Er is in drie dagen tijd 2,2 miljoen euro opgehaald voor Libanon via Giro555. Dat hebben de elf leden van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) laten weten in een eerste tussenstand. Sinds vrijdag worden op verschillende kanalen spotjes uitgezonden, waarin Nederlanders worden opgeroepen te doneren.
Het geld is bedoeld voor noodhulpverlening, maar het Rode Kruis kijkt ook al vooruit, zo staat in een gezamenlijk persbericht van de hulporganisaties: "De economische situatie zal nog verder verslechteren en de Libanese bevolking zal hard geraakt worden. Veel huizen moeten gerepareerd worden, maar niet iedereen kan die reparaties betalen. Ook zullen veel mensen geen geld hebben om eten te kopen."
Donorconferentie
Financiële hulp wordt niet alleen via donaties opgehaald. Zondag werd al bekend dat het kabinet vier miljoen euro aan noodhulp ter beschikking stelt. Een internationale donorconferentie onder leiding van Frankrijk leverde een toegezegd bedrag van ruim 250 miljoen euro op voor Libanon.
Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (D66) zei ervan overtuigd te zijn dat voor plaatselijke hulporganisaties goed terechtkomt.
Ook wil Nederland bijdragen met expertise, zei Kaag: "We kijken samen met de haven van Rotterdam hoe we door middel van de Wereldbank kunnen helpen, bij het bergen binnen de haven, zodat schepen met bijvoorbeeld voedsel weer kunnen aanleggen, maar ook bij de wederopbouw van de haven."
De schade van explosie wordt geschat op 10 tot 15 miljard dollar. Dat bedrag kan Libanon zelf niet opbrengen. Het land kampt met een zware economische en politieke crisis, al van lang voor de explosie.
Presentator Danny Ghosen vertelt over de noodzaak van de actie:
Intussen blijft het Libanese kabinet verder leegstromen. Maandag stapte opnieuw een minister op, ditmaal die van justitie. Marie Claude Najm werd vorige week uitgescholden en met water besproeid toen ze een door de explosie getroffen gebied in Beiroet bezocht. Zondag stapten al de ministers van informatie en die van milieu op.
Voor demonstranten, die de afgelopen dagen in grote getale de straat opgingen, is dat niet genoeg. Zij eisen het vertrek van de hele regering, die ze verantwoordelijk houden voor de desastreuze explosie in de Libanese hoofdstad. Het kabinet komt later vandaag bijeen. Als er nog vier van de twintig ministers opstappen, moet er een nieuwe regering gevormd worden.
Het dodental van de explosie staat inmiddels op 160. Er vielen zeker 6000 gewonden en 300.000 mensen zijn dakloos geworden.