NOS Nieuws

Actie tegen illegale goederen: 179 arrestaties, waarvan 8 in Nederland

Bij een internationale actie tegen de verkoop van illegale goederen op het darkweb zijn 179 mensen opgepakt, onder wie acht Nederlanders. Meer dan 6,5 miljoen dollar (ruim 5,5 miljoen euro) aan contant geld en virtuele valuta zijn in beslag genomen.

DisrupTor, zoals de operatie wordt genoemd, volgt op het offline halen van de website Wall Street Market in mei vorig jaar. Dat was de op een na grootste illegale online marktplaats op het dark web.

Met nieuwe informatie wisten rechercheurs de mensen achter de dark web-accounts op de sporen. Met de operatie is de "gouden eeuw van de darkweb-marktplaats voorbij", schrijft de politieorganisatie Europol.

Illegale goederen

De 179 verkopers hielden zich volgens de politie bezig met de handel in tienduizenden illegale goederen in Europa en de Verenigde Staten. 121 arrestanten zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, 42 uit Duitsland, vier uit het Verenigd Koninkrijk, drie uit Oostenrijk en een uit Zweden.

Ook werden wapens en aanzienlijke hoeveelheden drugs in beslag genomen, waaronder amfetamine, cannabis, heroïne, cocaïne, MDMA en medicijnen die verslavende stoffen bevatten.

Wat het dark web precies is, legt NOS op 3 in deze video uit:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl