Philipp Max werd woensdag gepresenteerd bij PSV, dat hem overnam van FC Augsburg

Max laat zich direct zien bij PSV met assist, Feyenoord onderuit, AZ gelijk

Met 14 goals en 20 assists liet PSV-aanwinst Philipp Max de afgelopen drie seizoenen zien meer te zijn dan een verdediger alleen. En in zijn eerste (oefen)wedstrijd namens de Eindhovenaren, tegen Viktoria Köln (1-1), onderstreepte de Duitser zijn status van aanvallend sterke linksback nog maar eens.

Vlak voor rust ging Max achter de bal staan bij een hoekschop van PSV. Aanvankelijk zonder succes, maar via een verdediger van Viktoria Köln belandde de bal weer voor zijn linkervoet. Ditmaal vond hij wél een ploeggenoot, Nick Viergever, die Max' lage voorzet binnentikte voor de 1-0.

Genoeg voor de overwinning bleek dat moment uiteindelijk niet. Direct na rust had de pas ingevallen Jeroen Zoet geen antwoord op een vrije trap van Ernesto Carratala Jiménez dwars door het midden: 1-1.

• NOS
    Met de statistieken van Philipp Max zit het wel goed (swipe)
  • NOS
    Op basis van zijn statistieken komt Max in een fraai rijtje terecht

PSV moest het tegen Viktoria Köln, dat uitkomt op het derde Duitse niveau, stellen zonder (jeugd)internationals Mohamed Ihattaren, Jordan Teze, Cody Gakpo en Yvon Mvogo. Denzel Dumfries ontbrak eveneens, om bij zijn hoogzwangere vrouw te zijn. Dumfries meldde zich om die reden ook af voor de interland van Oranje tegen Polen.

Feyenoord onderuit

Na PSV slaagde ook Feyenoord er donderdagmiddag niet in zijn oefenwedstrijd te winnen, al was de tegenstander van de Rotterdammers een stuk aansprekender: Club Brugge. De Belgische topclub was met 2-1 te sterk.

Club Brugge kwam tien minuten na rust op een 1-0 voorsprong via zijn jonge centrumverdediger Odilon Kossounou. Nadat zomeraanwinst Mark Diemers gelijk had gemaakt namens Feyenoord (1-1), bezorgde Ruud Vormer de Belgen alsnog de overwinning (2-1).

Voor Feyenoord-trainer Dick Advocaat was het puzzelen onder de lat. Eerste keeper Justin Bijlow is op pad met Jong Oranje, terwijl tweede doelman Nick Marsman geblesseerd is. Ramón ten Hove mocht daardoor in de basis beginnen, maar hij viel al na een kwartier uit. Tein Troost verving hem.

Ook AZ wint niet

AZ oefende net als Feyenoord tegen een Belgische tegenstander en slaagde er net als de Rotterdammers - en PSV - niet in te winnen: 1-1 tegen AA Gent.

Timo Letschert maakte zijn eerste minuten in het shirt van AZ

Gent kwam vijf minuten na rust op voorsprong via Michael Ngadeu. Rechtsback Yukinari Sugawara maakte een kwartier voor het eindsignaal gelijk namens AZ.

Bij AZ ontbraken de nodige spelers vanwege interland-verplichtingen. Aanwinst Timo Letschert was wel van de partij, hij speelde de eerste helft.