Hij noemt het "niet de meest hoogstaande wedstrijd die we hebben gespeeld". Marten de Roon realiseert zich dat het duel van het Nederlands elftal met Mexico, die eindigde in een 1-0 nederlaag voor Oranje, nauwelijks sprankelde.
Volgens de middenvelder, die na ruim een uur spelen mocht invallen, is het een kwestie van gewenning, een gebrek aan zekerheden in de ploeg. "We staan vaak best wel goed, maar hebben nog niet het gevoel dat je vooruit kunt lopen en de rest dan volgt."
"Het is nog veel naar elkaar kijken, wachten op elkaar, terwijl we daar iets meer initiatief in hadden kunnen nemen. We stonden op een juiste manier, maar het is een kwestie van coaching en vaker op deze manier spelen."
'Zoeken naar een plan B'
Het is een van de veranderingen onder Frank de Boer. De nieuwe bondscoach wil de manier van druk zetten veranderen bij Oranje. "Het ging goed", zegt De Roon, "maar ook onder Koeman speelden we vaak één helft minder en dan moesten we dingen aanpassen voordat het goed ging."
"We zijn nu aan het zoeken naar een een plan B, waardoor we ons sneller kunnen aanpassen en niet hoeven wachten tot de rust waarin we tegen een achterstand aankijken."
De Roon is te spreken over de manier waarop De Boer zich bij Oranje presenteert in zijn eerste week waarin de selectie bij elkaar is. "Hij maakt een heel goede indruk. Hij is betrokken, probeert wat extra teambesprekingen te houden en zijn stem te laten horen."
"Hij wil op dezelfde weg doorgaan, maar nog meer verduidelijken. Het gaat om de details, vindt hij, het grote geheel is er wel. En daar zijn we het mee eens", zegt De Roon, de mening van de spelersgroep vertolkend.
Een team moet het onoverwinnelijke uitstralen, niet een coach.
"Hij laat nog steeds veel over aan Lodeweges (assistent-bondscoach, red.), maar is zelf misschien nog wel meer betrokken bij de besprekingen dan Koeman op een gegeven moment was, want die zag dat het wel liep. Het is goed dat hij zijn stempel drukt, dat hij aanwezig is."
Maar welke rol een bondscoach ook speelt, waar hij de accenten ook legt, het zijn volgens De Roon de spelers die het verschil moeten maken. "Een team moet dat onoverwinnelijke uitstralen, niet een coach. Die moet ervoor zorgen dat wij weten wat we moeten doen. Of een coach dat met de borst vooruit doet of met de rug naar de camera, maakt niet uit. Uiteindelijk moeten de spelers het op het veld doen."
De Roon is intussen nog altijd een vaste waarde in Oranje, hoewel zijn positie een jaar geleden ter discussie stond. Zou Donny van de Beek niet geschikter zijn op de rechterflank op het middenveld? Het is zo'n vraag die eens in de zoveel tijd oplaait rond het Nederlands elftal.
"Ik ben erin blijven staan, heb veel gespeeld en mijn steentje bijgedragen. Ik denk dat ik heb kunnen laten zien dat ik in dit Oranje hoor", aldus de 29-jarige voetballer, die met Atalanta de ranglijst aanvoert in de Italiaanse Serie A.
Het is een zelfbewuste uitspraak van het soort dat De Roon naar eigen zeggen lastig vindt om te doen. Toch zegt hij het. "Ik ben zelf altijd wel overtuigd geweest van de kwaliteiten die ik kan toevoegen aan het team. Maar dat moeten andere mensen ook zien."
"Ik ben niet de meest spectaculaire speler van wie iedereen na één keer denkt: hij moet altijd spelen. Maar ik denk dat ik wel ontzettend wordt gewaardeerd door de spelers om me heen en de trainer. Dat is het belangrijkste, met je eigen kwaliteiten zorgen dat de rest beter speelt. Dan hoef ik niet altijd in de schijnwerpers te staan. Dat is niet mijn doel."