NOS Nieuws

Schadeclaim van 300 miljoen euro ingediend bij Airbnb

Airbnb heeft van Servicekostenterug.nl een schadeclaim van 300 miljoen euro gekregen vanwege servicekosten die ten onrechte in rekening zijn gebracht. Het claimbedrijf diende de claim namens tienduizenden huurders in.

Airbnb rekende voor een overnachting twee keer servicekosten: aan de huurder én aan de verhuurder. Volgens de Nederlandse wet is het verboden aan twee kanten een vergoeding voor bemiddeling in vastgoed te innen.

Collectieve claim

Op 9 maart oordeelde de rechtbank van Amsterdam dat het dubbel rekenen van servicekosten in strijd is met de Nederlandse wet. Die uitspraak is aanleiding geweest voor de collectieve claim.

De advocaat van het claimbedrijf, Adriaan de Gier, acht de kans groot dat het verhuurdersplatform moet betalen. Het verweer van Airbnb is volgens hem gebaseerd op twee argumenten: "Ten eerste zegt Airbnb dat ze een reisorganisatie zijn - sinds kort noemen ze hun klanten dan ook reizigers. Maar ze zijn feitelijk gewoon een bemiddelaar bij verhuur, want ze hebben verder niks met de reis van de klant te maken. Ten tweede zeggen ze dat het om een vakantieverblijf gaat, waardoor ze wel aan twee kanten servicekosten mogen rekenen. De uitspraak van de Hoge Raad van vrijdag laat wat anders zien."

Belastingdienst

De Gier doelt hiermee op een uitspraak van de Hoge Raad in een andere rechtszaak waarin Airbnb een rol speelde. Een echtpaar stapte in 2015 naar de rechter omdat ze het er niet mee eens waren dat ze de huuropbrengsten van hun tuinhuis - dat ze 21 dagen via Airbnb hadden verhuurd - in hun belastingaangifte onder 'inkomen uit werk en woning' in box 1 moesten zetten. Het echtpaar meende dat de tijdelijke verhuur niet in box 1 hoorde. De belasting in die box is veel hoger.

Zowel in eerste instantie als in hoger beroep kreeg het echtpaar gelijk. Maar de Belastingdienst ging in cassatie bij de Hoge Raad en die gaf de fiscus gelijk. De Belastingdienst hoopt met de uitspraak een sterkere zaak te hebben om Airbnb-verhuur van bijvoorbeeld gedeeltes van huizen ook te belasten. De Gier meent dat met deze uitspraak de Hoge Raad van mening is dat partijen zoals Airbnb wel degelijk bemiddelaars in vastgoed zijn en dus onder de regeling vallen dat ze geen dubbele servicekosten mogen rekenen.

Twee zaken

Airbnb zegt in een reactie dat het gaat om twee verschillende zaken die door commerciële claimorganisaties aan elkaar worden gekoppeld. "De grondslag van de zaak over servicekosten gaat in tegen Nederlandse en Europese wetten en we wachten op de Hoge Raad om duidelijkheid te verschaffen voor gasten in Nederland."

De verhuursite zegt geen claim van 300 miljoen euro te hebben ontvangen over servicekosten van Servicekostenterug.nl of een andere claimorganisatie. Bovendien zijn bij verschillende rechtbanken alle lopende procedures in soortgelijke zaken geschorst in afwachting van een uitspraak van de Hoge Raad, die in de loop van volgend jaar wordt verwacht, laat Airbnb in de reactie weten.

In de recente uitspraak van de Hoge Raad, over het belasten van inkomen uit verhuur via een platform, staat niets over diensten van Airbnb in relatie tot de Nederlandse wet, voegt het verhuurdersplatform toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl