Nieuwe klap voor reisorganisaties, klaar om toeristen terug te halen
Reisorganisaties doen er alles aan om mensen die in de 'nieuwe' oranje vakantielanden zitten, eerder terug te halen als ze dat willen. Maar de telefoon staat niet roodgloeiend, melden ze. Om middernacht is het reisadvies aangescherpt voor Brussel, Parijs, Marseille en omgeving, Mallorca, Ibiza en een aantal regio's in Spanje.
Mensen die met een pakketreis op vakantie zijn, worden door de reisorganisatie geïnformeerd. Ze kunnen ervoor kiezen hun vakantie af te maken of eerder terug te keren. Ter plekke wordt bekeken of het misschien ook mogelijk is te verkassen naar een hotel in een geel gebied, zegt de ANVR. "Het gaat om duizenden reizigers, dat kan niet allemaal in een dag geregeld zijn."
Nieuwe reizen naar deze gebieden gaan niet door. Mensen die een reis hebben geboekt worden geïnformeerd en krijgen een voucher of ze krijgen hun geld terug. Ook is het mogelijk de reis door te schuiven of om te boeken naar een andere bestemming.
De reisorganisaties houden het advies van Buitenlandse Zaken aan. "Er bestaat geen lichtoranje of donkergeel. In principe kunnen mensen de reis afmaken, ze moeten zich sowieso al aan de lokale coronaregels houden en nu nog extra oppassen."
Dramatisch
"De coronasituatie is dramatisch", zegt de ANVR. "We zijn als eerste sector gesloten, langzamerhand gaat Europa weer open en nu gaan er weer bestemmingen op slot. Het is heel onvoorspelbaar en dat maakt het ingewikkeld. Je kunt mensen geen andere bestemmingen aanraden, omdat je niet kunt voorzien wat daar gebeurt."
Via TUI zijn 1400 mensen op vakantie in de nieuwe oranje regio's, vooral op Mallorca en Ibiza. Het callcenter heeft het druk met het afbellen van mensen die nog op vakantie zouden gaan naar die gebieden. Dat gaat niet door, tot 30 augustus zijn alle reizen geannuleerd.
Corendon spreekt van een nieuwe klap, nu ook Mallorca en Ibiza op slot gaan. Op Ibiza heeft het bedrijf een eigen hotel, waar Nederlandse toeristen verblijven. Dat wordt ook getroffen.
"Heel jammer, ook voor de mensen die daar op vakantie zijn. Die moeten bij thuiskomst in quarantaine. Ze kunnen zelf beslissen of ze hun vakantie afmaken of dat ze eerder terug naar huis willen. Dan kijken we hoe we ze zo snel mogelijk terug kunnen krijgen."
Vluchten niet geannuleerd
Er zijn ook mensen die bij Corendon hebben geboekt en met Transavia naar Ibiza vliegen. Hun terugkeer gebeurt in overleg met de vliegmaatschappij. Alle vluchten van Transavia gaan door. Waarschijnlijk komen er op de terugweg naar Nederland extra passagiers bij.
Transavia laat weten dat het niet aan de maatschappij is om te beslissen of mensen mogen reizen. Het gaat ook om noodzakelijke reizen, niet alleen om toerisme.
De reguliere Corendon-vluchten gaan ook door, maar geplande reizen zijn tot en met 31 augustus geannuleerd.
Het bedrijf verwacht dat de meeste mensen hun vakantie willen afmaken. "Bulgarije was voor ons het eerste land dat van geel oranje werd en de meeste mensen wilden bllijven, omdat ze toch al in quarantaine moesten. De gedachte was: als we voorzichtig zijn kunnen we net zo goed blijven. Dat verwachten we nu ook."
Vakantiedagen
Het uitgangspunt bij de meeste werkgevers is dat mensen die terugkomen uit een gebied dat tijdens hun verblijf is opgeschaald naar code oranje hun werknemers zullen vragen zo mogelijk thuis te werken tijdens de quarantaine van twee weken. De werknemer hoeft daarvoor geen vakantiedagen op te nemen.
Als een land al bij vertrek uit Nederland code oranje of rood heeft, ligt het risico bij de werknemer en kan die worden verplicht voor de quarantaine vakantiedagen op te nemen of loon in te leveren. De rijksoverheid geeft advies daarover.