NOS Voetbal

Oranje-aanvoerder Van Dijk had 'dit wel een beetje verwacht'

Van Dijk: 'We hadden dit een beetje verwacht'

In een weinig overtuigend duel heeft het Nederlands elftal verloren van Mexico (0-1). Zo gezapig als het optreden er bij tijd en wijle uitzag van Oranje, dat voor het eerst onder bondscoach Frank de Boer aantrad, zo gelaten waren de eerste reacties ook.

Er sprak weinig pit uit de woorden van aanvoerder Virgil van Dijk. "We wisten dat het een zware avond zou kunnen worden. Mexico heeft een elftal vol kwaliteit, intensiteit, veel passie, hard werken. We hadden dit al een beetje verwacht."

"Wat we precies hadden verwacht? Nou, een goed Mexico, dat veel druk zet. En wij hebben natuurlijk gespeeld in een formatie waarin we niet heel vaak hebben gespeeld. Het is geen excuus, maar.... Het was lastig vandaag. "

Virgil van Dijk

Van Dijk zocht naar lichtpuntjes. "We hadden twee debutanten, iedereen is er goed uitgekomen, geen blessures. En nee, dat is niet het belangrijkste natuurlijk, je wil winnen. Daar hebben we ook alles aan gedaan, speelden alles of niets op het einde, maar het is niet gelukt."

Debutanten

Over Owen Wijndal en Teun Koopmeiners was Van Dijk niet kritisch. "Of we gespannen waren, dat er daarom veel mis ging? Ik vind het lastig te zeggen. Ik denk dat de jongens het uitstekend hebben gedaan. Owen en Teun spelen hun eerste wedstrijd, natuurlijk kunnen dingen wat beter, maar ze spelen nu op het allerhoogste niveau."

'We hadden wat goede dingetjes, maar het moet beter'

Memphis Depay was een stuk kritischer dan zijn aanvoerder. "Je kan wel zeggen dat het bij vlagen niet goed was. We hadden wel wat goede dingetjes, maar het moet wel beter. Het moet wel beter."

Hij miste een kans vlak voor tijd. "Het mag van mijn kant ook beter." Maar hij stelde ook dat het wennen was in dit Oranje. "We kwamen bij vlagen niet echt aan combineren toe voorin. We moesten er even inkomen. Het was niet het team waar we de hele tijd mee spelen. Het was een beetje zoeken."

Depay kijkt met meer vertrouwen naar de komende twee duels, met Bosnië en Herzegovina en Italië. Hij is zelf geschorst, maar rekent op Luuk de Jong. "Ik denk dat het zondag weer beter zal zijn. Dan gaan een paar jongens spelen die nu niet hebben gespeeld."

En Depay zag een beter Nederland in de slotfase. "We gingen optimistisch zoeken naar Luuk, we weten dat hij sterk in de lucht is. Dan krijg je die tweede bal. En Quincy kwam erin vanaf links. Dat bracht ook moeilijkheden voor Mexico. Dat spel moeten we eigenlijk vanaf het begin meer inbouwen. Van achteruit tussen de linies spelen, dat moeten we beter doen."

Verwachtingen

Van Dijk vindt ten slotte niet dat de verwachtingen te hoog zijn. "Die mogen jullie ook van ons hebben. We hebben heel veel kwaliteit, we kunnen het veel landen heel moeilijk maken."

Dat Oranje zijn tweede nederlaag leed na het thuisduel om de Nations League met Italië, bracht Van Dijk tot een conclusie: "We zullen er hard aan moeten werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl