NOS Nieuws

Russisch corona-vaccin Sputnik V wordt getest: 'Deze kans moet je niet laten lopen'

  • David Jan Godfroid

    correspondent Rusland

  • David Jan Godfroid

    correspondent Rusland

Wereldwijd is de race om een vaccin dat bescherming moet bieden tegen het coronavirus in volle gang. In Rusland vinden ze dat zij op kop liggen met de Sputnik V, een vaccin dat begin augustus al werd geregistreerd, hoewel er alleen nog maar op kleine schaal was getest. Dat kwam de Russen op forse kritiek te staan. Inmiddels is er een omvangrijk testprogramma aan de gang.

In polikliniek nummer 68 in Moskou probeert Marina Foerstejn wegwijs te worden in de app die net op haar mobiel is geïnstalleerd. Ze moet er dagelijks op invullen hoe het met haar gaat. Of zij hoest of niest, of ze verhoging heeft of ze pijntjes heeft die ze normaal gesproken niet heeft. Van dat soort dingen.

De app is onderdeel van het testprogramma voor Sputnik V. Duizenden mensen doen eraan mee in Moskou, nog veel meer in heel Rusland. Marina heeft, na een medische check, een half uur geleden de eerste component van het anti-coronavaccin geïnjecteerd gekregen. De tweede volgt over drie weken.

"Als de eerste component is geïnjecteerd, worden er antilichamen geproduceerd," vertelt Jelizaveta Skvortsova, het hoofd van het medisch onderzoekscentrum in polikliniek 68. "De tweede component versterkt dat effect."

Bekijk hier de reportage die David Jan Godfroid maakte in polikliniek nummer 68.

Russen leiden de race om vaccin, vinden ze zelf

Al in juni kondigde de Russische regering aan dat wetenschappers erin waren geslaagd een vaccin te ontwikkelen, dat het broodnodige antwoord op de pandemie zou moeten zijn. In het militaire ziekenhuis Boerdenko begon een klinische test met 38 deelnemers.

Begin augustus werd Sputnik V geregistreerd, hoewel er van grootschalige tests, de zogenoemde derde testfase, nog geen sprake was geweest. Die haast kwam Rusland op zware internationale kritiek te staan. De Russen zouden zorgvuldigheidseisen uit prestige-overwegingen aan hun laars lappen om vooral maar als eerste te zijn om een vaccin op de markt te kunnen brengen.

Niettemin werden de eerste testresultaten gepubliceerd in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet. De conclusie: alle 38 deelnemers hadden antilichamen tegen het coronavirus ontwikkeld en er was in een enkel geval alleen sprake van lichte bijwerkingen. En weer klonk er kritiek. Het onderzoek vertoonde "hoogst onwaarschijnlijke" resultaten en de statistieken riepen vragen op, schreef een internationale groep wetenschappers in een open brief. Maar alle originele gegevens en het volledige onderzoeksprotocol waren bij The Lancet ingeleverd, reageerde de leider van het onderzoek Denis Logoenov, en dus was er volgens hem geen reden tot ongerustheid.

De medisch directeur van Polikliniek 68, Natalia Koezankova, snapt best dat er mensen zijn die zich zorgen maken. "De eerste tests voor het vaccin zijn inderdaad heel snel uitgevoerd," zegt ze. "Maar de snelheid wordt gedicteerd door de situatie waarin we zitten: het grote gevaar van verspreiding van het coronavirus."

'Proefkonijn' laconiek

'Proefkonijn' Foerstejn is er laconiek onder. "Ik begrijp dat het vaccin nog niet volledig is getest op alle manieren die nodig zijn. Maar het bestaat en als je dan kans hebt om het te gebruiken, moet je die niet laten lopen."

Koezankova verzekert dat de testresultaten, zoals vereist, internationaal geverifieerd zullen worden en dat er dus geen gevaar is dat er een nutteloos of zelfs gevaarlijk vaccin op de markt komt. Dat zou enorme risico's met zich meebrengen, te meer omdat al een groot aantal landen te kennen heeft gegeven geïnteresseerd te zijn in Sputnik V. "Maar als onze tests succesvol verlopen, dan hopen we van harte dat ons leven weer normaal zal worden," zegt Koezankova. "Met behulp van dit vaccin."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl