Aleksej Navalny bij zijn aankomst in Duitsland
NOS Nieuws

NAVO wil dat Rusland meewerkt aan OPCW-onderzoek in zaak-Navalny

De lidstaten van de NAVO vinden dat Rusland moet meewerken aan een onderzoek van de OPCW naar de vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny met het zenuwgif novitsjok.

"De NAVO-bondgenoten zijn het erover eens dat Rusland een aantal belangrijke vragen moet beantwoorden", zei secretaris-generaal Stoltenberg na overleg met de NAVO-lidstaten. "De Russische regering moet volledig meewerken aan een onafhankelijk internationaal onderzoek van de OPCW."

De OPCW is een organisatie van landen, gevestigd in Den Haag, die het gebruik van chemische wapens verbiedt. Ook Rusland is er lid van.

OPCW-topman Arias maakte gisteren bekend dat het vergiftigen van een individu met een zenuwgif ook als gebruik van een chemisch wapen wordt beschouwd. Hij zei ook de OPCW de ontwikkelingen in de zaak-Navalny op de voet volgt en in actie zal komen als een lidstaat daarom vraagt.

Voor de rechter

Stoltenberg sprak van een "zeer verontrustende moordaanslag" en zei dat de personen die ervoor verantwoordelijk zijn voor de rechter moeten worden gebracht. "We zien keer op keer dat oppositieleiders en critici van het Russische regime worden aangevallen en met de dood worden bedreigd. "Sommigen werden zelfs vermoord."

Ook premier Rutte vindt dat Rusland opening van zaken moet geven over "de aanval" op Navalny. "Dit is een man met groot gezag in Rusland, die met groot persoonlijk gevaar al tien jaar oppositie voert", zegt Rutte. "Het is een man die de democratie probeert te bevorderen in Rusland. Dat is geen eenvoudige opgave."

Hij zei verder dat de vergiftiging en het gebruik van een verboden chemisch wapen "alle perken te buiten gaan".

Minister Blok van Buitenlandse Zaken zegt dat er een zo groot mogelijke coalitie van landen wordt gevormd om het signaal te geven dat zij dit onacceptabel vinden. "Het Kremlin heeft wat uit te leggen."

Het Charité-ziekenhuis in Berlijn waar Navalny ligt wordt streng bewaakt

Navalny werd twee weken geleden met spoed opgenomen in een ziekenhuis in de Russische stad Omsk toen hij in een vliegtuig onwel werd. Zijn woordvoerder zei direct dat hij was vergiftigd door de Russische autoriteiten, hoewel die dat tegenspraken. Het ziekenhuis in Omsk stelde vervolgens dat van vergiftiging geen sprake was.

Na enkele dagen werd de 44-jarige Navalny op aandringen van zijn familie overgebracht naar een ziekenhuis in Berlijn. Daar zijn sporen van novitsjok in zijn lichaam gevonden: een zenuwgif dat in de jaren 70 en 80 in de toenmalige Sovjet-Unie als chemisch wapen werd ontwikkeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl