NOS NieuwsAangepast

'Navalny vergiftigd door flesje water in hotel, niet door thee op vliegveld'

Het team rond de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat hij is vergiftigd in zijn hotel, door water uit een flesje. Het is niet gebeurd op het vliegveld, zoals eerder werd gedacht.

Op Instagram heeft het team beelden geplaatst van een flesje in een hotelkamer. Het zou gaan om een hotel in Tomsk waar Navalny en zijn filmploeg verbleven. Op die waterfles is in een Duits laboratorium novitsjok aangetroffen, staat in het bericht.

Navalny vergiftigd door waterflesje in hotel

Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat hij het gif had binnengekregen door thee die hij had gedronken vlak voor een binnenlandse vlucht vanuit Tomsk op 20 augustus. Hij was op verkiezingscampagne geweest in het oosten van het land.

Terug naar de hotelkamer

Navalny werd ziek aan boord van het vliegtuig. "Hij verloor het bewustzijn en begon te stikken", staat in het Instagram-bericht. Het vliegtuig werd aan de grond gezet en Navalny werd in Omsk naar een ziekenhuis gebracht.

Zijn medewerkers vertrouwden het meteen niet en enkele leden van zijn team die in het hotel in Tomsk waren achtergebleven, belden een advocaat en gingen terug naar de kamer waar Navalny net vertrokken was, beschrijven ze in het Instagram-bericht. "Ze begonnen alles wat ze daar aantroffen op te nemen, te beschrijven en in te pakken, inclusief de flessen water van het hotel."

Al die spullen gingen voor onderzoek naar Duitsland. Na enige dagen van discussie tussen zijn team en Russische artsen over wat Navalny mankeerde, werd hij naar Berlijn overgevlogen, waar hij nu in het gerenommeerde Charité-ziekenhuis ligt.

Zelf adem halen

Hij werd er in een kunstmatig coma gehouden, maar inmiddels gaat het beter met hem. Dinsdag deelde hij een Instagram-bericht met de wereld waarin hij zei dat hij weer zelfstandig ademhaalde. Hij voegde een foto toe waarop zijn gezin met hem op zijn ziekenhuisbed te zien was. Hij zei toen niets over de oorzaak van zijn ziekenhuisopname.

Dinsdag bevestigden onderzoekers van Franse en Zweedse laboratoria wat al eerder door Duitsland werd vastgesteld: dat de oppositieleider werd vergiftigd met het zenuwgif novitsjok, volgens zijn medewerkers dus uit het waterflesje van het hotel.

Navalny wordt in en buiten het ziekenhuis in Berlijn bewaakt, omdat wordt gevreesd voor een nieuwe aanslag op zijn leven. Zijn woordvoerder schreef eerder op Twitter dat Navalny na zijn genezing wil terugkeren naar Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl