liveblog
NOS NieuwsAangepast

Strengere maatregelen ingegaan • 'Lichte lockdown' op Bonaire

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen starten we een nieuw liveblog met het laatste nieuws over het coronavirus.

Politie Rotterdam vanuit feestend studentenpand bekogeld met afval

De Rotterdamse politie is gisteravond vanuit een studentenpand bekogeld met vuilnis en blikjes, toen de agenten een eind wilden maken aan een huisfeest. Tientallen jongeren zijn uit het pand gehaald, meldt Rijnmond. In totaal waren zo'n 55 jongeren aan het feesten. Toen de politie het huis binnenging, namen zo'n twintig feestvierders via de achterdeur de benen. De overgebleven jongeren weigerden te vertrekken en zijn toen met geweld naar buiten gewerkt. 36 van hen krijgen een boete voor het overtreden van de coronaregels.

Nieuwe lockdown dreigt in Groot-Brittannië

Volgens minister Hancock van Volksgezondheid staat Groot-Brittannië op een kantelpunt. Als mensen de coronaregels van de overheid niet opvolgen moeten er strenge maatregelen worden genomen, waarschuwt hij. Een tweede nationale lockdown is dan een van de opties. "Ik sluit het niet uit", zei hij.

Het aantal besmettingen is fors toegenomen de laatste weken. Vandaag kwamen er 3899 nieuwe besmettingen bij. Premier Johnson spreekt van een tweede golf en de burgemeester van Londen eist snelle actie om verdere verspreiding van het virus in de hoofdstad tegen te gaan. "Het is voor zowel de gezondheid als het bedrijfsleven beter om dat te vroeg dan te laat te doen."

Bonaire vanaf morgen in 'lichte lockdown'

Bonaire voert vanaf morgen voor tien dagen een 'lichte lockdown' in om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Gisteren werden zestien nieuwe besmettingen geregistreerd. Daarmee komt het totaal op het eiland op 27 besmettingen.

Tijdens de lockdown wordt bewoners gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven en waar mogelijk vanuit huis te werken. Casino's, kapperszaken en sportscholen gaan dicht en er mogen niet meer dan tien mensen aanwezig zijn bij een begrafenis. Ook restaurants gaan dicht maar eten mag wel bezorgd en afgehaald worden tot tien uur 's avonds. Supermarkten, tankstations en bouwmarkten blijven open, tot maximaal 20.00 uur.

Gezaghebber Edison Rijna heeft Nederland gevraagd van Bonaire een oranje bestemming te maken. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen nog zijn toegestaan en er geen toeristen meer kunnen komen uit Nederland. De maatregelen gelden tot 30 september 23.59 uur.

'Jammer, maar beter dan een totale lockdown'

Horecagelegenheden in grote delen van de Randstad moeten vanaf vandaag om een uur 's nachts dicht en na middernacht mogen ze geen nieuwe klanten meer binnenlaten. Barkeeper Roderick van Nievelt van het Utrechtse café Orloff snapt wel dat er vanaf vanavond weer strengere maatregelen gaan gelden. "Het is wel jammer, maar we zijn blij dat er niet weer een total lockdown komt."

Nieuwe maatregelen van kracht in het uitgaansleven

Strengere coronamaatregelen sinds 18.00 uur van kracht

Sinds 18.00 uur gelden in grote delen van de Randstad strengere coronamaatregelen. Horecagelegenheden mogen vanaf middernacht geen nieuwe gasten meer binnenlaten en moeten om 01.00 uur sluiten. De maximale grootte van groepen gaat terug van honderd naar vijftig. Er geldt een uitzondering voor uitvaarten, demonstraties, scholen en religieuze bijeenkomsten.

De maatregelen gelden voor de veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden. In de zes regio's nam het aantal besmettingen de afgelopen dagen snel toe. Naast de landelijke maatregelen worden er ook in de regio's zelf extra maatregelen genomen. Zo sluiten Amsterdam en Haarlem en omliggende gemeenten natuurgebieden af om illegale feesten tegen te gaan.

Super Car Sunday op circuit Zandvoort stilgelegd

Op het circuit van Zandvoort is Supercar Sunday voortijdig stilgelegd vanwege te grote drukte. Er kwamen meer bezoekers op het auto-evenement af dan verwacht.

Toen het handhaven van de bezoekersstroom lastiger werd, besloot het circuit in overleg met de gemeente Zandvoort de toegangspoorten te sluiten, meldt NH Nieuws. Vervolgens werd ook het programma op het circuit vroegtijdig stopgezet.

Op Twitter werd al veel geklaagd over de slechte bereikbaarheid van het evenement door de grote drukte. Vanwege het mooie weer was het ook buiten het evenemententerrein druk met dagjesmensen en strandbezoekers.

Iets minder besmettingen gemeld, 20 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1849 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er iets minder dan zaterdag, toen 1897 nieuwe positieve tests werden gemeld. Vorig weekend schommelde dat aantal rond de 1200.

Het aantal bij het RIVM gemelde ziekenhuisopnames en doden blijft nog relatief laag. Het aantal nieuwe opnames bedroeg 20 en er waren vier nieuwe sterfgevallen. De vrees is desondanks dat het hoge aantal besmettingen uiteindelijk resulteert in meer opnames en doden.

Bovendien vertoont het aantal ziekenhuisopnames een stijgende lijn. Gisteren werden 33 mensen opgenomen, een aantal dat sinds 19 mei niet meer werd waargenomen.

Er liggen 353 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 77 op de intensive care. Dat zijn tien IC-patiënten meer dan gisteren. Dat is een forse stijging ten opzichte van een week eerder. Toen lagen er 184 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 37 op de IC.

Weesp

De meeste besmettingen zijn opnieuw in Amsterdam, met in totaal 285 besmettingen. De hoofdstad wordt gevolgd door Den Haag (181) en Rotterdam (108).

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Weesp (13,7 per 10.000 inwoners), Haaksbergen (11,1) en Amsterdam (10,8).

Recordstijging besmettingen in Hongarije

In Hongarije zijn voor het eerst meer dan duizend besmettingen op een dag vastgesteld. De afgelopen 24 uur kwamen er 1070 besmettingen bij. In de laatste zeven dagen werden er 5681 nieuwe besmettingen geregistreerd.

De Wereldgezondheidsorganisatie sloeg donderdag alarm over het toenemende aantal besmettingen in Europa. In Frankrijk sneuvelde gisteren opnieuw een dagrecord. Daar werden in 24 uur tijd 13.498 nieuwe infecties vastgesteld. Wel is ook het aantal mensen dat getest wordt toegenomen.

De Tsjechische regering overweegt intussen de noodtoestand uit te roepen, zo maakte de minister van Volksgezondheid bekend. Ook in Tsjechië neemt het aantal besmettingen gestaag toe.

Protest Madrid tegen 'discriminerende' coronamaatregelen

In Madrid zijn honderden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De betogers vinden de maatregelen discriminerend, omdat delen van Madrid waar veel mensen wonen met een laag inkomen volgens hen zwaarder worden getroffen dan rijkere delen. Ze roepen op tot betere gezondheidsvoorzieningen.

Vrijdag kondigde het regionale bestuur aan dat er vanaf morgen beperkingen gelden voor inwoners van 37 zones in en rond Madrid. Inwoners kunnen wel naar hun werk blijven gaan en naar ziekenhuizen, scholen en banken. Het gaat om gebieden waar veel migranten en mensen met een laag inkomen wonen. Vandaag wordt in 12 van de 37 zones vreedzaam gedemonstreerd.

Volgens de burgemeester van Madrid zijn de maatregelen niet discriminerend voor de armere wijken, en zijn ze noodzakelijk vanwege de toename van de besmettingen in die gebieden.

Ook in Voorhout illegaal feest beëindigd

In het Zuid-Hollandse Voorhout is vannacht een illegaal feest beëindigd na tientallen meldingen over geluidsoverlast. De muziek was volgens de politie tot in het naburige Noordwijk te horen.

Ondanks de geluidsoverlast had de politie moeite met het vinden van de locatie. Met behulp van verschillende melders werden uiteindelijk zestig personen gevonden op een recreatieplaats langs de N444 in Voorhout.

De groep had een muziekinstallatie met draaitafel en metershoge klankkasten opgesteld. De apparatuur is in beslag genomen. Ook wordt proces-verbaal opgemaakt.

De apparatuur werd in beslag genomen met een vrachtauto

Coronamaatregelen bij regionale verkiezingen in Italië

In zeven Italiaanse regio's gaan mensen vandaag en morgen naar de stembus. Het gaat om de regio's Campania, Ligurië, Marche, Apulië, Toscane, Veneto en de Aosta-vallei. Bij de regionale verkiezingen wordt uiteraard toegezien op de naleving van de coronamaatregelen.

Zo moeten mensen in stemlokalen mondmaskers dragen en afstand houden. Eenmaal binnen moeten stemmers hun mondkapje kort naar beneden doen om hun identiteit te bevestigen. De stembiljetten mogen niet aan medewerkers worden overhandigd, maar moeten door stemmers zelf in een stembus worden gedeponeerd.

Voor het eerst krijgen mensen ouder dan 65 voorrang bij de toegang tot stemlokalen. Morgen om 15.00 uur sluiten de stemlokalen.

De verkiezingen stonden oorspronkelijk voor afgelopen lente gepland, maar vanwege de coronapandemie ging dat niet door. In Italië zijn meer dan 35.600 doden gemeld. In Europa is het land wat betreft het dodental na het Verenigd Koninkrijk het zwaarst getroffen.

Overigens wordt in heel Italië gestemd in een referendum over het terugbrengen van het aantal parlementariërs. De meeste partijen steunen het voorstel. Mocht het worden aangenomen door een tweederdemeerderheid krimpt het aantal leden van het Italiaanse Lagerhuis mogelijk van 630 naar 400 en in de Senaat van 315 naar 200.

Politie maakt einde aan illegaal feest Beverwijk, dj aangehouden

De politie heeft rond middernacht een illegaal feest beëindigd aan de Kanaalweg in Beverwijk. Agenten kwamen af op het feest na meerdere meldingen over geluidsoverlast.

Er waren zestig tot tachtig mensen aanwezig op het feest. Toen de politie de apparatuur van de dj in beslag wilde nemen, probeerde hij, nadat alles was ingeladen, er met de auto vandoor te gaan. De uitgang van het terrein werd met politievoertuigen geblokkeerd, waarop de 33-jarige man uit Haarlem kon worden aangehouden.

Zowel zijn auto als de geluids- en lichtapparatuur zijn in beslag genomen. De man is ook aangehouden voor rijden onder invloed en voor het bezit van (hard)drugs. Hij zit vast voor verhoor en onderzoek.

De overige aanwezigen vertrokken zonder problemen.

Australië stevent af op laagste besmettingsaantal in drie maanden

Australië lijkt vandaag het laagste dagelijkse aantal coronabesmettingen te zullen melden in de afgelopen drie maanden. In deelstaat Victoria, met Melbourne als hoofdstad, werden de afgelopen 24 uur veertien gevallen geregistreerd, tegen 21 gisteren. Dat is het laagste aantal sinds 19 juni.

In Victoria geldt al weken een strenge lockdown, die werd ingesteld om de tweede besmettingsgolf een halt toe te roepen. Het doel was het aantal dagelijkse besmettingen op 28 september onder de vijftig te krijgen. Volgens de regering is die doelstelling in zicht en kunnen na die datum maatregelen mogelijk weer worden opgeheven.

In de grootste deelstaat van het land, New South Wales, werden twee nieuwe besmettingsgevallen gemeld, net als in deelstaat Queensland. Het totale aantal besmettingen in de drie genoemde staten komt daarmee uit op achttien, het laagste aantal sinds 23 juni. De vijf overige deelstaten hebben nog geen cijfers gemeld, maar daar werden de afgelopen weken geen nieuwe gevallen gemeld.

Laagste aantal besmettingen Zuid-Korea in ruim een maand

Het aantal geregistreerde besmettingsgevallen in Zuid-Korea op een dag was de afgelopen 24 uur het laagst sinds half augustus. Er werden 82 nieuwe gevallen gemeld door de Koreaanse autoriteiten.

Van die 82 besmettingen werden er 72 lokaal overgedragen. Het totale aantal in het land staat nu op 22.975. Er zijn 383 mensen aan het virus overleden.

10.000 pond boete voor Engelsen die thuisisolatie negeren

Engelsen die een bevel tot thuisisolatie negeren, riskeren binnenkort een boete van 10.000 pond. De nieuwe regel gaat in op 28 september en geldt zowel voor positief geteste personen, als voor mensen die van gezondheidswerkers hebben gehoord dat ze contact hebben gehad met een besmet persoon. Tot nu toe gold in Engeland slechts een advies om in thuisisolatie te gaan.

De boetes beginnen bij 1000 pond en kunnen bij herhaaldelijke overtreding oplopen tot 10.000 pond. Ook werkgevers die personeelsleden verbieden om in thuisisolatie te gaan kunnen een boete krijgen. Werknemers met een laag inkomen die door de zelfisolatie inkomensverlies lijden, kunnen aanspraak maken op een eenmalige uitkering van 500 pond.

De nieuwe maatregelen zijn het gevolg van een stijging van het aantal coronagevallen. Gisteren werden er in het Verenigd Koninkrijk 4422 nieuwe besmettingen en 27 doden geregistreerd. Het was de grootste dagelijkse toename van besmettingen sinds 8 mei.

Strengere maatregelen Randstad gaan in

Vanaf 18.00 uur vanavond gaan strengere maatregelen gelden in de Randstad. Horecagelegenheden mogen vanaf middernacht geen nieuwe gasten meer binnenlaten en moeten om 01.00 uur sluiten. De maximale grootte van groepen gaat terug van honderd naar vijftig. Er geldt een uitzondering voor uitvaarten, demonstraties, scholen en religieuze bijeenkomsten.

De maatregelen gelden voor de veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden. In de zes regio's nam het aantal besmettingen de afgelopen dagen snel toe. Naast de landelijke maatregelen worden er ook in de regio's zelf extra maatregelen genomen. Zo sluiten Amsterdam en Haarlem en omliggende natuurgebieden af om illegale feesten tegen te gaan.

Welkom in een nieuw liveblog

We gaan verder in een nieuw liveblog. Lees hier het blog van gisteren terug.