NOS Nieuws Binnenland Politiek Aangepast

Coronadebat in teken van mondkapjes is voorbij, lees hier wat er is gebeurd

 • Het kabinet adviseert om per direct in publiek toegankelijke ruimten een mondkapje te dragen;
 • De Tweede Kamer heeft daar op aangedrongen, omdat er teveel verwarring en onduidelijkheid is;
 • Je kunt het debat hier live volgen.
Liveblog gesloten
 • Debat is voorbij, volgende week dinsdag stemmen

  Het debat over de nieuwste coronamaatregelen is voorbij. Volgende week dinsdag wordt gestemd over de ingediende moties.

 • Rutte: mondkapjes op school niet nodig

  In de Tweede Kamer zijn er ook zorgen over coronabesmettingen op scholen. Scholen kunnen zelf bepalen of ze het invoeren en D66 en de PvdA willen voor de herfstvakantie een plan van aanpak voor veilige scholen. Premier Rutte herhaalt het OMT-advies dat mondkapjes niet nodig zijn en dat scholen er zelf een besluit over nemen, mits de medezeggenschapsraad erbij worden betrokken. Volgens Rutte komen er uit het onderwijsveld ook niet veel vragen over. Minister Slob van Onderwijs is wel "continu" in gesprek met de onderwijssector.

 • Even een schorsing van 10 minuten

  Er wordt niet geschorst voor een dinerpauze. "We zitten nu al zo lang samen. We lijken wel een huishouden", constateerde Kamervoorzitter Arib.

 • Hele Kamer, exclusief de PVV, wil geen onverwachte stemmingen meer en eerder naar huis

  Bijna alle politieke partijen willen, in deze coronatijd, niet meer drie dagen in de week soms tot diep in de nacht in het Tweede Kamergebouw wachten op een hoofdelijke stemming. "We moeten niet met te veel mensen in dit gebouw zijn", aldus VVD-fractievoorzitter Dijkhoff, die vindt dat Kamerleden het "goede voorbeeld" moeten geven.

  Het is nu gebruikelijk dat alle Kamerleden in het gebouw zijn als er na een debat een hoofdelijke stemming is, soms is dat een motie van wantrouwen.

  Wilders vindt het voorstel van Dijkhoff onbegrijpelijk, omdat er volgens hem getornd wordt aan het gewoonterecht om een hoofdelijke stemming aan te vragen. Hij vindt dat Kamerleden met 6000 euro rijkelijk worden betaald voor hun werk en dat het dan niet raar is om drie dagen ook aanwezig te zijn, ook tot laat in de nacht. "Dat is waar we voor zijn. Dit is ons vak", aldus Wilders. Dijkhoff is het hier niet mee eens. "Wij moeten ook niet te veel reisbewegingen maken."

 • De Tweede Kamer weer aan het woord met een reactie op het kabinet

  De SP dient moties in, dat betekent voorstellen om de kabinetsplannen te veranderen. De oppositiepartij wil samen met de PvdA en GroenLinks een betere structurele beloning voor corona-zorgpersoneel en dat preventieve mondkapjes in alle verpleeghuizen kunnen worden gebruikt.

 • Van Ark: mondkapjes in verpleeghuizen hoeft niet in alle regio's, maar kan wel

  Er is verwarring ontstaan over een nieuwe richtlijn waar bezoekers en medewerkers in verpleeghuizen in de "ernstige" regio's - zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag - preventief een mondkapjes moeten dragen. Maar dit betekent niet dat dit niet kan in verpleeghuizen in andere gebieden, zo maakte minister Van Ark tijdens het debat.

  Ze wijst naar het advies van het OMT over mondkapjes in verpleeghuizen. Deze deskundigen zeggen dat in "zorgelijke" regio's het gebruik "serieus moet worden overwogen" en dat "waakzaamheid" nodig is in andere regio's.

  Dit advies is vervolgens uitgewerkt door de beroepsgroep. "Wij maken niet de richtlijnen, dat doet de beroepsgroep", aldus Van Ark. "Ik vind het niet goed als het ministerie gaat knabbelen aan richtlijnen van de beroepsgroep." Volgens deze beroepsgroep wordt in vijftig procent van de verpleeghuizen al mondkapjes gebruikt. De minister zegt wel dat er geen tekort is. "Ze zijn beschikbaar." Ze laat nog wel een onderzoek doen hoeveel voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen er precies is.

  GroenLinks-leider Klaver wil dat Van Ark het dragen van mondkapjes afdwingt, maar dat gaat haar een stap te ver. "Ik ga niet zeggen: gij zult het dragen."

 • 'Hopelijk 100.000 testen per dag in november en december'

  Minister De Jonge hoopt dat er snel extra testcapaciteit komt. Nu kunnen er volgens hem dagelijks zo'n 40.000 testen per dag worden afgenomen, maar dat is te weinig. De Jonge hoopt dat dit aantal begin oktober op 56.000 en eind oktober op 70.000 ligt. "Met dit tempo hoop ik, als er geen tegenvallers onderweg komen, in november en december door de 100.000 te gaan." Het gaat dan om de reguliere PCR-testen, waarbij de uitslag pas na twee dagen bekend kan zijn.

  De minister hoopt ook dat er snel meer sneltesten komen. Het ministerie werkt daar aan.

 • Minister De Jonge (nu aan het woord) belooft meer duidelijkheid over te nemen maatregelen

  De minister wil dat mogelijke maatregelen vooraf bekend worden voor het geval dat een regio in een nieuwe risiconiveau komt. Vooraf wordt dan duidelijk welke vaste maatregelen gaan gelden als het aantal corona-gevallen boven een bepaalde grens komt, bijvoorbeeld van risiconiveau 1 naar 2 of 3. "Ik begrijp dat er behoefte is aan meer voorspelbaarheid", aldus de minister van Volksgezondheid. In Duitsland wordt al gewerkt met een dergelijke systeem, waar de bijbehorende maatregelen zijn opgesteld. Nu zegt het kabinet vooral dat gekozen wordt voor "maatwerk", maar weinigen weten wat daar precies onder wordt verstaan. Het gaat wel even duren voor deze "gereedschapskist" klaar is, zei de minister wel.

 • Wilders wil horen dat mondkapje buiten niet nodig is

  De PVV-leider kwam terug op het dringend advies dat het kabinet geeft om per direct een mondkapje te dragen op veel meer plekken in heel Nederland. Volgens Wilders melden veel media niet dat het alleen om publieke binnenruimtes gaat, dus niet buiten. Rutte richtte zich daarop direct via de camera tot de kijkers naar het debat en herhaalde zijn dringende advies:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte in camera: Ik ben live op tv, dus ik ga uw vraag beantwoorden
 • Rutte: mondkapje geen alternatief voor afstand houden

  Op vragen van de VVD zei de premier dat het dragen van een mondkapje in winkels en andere openbare gebouwen een nieuwe basisregel is, naast het handen wassen, hoesten in je elleboog en 1,5 meter afstand houden. "Het mondkapje komt niet in de plaats van het afstand houden. Dat is absoluut niet de bedoeling."

 • Rutte volgt wens Kamer: per direct dringend advies om overal mondmasker te dragen in publieke ruimtes

  De premier omarmt het plan van een meerderheid in de Tweede Kamer voor een landelijke richtlijn voor het dragen van een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes, zoals winkels. Dat gaat per direct in, zei Rutte. De details van de maatregel worden vrijdag duidelijk. Volgens Rutte zijn er nog wel wat vragen te beantwoorden.

  "We maken er een dringend advies van, en we kijken hoe het gaat", zei de premier. Het is dus geen plicht, maar dat zou het nog kunnen worden, bijvoorbeeld als die wordt opgenomen in de coronawet waar op dit moment aan gewerkt wordt.

  Nu geldt het dringende advies voor een mondkapje alleen in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De Tweede Kamer vindt dat onduidelijk. Daarom wordt het nu een landelijke richtlijn, geldig voor alle publieke gelegenheden waar het houden van voldoende afstand niet mogelijk is.

  Er zijn nog wel wat vragen te beantwoorden bij het mondkapjesadvies, zegt premier Rutte:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Dringend mondkapjesadvies geldt vanaf nu'
 • 'Vorig pakket maatregelen had wellicht steviger gemoeten'

  Premier Rutte erkent dat het vorige pakket maatregelen, toen een aantal regio's in het westen van het land het predicaat 'zorgelijk' kreeg, mogelijk steviger had gemoeten. Achteraf is dat een serieuze les die we moeten trekken, vindt hij. Toen de besmettingen in die regio's opliepen, besloot het kabinet dat horecagelegenheden daar een uur eerder dicht moesten en de groepsgrootte bij feesten en partijen omlaag moest.

  Inmiddels zijn de maatregelen veel verder aangescherpt, omdat het aantal besmettingen blijft oplopen.

  Je kunt niet ontkennen dat er steviger had moeten worden ingegrepen, zegt PvdA-leider Asscher:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Wij dachten dat het stevig genoeg was'
 • Rutte: het is een heftige periode

  "Niemand weet wanneer er een einde komt aan deze heftige periode." Met die woorden begon premier Rutte zijn beantwoording van de vragen van de Kamer. Dat er nog geen einde van de coronacrisis in zicht is, is volgens hem lastig voor iedereen. "En het wordt steeds lastiger, nu de dagen gaan korten en het leven zich weer meer gaat afspelen achter de voordeur."

  Rutte wees er opnieuw op dat ons gedrag het belangrijkste is in de bestrijding van het virus. "In de zomer konden we korte tijd dansen met het virus, maar we zitten nu in een tijd dat de hamer toch weer tevoorschijn moet komen. Dat gaat veel vragen van onze koelbloedigheid en geduld. Maar de dag komt dat we weer normaal met elkaar kunnen omgaan."

 • Het debat is geschorst

  Rond 15.00 uur gaat het debat weer verder met de antwoorden van premier Rutte en de ministers De Jonge en Van Ark.

 • Jetten: mondkapjes niet aan winkeliers overlaten

  D66-fractievoorzitter Jetten vindt het niet goed dat het kabinet het aan winkeliers overlaat om te bepalen of klanten wel of niet een mondkapje moeten dragen. Net als de meerderheid pleit hij voor een heldere, landelijk geldende richtlijn voor het dragen van de kapjes op plekken waar het houden van voldoende afstand niet mogelijk is, zoals in supermarkten en openbare gebouwen. Jetten wil een nieuwe intelligente lockdown zo veel mogelijk voorkomen. "Maar laten we het perspectief op vrijheid niet uit het oog verliezen", zei hij.