Het hoofdkantoor van de OPCW in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

OPCW: vergiftiging Navalny met novitsjok is gebruik van chemische wapens

De vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny met het zenuwgif novitsjok is "zorgwekkend". Dat stelt de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Het vergiftigen van een individu met een zenuwgif wordt door de OPCW beschouwd als het gebruik van chemische wapens. De organisatie blijft de situatie volgen, staat in een verklaring.

De staten die het Verdrag chemische wapens hebben getekend, beschouwen het gebruik van deze wapens onder alle omstandigheden als verwerpelijk en in strijd met het internationaal recht, aldus topman Fernando Arias.

'Logica ontbreekt'

De Duitse regering zei eerder dat er ondubbelzinnig bewijs is dat Navalny is vergiftigd met novitsjok, het zenuwgif dat twee jaar geleden ook werd gebruikt regen de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal, die samen met zijn dochter werd vergiftigd. Novitsjok staat sinds vorig jaar op de lijst met verboden gifstoffen van de OPCW.

De Russische regering ontkent iedere betrokkenheid bij de vergiftiging van Navalny. Volgens een woordvoerder ontbreekt elke logica waarom het Kremlin dat zou doen, "want het levert niemand wat op".

Een topman van de Russische geheime dienst sloot niet uit dat de toestand van Navalny een gevolg is van "provocaties van speciale westerse diensten".

Merkel eist uitleg

De Duitse bondskanselier Merkel zegt dat de Russische oppositieleider slachtoffer is geworden van een misdaad om hem het zwijgen op te leggen. Ze eist uitleg van Moskou. Het Duitse antwoord op de vergiftiging van Navalny hangt volgens haar af van de Russische respons.

De Duitse regering staat onder politieke druk om sancties af te kondigen tegen Rusland, bijvoorbeeld door zich - zoals de Amerikaanse president Trump wil - terug te trekken uit het grote pijpleidingproject Nord Stream 2, dat wordt aangelegd om Russisch gas naar Europa te transporteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl