NOS Nieuws

Wekdienst 13/9: Noordrijn-Westfalen naar de stembus • Max Verstappen wil revanche

Goedemorgen! Inwoners van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan naar de stembus en Max Verstappen wil zich revancheren op het circuit van Mugello voor zijn matige race van vorige week.

Het weer: vanochtend is het op veel plaatsen eerst enigszins nevelig en komt lokaal een mistbank voor. Later vandaag wordt het overwegend zonnig en bij een matige zuidwestenwind maximaal 20 tot 25 graden.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De inwoners van Noordrijn-Westfalen gaan naar de stembus. Ongeveer 14 miljoen kiesgerechtigden in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat kunnen hun voorkeur uitspreken over burgemeesters, districtsbestuurders en gemeenteraden.
  • Max Verstappen hoopt zich op het circuit van Mugello te revancheren voor de teleurstellend verlopen race van vorige week op Monza. De Nederlandse Formule 1-coureur viel uit tijdens de chaotisch verlopen Grote Prijs van Italië. De race start om 15.10 uur en is te volgen via een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app.
  • De US Open krijgt een primeur. Wie er ook wint in de finale van de mannen, het is een tennisser die niet eerder in zijn carrière een grandslamtoernooi won. De Oostenrijker Dominic Thiem heeft op papier de beste kansen tegen de Duitser Alexander Zverev. Hij staat voor de vierde keer in de finale van een grand slam.

Wat heb je gemist?

In het oude centrum van Enkhuizen is vannacht rond 04.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer heeft het vuur onder controle. De brand brak uit rond in een gebouw aan de Westerstraat, waar veel monumentale panden staan. Onduidelijk is nog hoeveel panden zijn getroffen.

Bewoners van een aantal panden worden opgevangen in een nabijgelegen horecagelegenheid. Andere omwonenden werden gewaarschuwd om ramen en deuren dicht te houden in verband met de rook.

Het nablussen gaat nog uren duren:

Uitslaande brand in historisch centrum Enkhuizen

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een Amerikaanse dierentuin is erin geslaagd een przewalskipaard te klonen uit genetisch materiaal dat al veertig jaar lang ingevroren was. Volgens de wetenschappers kan dit een belangrijke innovatie zijn in fokprogramma's: het nieuwe veulentje betekent meer genetische diversiteit voor zijn bedreigde soort.

De hengst kwam op 6 augustus ter wereld bij een paardenkloonbedrijf in Texas. Het genetische materiaal dat in 1980 van een soortgenoot was afgenomen, was daar in een donoreicel gestopt. Die eicel werd vervolgens bij een gewone merrie ingebracht, waarna het uitgroeide tot het veulen.

Dit is ze, het gekloonde przewalskiveulen genaamd Kurt:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl