NOS Sport

Japanse premier Abe: 'Uitstel van de Spelen is een optie'

Japanse premier Abe: 'Spelen mogelijk uitstellen'

Voor het eerst heeft de Japanse premier Shinzo Abe laten weten dat uitstel van de Olympische Spelen van Tokio een optie is. Dat kan volgens Abe 'onvermijdelijk' worden als de uitbraak van het coronavirus het onmogelijk maakt het evenement in zijn 'volledige vorm' te houden.

"Als dat moeilijk wordt, hebben we misschien geen andere keus dan te overwegen de Spelen uit te stellen", aldus Abe.

Vanuit de sportwereld is de druk groot om de Spelen te verplaatsen. Verschillende bonden over de hele wereld riepen daar dit weekeinde toe op, Canada besloot zelfs zijn sporters helemaal niet af te vaardigen als het evenement komende zomer wordt gehouden.

Duidelijkheid binnen vier weken

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bracht zondag naar buiten dat binnen vier weken duidelijk moet zijn of de Olympische Spelen van Tokio komende zomer (24 juli tot en met 9 augustus) doorgaan of dat ze worden uitgesteld.

Het IOC heeft de nationale comités laten weten diverse scenario's te onderzoeken en dat uitstel van de Spelen een optie is.

"We zullen alle opties nauwkeurig moeten bekijken omdat er veel geld mee gemoeid is", zegt Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité. "Onze grootste zorg zijn de extra kosten die uitstel met zich meebrengt."

Woningen al verkocht

Naast problemen op de volle internationale sportkalender zou het verplaatsen van de Spelen ook in Tokio zelf impact hebben, zegt correspondent Kjeld Duits. "Het olympisch dorp is al verkocht, dus de kopers zouden dan volgend jaar geen woning hebben. En de accommodaties waar de Spelen plaatsvinden zijn al gereserveerd voor andere evenementen."

Tokio, half maart

Het aantal coronabesmettingen valt momenteel in Japan mee, zegt Duits. "Zeker vergeleken met de situatie in Europa, er zijn zo'n veertig doden en minder dan tweeduizend gevallen. En dat terwijl het hier al twee maanden gaande is, in Nederland is de situatie binnen enkele weken al veel erger."

Het openbare leven ligt niet volledig stil in Japan. "Winkels zijn open en de schappen liggen vol. Grote evenementen worden over het algemeen afgelast, maar scholen beginnen weer open te gaan."

Geen definitieve streep door Spelen

Abe zei tegen het Japanse parlement dat het annuleren van de Spelen geen optie is. Het IOC stelt zich op datzelfde standpunt, zo liet het zondag weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl