RedTeam: met deze maatregelen redden we het niet, snel landelijk ingrijpen
Met de maatregelen die het kabinet maandag heeft bekendgemaakt lukt het niet om het aantal besmettingen binnen drie weken terug te brengen, vindt het zogenoemde RedTeam. Wat hen betreft moet er een verdere aanscherping komen.
Het RedTeam, een team van twaalf kritische experts dat naast het Outbreak Management Team meedenkt over de aanpak van het coronavirus, vindt dat er eigenlijk een heel pakket met maatregelen moet komen. Dat moet voor korte tijd in heel Nederland gaan gelden, vinden ze.
"Hoe strenger je bent, hoe korter het duurt en hoe behapbaarder het wordt voor de burger", zei Bert Slagter van het RedTeam vanmorgen in een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer. Volgens Slagter, die het RedTeam oprichtte en in korte tijd uitgroeide tot een veelgevraagde talkshowgast, is het belangrijk om iedereen mee te krijgen en dat lukt volgens hem niet als je alleen regionale maatregelen neemt. Dan heeft de rest van het land geen gevoel van urgentie meer.
Hij vindt dat er gezocht moet worden naar een pakket aan "slimme maatregelen, die veel potentieel hebben, relatief weinig kosten en vrijwel zeker weinig nadelen hebben. Hij noemt bijvoorbeeld het dragen van een mond- en neuskapje, goed ventileren en het gebruik van een corona-app. "Je zou een bundel van allemaal dat soort maatregelen moeten maken en dat dan onwijs goed communiceren. Dat is echt de basis van het bestrijden van de uitbraak: communicatie en gedrag."
Begin juli, na de eerste golf, stonden we er heel goed voor, stelt RedTeam-lid en oud-hoofdinspecteur IGZ Wim Schellekens. Mensen hadden zich goed aan de intelligente lockdown gehouden en dat gaf resultaat. Maar in de maanden daarna is het "ontspoord".
"Het pakket aan maatregelen dat nog gold, was niet helder. Het kabinet ging met vakantie, de Nederlander ging op vakantie. En jongeren waren het na drie maanden echt zat. Men dacht: het is voorbij, we hebben het gehad."
Volgens hem is duidelijk dat er behoefte is aan "een helder pakket met maatregelen, met een helder perspectief". Dan zijn Nederlanders volgens hem heel welwillend om mee te werken. En je hoeft geen leger of politie in te zetten om te handhaven, want het is niet nodig dat 100 procent van de mensen zich 100 procent aan de maatregelen houdt.
Als de meeste mensen - al is het 60 procent - dat maar doen, dan kun je het zogenoemde r-getal al onder 1 krijgen, zoals het doel is. Als het pakket er niet komt vreest Schellekens dat we met Kerst nog aan het schipperen zijn.