Biden tijdens een persconferentie in Wilmington
NOS Nieuws

Biden mengt zich in brexit-discussie over omstreden wet: 'Dan geen handelsdeal'

De Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden heeft zich gemengd in de discussie over de Britse plannen om eerdere brexit-afspraken met de EU los te laten. De Democratische politicus waarschuwt dat het Goedevrijdagakkoord, dat een einde maakte aan het jarenlange geweld in Noord-Ierland, "geen slachtoffer mag worden van de brexit".

Biden reageert op een omstreden wetsvoorstel van premier Johnson. Om te voorkomen dat na de brexit een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland ontstaat, was met Brussel afgesproken dat Noord-Ierland zich na de scheiding zou blijven houden aan bepaalde EU-regels. Omdat de eerdere afspraken zonder nieuw handelsakkoord met de EU zouden leiden tot douanecontroles en heffingen, wil Johnson er nu vanaf.

In Groot-Brittannië wordt al de hele week over het voorstel gesproken, zei correspondent Tim de Wit in het NOS Radio 1 Journaal. "Als de Britten doorgaan met die wet, wordt het wat Biden betreft wel heel ingewikkeld om onder zijn presidentschap nog een handelsdeal te sluiten tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk."

Dat Johnson probeert terug te komen van eerder gemaakte afspraken, leidt onder meer bij de gesprekspartners in Brussel tot grote zorgen over de kansen van een nieuw handelsakkoord. En nu valt het dus zelfs bij de Amerikaanse presidentskandidaat helemaal verkeerd", aldus De Wit.

De Britten willen graag een handelsdeal met de VS. De uitspraken van Biden komen dan ook hard aan achter de schermen in Downing Street. "Ze moeten toch niet hebben dat het kamp-Biden straks echt gaat zeggen: we willen geen handelsdeal meer met jullie. Maar zolang die wet in omloop is, zal Biden niet zomaar terugschrikken."

De Amerikaanse presidentskandidaat heeft Ierse roots, dus dit dossier ligt hem na aan het hart, weet De Wit. Mocht Biden president worden, zal het voor de Britse regering een lastig dossier worden. "Zeker als ze doorgaan met de wet, die momenteel in het Lagerhuis wordt behandeld." Waarschijnlijk wordt de komende weken duidelijk of de wet er daadwerkelijk komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl