJ al enkele dagen last van vermoeidheid.

De etappe begon hectisch. Het duurde lang voordat er een kopgroep gevormd was. FDJ liet een groep van zeven renners aanvankelijk niet begaan, maar na een achtervolging van twee uur gaf de ploeg van drievoudig etappewinnaar Arnaud Démare het op.

Onder anderen Filippo Ganna, die al twee ritten won deze Giro, en Sagan zaten in de vlucht van de dag. De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van vijf minuten.

De kopgroep van de tiende etappe met Peter Sagan

De voorsprong van de kopgroep liep tegen het eind van de rit snel terug, maar Sagan en Ben Swift hielden nog lang stand. Op de laatste beklimming van de dag kreeg het duo gezelschap van Pello Bilbao, de nummer drie van het algemeen klassement.

Sprinter Sagan wilde echter niet met Swift en Bilbao naar de finish rijden en demarreerde bergop. Het lukte de achtervolgers niet meer de Slowaak te achterhalen en Sagan kwam voor het eerst in zijn carrière juichend over de streep in een Giro-etappe.

Ook in het peloton was het onrustig op de laatste klim. Rozetruidrager João Almeida probeerde weg te rijden, maar kreeg geen ruimte. Even later probeerde Domenico Pozzovivo het, maar ook de Italiaan werd al snel teruggepakt.

Jakob Fuglsang viel weg uit de toptien van het algemeen klassement. De Deense kopman van Astana reed negen kilometer voor de finish lek en verloor tijd op zijn concurrenten.

Wilco Kelderman handhaafde zich op de tweede plek van het klassement. Almeida liep wel vier seconden uit op de Nederlander, omdat De Portugees nog bonificatieseconden pakte op de streep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl