ANP
NOS Nieuws

Oktober barst uit voegen met twintig marathons: 'Niveau wordt lager'

Nu marathon na marathon is uitgesteld vanwege het coronavirus, blijkt de herfstkalender ineens bomvol. Neem bijvoorbeeld de maand oktober. Alleen dan al worden er volgens de nieuwe planning twintig grote marathons gelopen. Met de marathon van Parijs en Amsterdam op dezelfde dag (18 oktober), die van Rotterdam een week later (25 oktober) en die van Chicago de week ervoor (11 oktober).

Oud-atleet Jos Hermens is eigenaar van Global Sports Communication, een van de toonaangevende managementbureaus in de atletiek. In NOS Langs de Lijn vertelde hij over de gevolgen van de coronacrisis voor zijn atleten.

"Meestal lopen de topatleten maar een paar marathons in het jaar: eentje in het voorjaar en eentje in het najaar", vertelt Hermens. Van de Major Marathons - die van Tokio, Londen, Boston, Berlijn, Chicago en New York - is alleen de eerste gelopen.

De rest stond al gepland voor het najaar of is uitgesteld naar die periode later in het jaar. "Voor veel topatleten betekent dat dus dat ze niet twee marathons lopen, maar slechts één. Zodoende lopen ze ook de inkomsten mis die daarbij horen", aldus Hermens, die ook nog een ander probleem voorziet.

Het niveau van de wedstrijden zal lager zijn, zo schat hij in. "Atleten houden zeer waarschijnlijk vast aan de marathon waar ze al voor gecontracteerd waren. Dat betekent dat de schifting voor de andere grote marathons dunner wordt", legt Hermens uit. "Het wordt een gevecht om de sterkste atleten."

'De rest van de wereld moet ingrijpen'

Het grootste vraagteken, ook voor de atleten, blijft echter achter de Spelen staan, zegt Hermens. Het olympisch toernooi moet volgens hem zo snel mogelijk worden gecanceld. "We kunnen niet in juli naar Tokio, en ik denk zelfs niet later dit jaar", zegt hij resoluut.

Zondag liet het Internationaal Olympisch Comité weten te kijken naar mogelijkheden voor uitstel van de Spelen. Maar ook daar heeft de atletenmanager een hard hoofd in.

"Ik heb Japanse vrienden en ik gun het Japan, maar we weten ook uit het verleden dat Japanners niet snel opgeven. Dus ik denk dat de rest van de wereld in moet grijpen. Hoe fantastisch het volk ook is en hoe graag ze dit willen organiseren."

Pro Shots
Jos Hermens

Bovendien is kwalificatie voor de Spelen voor verschillende atleten, onder wie de Nederlanders Michel Butter en Khalid Choukoud, vrijwel onmogelijk geworden. Zij wilden in Rotterdam een laatste poging doen om de olympische limiet (2.11.30) te halen, maar dat kan niet omdat vrijwel alle voorjaarsmarathons tot ná de Spelen zijn verplaatst.

"Je kunt allerlei trucs bedenken en bijvoorbeeld de ranglijsten van vorig jaar erbij gaan pakken, maar zeker in een grote sport als atletiek is dat bijna onbegonnen werk met wat overal ter wereld gebeurt", aldus Hermens,

Het is aan het IOC om nu echt actie te ondernemen, meent Hermens. "Het comité kent een lange traditie van the games must go on, en ik begrijp dat er veel geld in omgaat, maar ze moeten wakker worden. De wereld staat in brand, dat is de realiteit."

Balkonscène?

Afgelopen weekend liet een Fransman nog zien hoe hij in deze onzekere tijden toch een afstand van 42 kilometer en 195 meter wist te volbrengen. Niet op straat, maar op zijn balkon.

Fransman mag de straat niet op, maar loopt marathon op balkon

Het filmpje van zijn marathon ging 'viral'. Maar of Hermens dat zijn atleten nu aanraadt om fit te blijven? Hij lacht. "Het is niet onze methode, maar als ze er happy van worden, prima."

Deel artikel: