Viervoudig BDO-kampioen Raymond van Barneveld Getty

De Britse dartsbond BDO houdt na ruim 47 jaar op te bestaan. De bond die met de Embassy in de Lake Side Country Club ooit het mooiste en meest prestigieuze darttoernooi ter wereld organiseerde, verkeerde financieel al een tijd in zwaar weer.

Het laatste BDO World Darts Championship was in januari van dit jaar nog maar een magere afspiegeling van wat het ooit was. Een sfeerloos evenement, met de laagste prijzenpot in dertig jaar.

Engeland geldt als de bakermat van het darten, met de Embassy tot aan het begin van deze eeuw als jaarlijks hoogtepunt. Het toernooi waar kampioenen als Eric Bristow, Phil Taylor en Raymond van Barneveld tot levende legendes uitgroeiden. En waar ook een jonge Michael van Gerwen nog aan deelnam.

Grote geld bij PDC

De BDO verloor de laatste jaren steeds meer aanzien, omdat veel topdarters overstapten naar de PDC, een nieuwe organisatie waar het grote geld te verdienen was.

De afgelopen maanden keerden ook de regionale bonden in Engeland de BDO de rug toe, om zich aan te sluiten bij de concurrerende organisatie UKDA. Feitelijk was de ooit zo roemruchte BDO niets meer dan een lege huls toen deze week ook de laatste regio's die overstap maakten.

Wayne Warren, de laatste BDO-kampioen Getty

Nadat in de eigen berichtgeving maandenlang werd ontkend dat het einde in zicht was, laat de British Darts Organisation nu weten dat het doek gevallen is.

Lakeside, de locatie waar de Embassy werd gehouden, wordt nog steeds gezien als The Home of Darts. Raymond van Barneveld won er vier keer, toen het toernooi nog de status had van een wereldkampioenschap. Jelle Klaasen toonde zich er in 2006 de sterkste van een toen nog sterk deelnemersveld. In 2012, toen Christian Kist de titel opeiste, was dat veld al danig uitgedund.

STER reclame