Marathonloper Futselaar wil coronaproof via Londen naar Olympische Spelen
Met die olympische limiet van 2.11.30 komt het wel goed, is de overtuiging van marathonloper Frank Futselaar.
De 29-jarige atleet stapte donderdag vol vertrouwen in het vliegtuig naar Londen, waar hij zondag in een unieke race met wereldrecordhouder Eliud Kipchoge en een paar Ethiopische toppers een poging waagt de limiet voor de Olympische Spelen van Tokio (2021) te halen. "Ik kreeg een paar weken geleden het laatste startbewijs", zegt hij over zijn deelname in in de Britse hoofdstad.
De marathon van Londen behoort tot de belangrijkste wedstrijden in de atletieksport: ruim 40.000 lopers, altijd een affiche met toplopers, vette bonussen en een hoog prijzengeld. De veertigste is echter anders: helemaal coronaproof, met een miniem startveld aan elitelopers, alles in een 'bubbel'.
Beperkt aantal deelnemers
Slechts 40 mannen en 36 vrouwen zijn toegelaten tot de race over 42 kilometer en 195 meter. Voor de atleten is een speciaal rondje van 2,2 kilometer rond St. James's Park uitgezet. Dat wordt negentien keer afgelegd, uiteraard met de karakteristieke finish voor Buckingham Palace op The Mall.
Publiek is niet welkom. Om het parcours staat een hekwerk met doeken erop. Er valt dus weinig te genieten voor de fans.
Futselaar moest zich donderdag in een hotel in de buurt van vliegveld Heathrow melden. Daar zitten de atleten zo'n beetje opgesloten tot het startschot zondag. Iedereen in die bubbel heeft een complete waslijst aan regels ontvangen waar hij of zij zich aan moet houden: een minutieus stappenplan, alles tot op de komma geregisseerd tot start.
Haas Mo Farah
"En vanaf dat moment moet ik het zelf doen", zegt Futselaar. "Ik loop met een aantal Britten die ook voor de limiet gaan. We worden gehaast door Sir Mo Farah." De Brit is viervoudig olympisch kampioen en verbeterde onlangs het werelduurrecord. "Dat is toch mooi, zo'n topatleet als haas."
Londen wordt Futselaars derde marathon. In 2018 debuteerde de Gelderlander in Düsseldorf op de marathon met een tijd van 2.16.58. Een jaar later liep Futselaar zijn tweede in Amsterdam, waar hij finishte in 2.14.06. Daarmee pakte hij zilver in het Nederlands kampioenschap. Als haas fungeerde hij in de marathons van Berlijn (2017) en Enschede (2018).
Weinig ervaring dus met de klassieke afstand in wedstrijdverband. "Dat is een oude gedachte", zegt Futselaar.
"Mijn eerste twee ervaringen met de marathon waren heel positief. In Düsseldorf wilde ik een tijd tussen de 2.15 en 2.18 neerzetten. Dat ging prima. In Amsterdam was het doel een tijd tussen de 2.13 en 2.15. Ook gelukt. Ik kan het kennelijk goed inschatten. Ik heb een doel waarvan ik weet dat het realistisch is, waar ik het niveau voor heb."
En zijn doel in Londen is 2.11.30. Die limiet is in Nederland alleen door Abdi Nageeye gelopen. Futselaar acht zich in staat ook aan de gevraagde tijd te voldoen. Hij moet het in de wereldstad doen zonder de steun van zijn coach Titus Fierkens. Begeleiding is niet welkom zondag.
Begeleiding
Een nadeel? "Niet echt. In de marathons van Düsseldorf en Amsterdam ging Titus fietsend mee en gaf hij het drinken aan. Zijn hoofd was een richtpunt voor me. Nu zijn er vaste drinkposten. Daar kom ik steeds voorbij. Qua tijden kan een coach niet veel doen. Het strijdplan hebben we uitvoerig besproken. En ik ben een zelfstandige atleet. Ik stel mezelf een doel en ga ervoor."
Dat hij in het Londense topveld mag starten, is een meevaller. Futselaar, die zich pas in 2015 op atletiek richtte, focuste zich in 2020 eerst op de marathon van Rotterdam. Het coronavirus dwarsboomde die optie.
Hij verschoof zijn aandacht naar de marathon van Amsterdam in het najaar. Toen ook die werd geschrapt, bleken de goede contacten van zijn management Volare Sports met de Londense organisatoren goud waard. Hij werd op het laatste moment aan het deelnemersveld toegevoegd.
Voordeel
"Die afgelastingen van Rotterdam en Amsterdam hadden ook een voordeel. Ik heb me maandenlang in alle rust kunnen voorbereiden, heel goed kunnen trainen. Ik ben beter dan in april. De coronatijd heeft me alleen maar meer gemotiveerd", blikt Futselaar terug op de afgelopen maanden. "En ik heb 6.000 kilometer meer in de benen."
Dat er in Londen negentien rondjes van 2,2 kilometer worden gelopen, en er een kans is dat hij wordt ingehaald door Kipchoge, maakt hem weinig uit.
"Het gaat mij om de prestatie en de snelheid. Max Verstappen rijdt ook 53 keer hetzelfde rondje over een circuit. Die kan de focus ook vasthouden", zegt Futselaar, die voor zijn atletiekloopbaan voetbalde. "En als je in zo'n topveld als in Londen mag lopen, tegen de beste marathonloper ter wereld, kost het geen moeite jezelf te motiveren."