Kamervoorzitter Arib doet aangifte vanwege bedreiging Omtzigt
Tweede Kamervoorzitter Arib heeft aangifte gedaan tegen de mensen die Kamerlid Pieter Omtzigt gisteren belaagden in het centrum van Den Haag, bevestigt een woordvoerder na een bericht van Trouw. Tijdens een demonstratie tegen het coronabeleid werd het CDA-Kamerlid gehinderd en kreeg hij bedreigingen naar zijn hoofd geslingerd.
'We moeten als Tweede Kamer laten zien dat dit niet kan', zegt Tweede Kamer-voorzitter Arib:
Bij het gebouw van de Tweede Kamer, rond het Binnenhof en op het Plein ontstond een grimmige sfeer bij het protest van enkele tientallen mensen. Daarbij werd de politie belaagd, net als een verslaggever van omroep PowNed. Ook Omtzigt moest het dus ontgelden. "Ik zal je doodslaan", kreeg hij toegeroepen.
"Je ziet volwassen mensen in het gezicht van Pieter Omtzigt schreeuwen, ze raken hem ook aan", zegt Arib tegen de krant. "Dat is altijd onwenselijk en ongepast, maar nu in deze coronatijd is dat extra gevoelig."
Beetje respect
Op Twitter bedankt Omtzigt mensen voor de "vele aardige berichtjes" die hij heeft gekregen na het incident. "Als volksvertegenwoordiger ga ik altijd met zoveel mogelijk mensen het gesprek aan, juist ook als ze een andere mening hebben of zich niet gehoord voelen. Maar wel altijd met een beetje respect voor elkaar", schrijft hij.
Premier Rutte vindt net als Kamervoorzitter Arib dat Omtzigts belagers een grens zijn overgegaan. "Politici lastigvallen. Dat is niet de Nederlandse democratie", zei hij op zijn wekelijkse persconferentie.
"Je mag denken dat het door 5G komt, maar je gaat niet rotzooi trappen", zei Rutte:
Op beelden van gisteren is te zien dat Omtzigt minutenlang wordt gevolgd, bevraagd, aangeraakt en geïntimideerd door een handjevol mensen. Ze stellen hem vragen over de CDA-lijsttrekkersverkiezing, die hij nipt verloor van De Jonge, waarover onduidelijkheid is ontstaan. "Wat vindt u van die fraude met stemmen? Die zes stemmen waren voor u."
Verder wordt het Kamerlid verweten geen anderhalve meter afstand te houden. Op de beelden is te zien hoe een vrouw voor hem gaat staan en zegt "nu kom je in mijn anderhalve meter".
Verschillende bewindslieden lieten vanochtend weten niet blij te zijn met het verloop van de demonstratie. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, die zelf ook beledigingen naar zijn hoofd geslingerd kreeg, noemde het "absoluut onaanvaardbaar" dat het CDA-Kamerlid is bedreigd. "Ik schrik ervan. Je meent het niet, belachelijk."
Zelf werd Wiebes uitgemaakt voor "ouwe oplichter", waarop hij in zijn dienstauto stapte:
Minister Dekker voor Rechtsbescherming noemde de gebeurtenissen "allemaal niet heel plezierig". Hij wees erop dat er andere mogelijkheden zijn om je ongenoegen te uiten. "Aanspreken is goed, bedreigen niet. Je kan demonstreren, je kan brieven schrijven, je kan op een andere partij stemmen."
"Schandalig", zei minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. "Een volksvertegenwoordiger doet zijn werk, je gaat mensen niet lastigvallen met dit soort gedoe." Minister De Jonge stelde dat de demonstranten te ver zijn gegaan. "Mensen in de politiek moeten vrijelijk hun werk kunnen doen. Lastigvallen, intimideren en bedreigen zijn echt onacceptabel."