NOS Sport

Marathon van Rotterdam geschrapt: 'Moeilijk om massa mensen te beheersen'

Marathon van Rotterdam afgelast: 'Enorme domper, maar noodzakelijk besluit'

De marathon van Rotterdam gaat dit jaar niet door. De organisatie zegt dat "de beperkende overheidsrichtlijnen het onmogelijk maken het evenement te organiseren op de grootse wijze die traditioneel past".

De meest prestigieuze marathon van Nederland, die dit jaar voor de veertigste keer zou worden gehouden, stond oorspronkelijk voor 5 april op de kalender. De wedstrijd werd vanwege het coronavirus in eerste instantie verplaatst naar 25 oktober en wordt nu dus geschrapt.

"Het is een bittere pil en zuur voor iedereen die zich zo had verheugd op onze jubileummarathon", zegt organisator Mario Kadiks. "Maar het is buitengewoon moeilijk om een grote massa mensen met de nu geldende protocollen te beheersen. Denk alleen al aan de anderhalvemeterregel. En de volksgezondheid staat te allen tijde voorop."

De organisatie zegt deze beslissing in dit stadium te nemen, zodat alle deelnemers - zowel elitelopers als recreanten - duidelijkheid hebben. "Wij richten ons nu op 11 april 2021. Dat is de nieuwe stip aan de horizon", aldus Kadiks.

De Marathon van Rotterdam in 2019

De marathon van Rotterdam is ieder jaar een waar volksfeest, met tienduizenden deelnemers en honderdduizenden toeschouwers. Het evenement draait niet alleen om de toplopers. Om die reden wil de organisatie de wedstrijd niet alleen voor de elite laten plaatsvinden.

Kadiks: "Geen moment hebben we overwogen onze marathon in afgeslankte vorm te organiseren. Die zou geen schim meer zijn van het loopfeest dat wij voor ogen hebben. De grandeur moet blijven."

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam sluit zich aan bij die woorden. "De marathon van Rotterdam is een begrip bij topsporters en recreatieve sporters wereldwijd. Iedere loper droomt over het mooiste parcours met de finish op de Coolsingel, toegejuicht door een menigte."

"Helaas blijft het bij dromen dit jaar. Met de organisatie, sponsoren, vrijwilligers en deelnemers koersen we op een veilige en glorieuze editie op 11 april 2021." De 17.000 startbewijzen die al waren uitgegeven voor de editie van dit jaar blijven geldig.

Bekijk in onderstaande video de editie van vorig jaar, waarin Abdi Nageeye een topprestatie leverde door bijna twee minuten van het Nederlands record af te lopen.

Kipserem ontzettend rap in Rotterdam Marathon

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl