Martin 'Wolfie' Adams in actie tijdens het Dutch Open darts
NOS Sport

Darters na teloorgang BDO: 'Hopen dat wereldbond het oppakt'

  • Jan Vincent van Zuiden

    redacteur NOS Sport

  • Jan Vincent van Zuiden

    redacteur NOS Sport

De eerste wereldtitel van Raymond van Barneveld. De Embassy in de Lake Side Country Club. Dartsiconen als Martin 'Wolfie' Adams, Andy 'the Viking' Fordham en Ted 'the Count' Hankey. Ze zijn allemaal onlosmakelijk verbonden aan de Britse dartsbond BDO, die deze week ophield te bestaan.

Het wordt in de dartswereld het een einde van een tijdperk genoemd, maar heel verrassend was de teloorgang niet. Ook niet voor Martin Adams. "Vorig jaar november is BDO-oprichter Olly Croft overleden. Op zijn begrafenis, hebben we eigenlijk de bond ook meteen begraven. Dat was een treurige dag."

Volgens Adams was toen al duidelijk dat de BDO niet meer te redden was. "De laatste man die de leiding had (Des Jacklin, red.) heeft er een bende van gemaakt. Alleen maar leugens en loze beloftes. Ik ben persoonlijk nog bezig geweest om het van hem over te nemen. Maar toen ik hoorde wat er allemaal aan de hand was, heb ik dat idee snel laten varen."

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld stapten in hun carrière over van de BDO naar de PDC

De BDO keek de afgelopen decennia met lede ogen toe hoe de concurrerende en veel commerciëlere bond PDC uitgroeide tot een ongekend succes. De grootste en beste darters, van Van Barneveld tot Michael van Gerwen, stapten allemaal over om mee te draaien in het financieel zeer aantrekkelijke circuit.

Het WK dat de BDO afgelopen januari organiseerde leek in de verste verte niet meer op wat het ooit was. In een droevige entourage en met de laagste prijzenpot ooit werd er vooral voor de eer gespeeld.

Nederlanders hopen op WDF

Voor Aileen de Graaf (nummer één op de BDO-ranking bij de vrouwen) en Richard Veenstra (beste Nederlander op de vijfde plaats) betekent het opdoeken van de BDO dat ze hun naam nooit meer aan de erelijst van het beroemde WK kunnen toevoegen.

Aileen de Graaf viert een overwinning op de Dutch Open

"Dat is wel heel pijnlijk. Echt spijtig dat ik de kans niet meer krijg om het enige toernooi dat ik nooit op mijn naam geschreven heb, nu niet meer kan winnen", erkent De Graaf. "Het bestaat al zo lang en het heeft zo veel traditie. Het blijft zonde dat het zo is gegaan", vult Veenstra aan.

De Graaf en Veenstra hebben voor de toekomst hun hoop gevestigd op de WDF, de overkoepelende werelddartsfederatie. "Ze waren al bezig met het oppakken van wedstrijden en bijhouden van een wereldranglijst. Maar daar heeft de coronacrisis voorlopig een einde aan gemaakt", vertelt Veenstra.

Die crisis is momenteel ook de grootste zorg voor De Graaf. "Ik haalde een volledig inkomen uit het darten en kon er van leven. Nu dat is weggevallen, is het lastig voor mij als alleenstaande moeder met twee kinderen. Ik ben volop aan het solliciteren, maar ik hoop natuurlijk dat het darten snel weer op gang komt."

Richard Veenstra stond vijfde op de BDO-ranglijst en was daarmee de beste Nederlander

Veenstra: "In principe zullen straks, als corona het toelaat, alle grote toernooien, zoals de Dutch Open en de andere belangrijke wedstrijden in Europa, wel doorgaan. Dat zijn losse, op zichzelf staande organisaties. Het is aan de WDF om op basis van die wedstrijden een ranking bij te houden en een WK te organiseren", aldus Veenstra.

Die geluiden hebben Adams ook bereikt. "Ik heb daar echt vertrouwen in en ga echt niet bij de pakken neerzitten. Er komt een nieuwe start voor ons. Als de Dutch Open in 2021 gespeeld wordt, ben ik er zeker bij. Ik ga voorlopig nog niet met pensioen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl