Omtzigt wil uitleg van CDA-bestuur over stemmen lijsttrekkersverkiezingen
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil van het partijbestuur opheldering over de gang van zaken bij de stemming voor het lijsttrekkerschap. In het programma 1 op 1 op NPO Radio 1 zei hij dat hij de resultaten van het onderzoek daarnaar nog niet heeft gezien.
Omtzigt werd bij de interne CDA-verkiezing vorige maand met een zeer klein verschil verslagen door minister Hugo de Jonge: die kreeg in de beslissende ronde 50,7 procent van de stemmen en Omtzigt 49,3 procent. Deze week werd duidelijk dat bij het CDA zes meldingen zijn binnengekomen van leden bij wie het misging. Zo zei de vrouw van Omtzigt dat ze op haar man dacht te stemmen, maar het bericht kreeg "dank voor uw stem op Hugo de Jonge".
Geen technische fouten
Het CDA-partijbestuur liet deze week weten dat al tijdens de looptijd van de verkiezingen is onderzocht of er technische fouten waren en dat die er niet bleken te zijn.
Omtzigt zei bij 1 op 1 zeer benieuwd te zijn naar de precieze uitkomst van het onderzoek. Hij verwacht niet dat het onderzoek ertoe zal leiden dat er een andere uitslag komt, en hij wacht nu af waarmee het partijbestuur naar buiten komt. "Ik ga ervan uit dat er een sluitende uitleg is, anders had ik allang wat anders gezegd. Ik vind het belangrijk dat hier opheldering over wordt gegeven."
CDA: geen onregelmatigheden
Het CDA zegt in een reactie dat de partij het laat bij de eerder deze week gegeven verklaring over de gang van zaken. Daarin staat onder meer dat het bij de zes meldingen niet alleen ging om mensen die dachten dat ze op Omtzigt hadden gestemd en een bedankje kregen voor een stem op De Jonge, maar dat ook het omgekeerde is gebeurd. In die reactie wordt benadrukt dat een notaris onafhankelijke technische experts heeft ingeschakeld en geen onregelmatigheden heeft aangetroffen.
Volgens de verklaring van de notaris heeft de stemming een "rustig verloop gehad en geeft de uitslag een getrouw beeld van de verkiezing".
In een eerder stadium van de verkiezing, toen er nog drie kandidaten waren, besloot het partijbestuur dat de stemming over moest. Toen bleek dat kwaadwillenden geautomatiseerd valse stemmen konden uitbrengen.