Donny van de Beek viert zijn eerste treffer voor Manchester United

Doelpunt van in Premier League debuterende Van den Beek helpt United niet

Manchester United heeft een valse start van het nieuwe Premier League-seizoen beleefd. De Red Devils, die een week later mochten instromen vanwege het lange Europa League-avontuur dat ze achter de rug hebben (verlies in halve finales tegen Sevilla), liepen thuis tegen een 3-1 nederlaag tegen Crystal Palace aan.

Donny van den Beek sierde als invaller zijn debuut op het hoogste Engelse niveau op met een doelpunt voor zijn nieuwe werkgever, maar daar beleefde de oud-Ajacied dus weinig plezier aan.

Vanaf de kant had hij gezien hoe de United-verdediging, waarin Timothy Fosu-Mensah rechtsback stond, in de zevende minuut verzuimde een lage voorzet van Jeffrey Schlupp onschadelijk te maken. Andros Townsend kon daardoor van dichtbij de 0-1 laten aantekenen. Aanvallend maakte de thuisploeg in het vervolg te weinig klaar om aanspraak te mogen maken op de gelijkmaker.

Twee strafschoppen

De rekening voor dat onvermogen kwam diep in de tweede helft, toen Victor Lindelof op ongelukkige wijze de bal tegen de hand kreeg en Jordan Ayew een strafschop mocht nemen.

De inzet van Jordan Ayew is onderweg naar de rechterarm van Victor Lindelof, met een strafschop als gevolg

David de Gea keerde de inzet, maar bleek net iets te vroeg van de lijn te zijn gekomen. De herkansing was welbesteed aan Wilfried Zaha, die kort voor tijd ook de 1-3 maakte.

Tussendoor had Van de Beek dus zijn opwachting gemaakt in de ploeg van Ole Gunnar Solskjaer. De middenvelder kreeg kort na zijn entree plots de bal voor zijn voeten via een Crystal Palace-speler en vond koelbloedig de verre hoek.

Hij werd daarmee de veertiende Nederlander die bij zijn Premier League-debuut scoorde. Zijn voorganger was Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) en Ruud van Nistelrooij en Alexander Büttner presteerden het namens Manchester United.

Geen succes Tete

Kenny Tete beleefde bij Fulham zijn debuut in de Premier League. De van Olympique Lyonnais overgekomen rechtsachter kon niet voorkomen dat zijn nieuwe ploeg met 4-3 onderuit ging bij nieuwkomer Leeds United, al had hij wel een aandeel in de inhaalrace van de Londense formatie.

Hélder Costa maakte twee prachtige doelpunten voor Leeds United

Leeds, dat vorige week op weg leek naar een stunt tegen titelhouder Liverpool maar toch nog de fatale 4-3 kreeg te incasseren, kwam na een klein uur op een comfortabel ogende 4-1 voorsprong dankzij Hélder Costa. De Portugees, die met een verwoestende uithaal vanuit een moeilijke hoek ook al na vijf minuten de openingsgoal had gemaakt, krulde de bal fraai in de bovenhoek.

Fulham kwam nog knap terug, onder meer door een treffer van Aleksandar Mitrovic die raak kopte na een voorzet na Tete. Het duo leek dat kunstje enkele minuten later te herhalen, maar deze keer mikte de Serviër niet nauwkeurig genoeg en dus bleef de 4-4 uit.