liveblog
NOS NieuwsAangepast

Avondklok in Antwerpen • Spaanse premier noemt Britse quarantaineregel onterecht

  • Het reisadvies voor Barcelona en omgeving is aangescherpt naar code oranje.
  • 21 coronapatiënten op de intensive care, vijf meer dan gisteren.
  • 205 nieuwe besmettingen, vijf ziekenhuisopnames, een persoon overleden.
  • België schroeft sociale contacten terug naar maximaal vijf.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Nederlandse toerist zat net in vliegtuig toen reisadvies werd aangepast

Nina zat net in het vliegtuig van Barcelona terug naar Nederland toen het reisadvies van kleurcode geel naar oranje ging. Nu is het dringende advies aan haar om bij thuis in quarantaine te gaan. "Dat houdt nogal wat in", zegt ze in de video:

Nederlandse toerist zat net in vliegtuig toen reisadvies werd aangepast

Avondklok en contactsporten verboden in provincie Antwerpen

In de provincie Antwerpen zijn de regels opnieuw aangescherpt vanwege het stijgende aantal coronapatiënten. Zo geldt er een avondklok en zijn contactsporten beperkt, maakten de burgemeester en gouverneur bekend na een urenlang crisisoverleg. In de stad Antwerpen en omgeving daarvan zijn alle evenementen afgelast en moeten fitnesscentra sluiten.

Bewoners moeten tussen 23.30 uur en 06.00 uur thuis zijn, tenzij het noodzakelijk is dat ze zich verplaatsen. Bijvoorbeeld om naar het werk of naar het ziekenhuis te gaan. De maatregel geldt nog niet vanaf vanavond. Morgen worden de details van de maatregelen uitgeschreven, daarna gaan ze pas in, meldt de Belgische krant De Morgen.

Ook worden individuele contactsporten verboden. Teamsporten zijn alleen toegestaan voor jongeren tot 18 jaar.

Zaterdag maakte de provincie bekend dat het dragen van mondkapjes op drukke openbare plekken wordt verplicht voor iedereen boven de 12 jaar. Ook werd samenscholing van meer dan tien personen verboden. Dat werd eerder vandaag landelijk overgenomen.

Feyenoord test spelers en medewerkers alleen bij klachten op corona

De KNVB wil dat spelers en medewerkers van betaaldvoetbalclubs frequent getest worden op het coronavirus, maar Feyenoord test alleen wanneer iemand aangeeft klachten te hebben.

De voetbalbond wil dat spelers minimaal een keer per week getest worden en ook nog 24 uur voor aanvang van een wedstrijd. "Ik geloof niet dat onze dokter het daar helemaal mee eens is", zegt trainer Dick Advocaat.

Lees hier verder:

Mensen verrast door verkeerde uitslag coronatest

Zes mensen hebben een verkeerde uitslag gekregen van hun coronatest in een teststraat bij het NAC-stadion in Breda. Twee mensen bleken besmet te zijn met corona, terwijl het resultaat van het laboratorium aangaf dat ze niet besmet waren. Twee anderen bleken juist niet besmet te zijn, terwijl ze dat wel te horen hadden gekregen, meldt Omroep Brabant.

Naast de vier mensen uit West-Brabant kregen ook twee mensen uit Zeeland een verkeerde testuitslag in Breda. De GGD en het laboratorium Microvida zeggen de fouten te betreuren.

Alle tests werden afgenomen op 22 juni. "Dit is heel vervelend", zegt een woordvoerder van de GGD tegen Omroep Brabant. "Tussen 22 juni en 24 juli hebben medewerkers van het laboratorium Microvida uit Breda gemerkt dat enkele testuitslagen niet klopten. Het apparaat waarmee deze fout is gemaakt, wordt niet meer gebruikt."

Volgens de GGD hebben de verkeerde uitslagen geen gevolgen gehad. "Dat kunnen we uitsluiten. Als dat anders zou zijn geweest, dan hadden we dat zeker opgemerkt in het contactonderzoek. Microvida heeft ons meteen op de hoogte gesteld en wij hebben de betrokken mensen ingelicht."

Transavia: passagiers moeten zelf verantwoordelijkheid nemen

Hoewel het reisadvies voor Barcelona is aangescherpt, blijft Transavia vliegen op de stad. "Passagiers beslissen zelf en hebben een eigen verantwoordelijkheid of zij willen reizen of niet", zegt een woordvoerder van Transavia. "Daarnaast zijn er ook passagiers die voor een noodzakelijke reis naar Barcelona gaan."

Passagiers die vanuit Barcelona naar Nederland terugkeren wordt geadviseerd na aankomst in thuisquarantaine te gaan. Reizigers kunnen hun reis zonder wijzigingskosten omboeken naar een later moment, tot twee uur voor vertrek. Passagiers die hun ticket hebben geboekt via een reisorganisatie moeten met die organisatie contact opnemen, zegt Transavia.

De woordvoerder schat dat meer dan 2000 Transavia-passagiers momenteel in Barcelona verblijven.

Spaanse premier noemt Britse quarantaineregel onterecht

De Spaanse premier Sánchez noemt het besluit van de Britse regering om uit Spanje teruggekeerde reizigers te verplichten tot een quarantaine van veertien dagen, "niet gerechtvaardigd". Volgens de premier is Spanje veel beter voorbereid op het bestrijden van het virus dan in maart. Hij zegt in contact te staan met de Britse autoriteiten om ze te verzoeken van het besluit terug te komen.

Jaarlijks vieren miljoenen Britten vakantie in Spanje. Voor dat land is dat een belangrijke bron van inkomsten.

Reiskoepel: blij dat niet heel Spanje 'oranje' is

"Ik ben blij dat niet heel Spanje op 'oranje' is gegaan", reageert voorzitter Frank Oostdam van de koepel voor reisorganisaties ANVR op het aanscherpen van het reisadvies voor Barcelona. "Ze hebben echt gekeken naar de brandhaard, en die is nadrukkelijk in Barcelona en omgeving. Dat kon je al even zien aankomen."

Reizigers die naar landen vertrekken waarvoor code oranje geldt, kunnen normaal gesproken geen aanspraak maken op een reisverzekering.

TUI gaat inventariseren hoeveel Nederlanders er op dit moment via de reisorganisatie in Barcelona en omgeving verblijven. Het is niet duidelijk of zij worden teruggehaald naar Nederland of een alternatief krijgen aangeboden.

Buitenlandse Zaken scherpt reisadvies aan voor Barcelona

Het ministerie heeft het reisadvies voor Barcelona en randgemeenten aangepast van kleurcode geel naar oranje: alleen noodzakelijke reizen. "Het aantal covid-besmettingen is gestegen in de stad Barcelona en haar randgemeenten. Het is risico op besmetting in dit gebied is hierdoor toegenomen", schrijft het ministerie.

Buitenlandse Zaken raadt toeristische reizen dringend af. "Als u nu in dit gebied bent, bedenk dan of u uw verblijf vroegtijdig wilt beëindigen."

Ook voor het gewest Segrià - de stad Lleida en omgeving - geldt code oranje. Reizigers die naar Nederland terugkeren vanuit deze code oranje-gebieden, wordt dringend geadviseerd om na terugkomst veertien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Voor de rest van Spanje geldt code geel (let op: veiligheidsrisico's).

Britten breiden negatief reisadvies Spanje uit met eilanden

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het negatieve reisadvies dat al gold voor het Spaanse vasteland, uitgebreid met de Canarische Eilanden en de Balearen, de eilandengroep waartoe Ibiza en Mallorca behoren. Dat houdt in dat wordt afgeraden niet-noodzakelijke reizen naar Spanje te maken. Het besluit is genomen "op basis van de huidige beoordeling van het coronarisico in het land", aldus het ministerie.

Zaterdag maakte het Britse ministerie bekend dat reizigers die vanuit Spanje naar het Verenigd Koninkrijk terugkeren verplicht veertien dagen in quarantaine moeten.

Chaos in Marokko na lockdown grote steden

Chaos afgelopen nacht in Marokko. De regering besloot plotseling om acht grote steden in het land te sluiten. Niemand mag erin of eruit en dat leidde tot enorme opstoppingen op de wegen, want iedereen wilde naar huis of naar familie.

Lees verder:

Medisch personeel wil president Bolsonaro voor Internationaal Strafhof

Braziliaans medisch personeel wil dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag president Bolsonaro vervolgt voor misdaden tegen de menselijkheid, meldt persbureau AFP. Ze willen dat de Braziliaanse president wordt vervolgd vanwege de manier waarop hij de coronacrisis heeft aangepakt.

Een groep vakbonden heeft een dossier met bewijsstukken aan het tribunaal overhandigd. Ze zeggen meer dan een miljoen zorgmedewerkers te vertegenwoordigen in het land, dat na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land is wat betreft het dodental. Brazilië telt 2,4 miljoen besmettingen en 87.000 doden.

Volgens de bonden is Bolsonaro "crimineel nalatig geweest in zijn coronabeleid, waarmee hij de levens van zorgmedewerkers en burgers op het spel heeft gezet". Bolsonaro ligt al maanden overhoop met wetenschappers en andere bestuurders in Brazilië. Hij wordt ervan beschuldigd de ernst van de coronapandemie te bagatelliseren. Hij kreeg zelf ook corona. Daarvan is hij naar eigen zeggen hersteld.

Het ICC is niet verplicht het verzoek in behandeling te nemen.

Duitsland verplicht test voor reizigers die terugkeren uit risicogebieden

Duitsland gaat coronatests verplicht stellen voor reizigers die uit risicogebieden terugkeren, heeft minister Spahn (Volksgezondheid) bekendgemaakt. De Duitse regering wil zo een nieuwe golf besmettingen voorkomen.

Teruggekeerde reizigers konden zich al op vrijwillige basis laten testen. Die test wordt nu dus verplicht. Bij een negatief resultaat hoeven de reizigers niet veertien dagen verplicht in afzondering. Het land beschouwt onder meer de Verenigde Staten, Turkije en Israël als risicovolle landen.

In Duitsland zijn in totaal meer dan 205.000 mensen besmet geraakt. Er zijn 9000 patiënten aan het virus overleden. Afgelopen vrijdag steeg het aantal besmettingen met het hoogste aantal in twee maanden tijd.

Selectie Spaanse voetbalclub vast in hotel vanwege corona

De selectie van voetbalclub CF Fuenlabrada zit met 28 coronagevallen vast in een hotel en loopt daardoor de kans op promotie mis. De burgemeester van La Coruña en voorzitter Javier Tebas van La Liga reageren:

Spaanse voetbalclub Fuenlabrada zit in corona-achtbaan

OMT morgen bijeen voor advies over mondkapjes

Morgenochtend vergadert het Outbreak Management Team (OMT) over het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte, bevestigt een woordvoerder van het RIVM. Wat er naast de mondkapjes nog meer op de agenda staat, is volgens de woordvoerder vertrouwelijk.

Wanneer het advies openbaar wordt, is nog onduidelijk. "Het advies gaat eerst naar het kabinet en de ministeries. Als het kabinet heeft besloten welke consequenties het aan het advies verbindt, dan wordt het advies openbaar. Het is echter onduidelijk of dat deze week nog gebeurt", zegt de woordvoerder.

België verkleint 'sociale bubbel'

België neemt strenge maatregelen vanwege stijging coronabesmettingen

Belgische gezinnen moeten het aantal mensen met wie ze vaak contact hebben terugbrengen van vijftien naar vijf, maakte premier Sophie Wilmès bekend op een persconferentie. De maatregel gaat woensdag in en geldt in eerste instantie voor vier weken. Kinderen onder de 12 jaar worden niet meegerekend.

Ook voor evenementen gelden nieuwe regels. Zo mogen er binnen nog maximaal honderd personen worden toegelaten, buiten is dat 200. Dat is een halvering ten opzichte van de huidige regels. Op evenementen worden mondmaskers verplicht.

Britse toeristen boos over quarantaineregel

Britten die in Spanje zijn geweest hebben sinds enkele dagen een quarantaineverplichting van veertien dagen. Veel toeristen zijn onaangenaam verrast door de maatregel. Volgens boulevardblad The Sun wordt de regel spoedig opgeheven voor de Canarische Eilanden en de Balearen.

Britten over quarantainemaatregel Spanje: 'Ze hadden ons eerder moeten waarschuwen'

21 coronapatiënten op de intensive care, vijf meer dan gisteren

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met vijf toegenomen naar 21, volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen daarnaast 542 niet-covidpatiënten op de IC, 26 minder dan de voorgaande dag. De totale bezetting is nu 563, 21 minder dan gisteren.

LCPS-voorzitter Ernst Kuipers: "Het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen blijft stabiel op een laag niveau. De overall IC-bezetting is eveneens laag."

NVWA moet plannen slachterijen opnieuw toetsen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet de coronaplannen van slachterijen die ritueel willen slachten in de aanloop naar het Offerfeest, opnieuw toetsen. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat door twee slachterijen was aangespannen.

De NVWA had de twee slachterijen, slachthuis Ipekci uit Harderwijk en slagerij Henk Worst uit Nijkerk, samen met zes andere een verbod op halal slachten opgelegd. De slachthuizen moesten in de aanloop naar het islamitische Offerfeest, dat donderdag begint, extra maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De NVWA wees de plannen van de slachterijen af. Daarop spanden twee slachterijen een kort geding aan.

Aantal besmettingen Amsterdam flink gestegen

Het aantal besmettingen in Amsterdam en omgeving is flink gestegen in vergelijking met gisteren, valt af te leiden uit het coronadashboard van de Rijksoverheid. Gisteren werden nog 2,7 op de 100.000 mensen positief getest, vandaag zijn dat er 4,4. Er kwamen vandaag in de regio 47 nieuwe gevallen bij, tegen 29 gisteren.

Ook in de regio Rotterdam-Rijnmond ligt het aantal besmettingen relatief hoog, maar dat aantal daalde wel naar 3,7 op de 100.000 mensen. Er kwamen vandaag 49 patiënten bij, tegen 64 gisteren.

Landelijk werden vandaag 1,2 op de 100.000 inwoners positief getest. Dat aantal veranderde niet.

Weer besmettingen bij honkbalteam Miami Marlins, wedstrijd afgelast

Bij het Amerikaanse honkbalteam Miami Marlins zijn nog eens acht spelers en twee coaches positief getest op corona, meldt sportzender ESPN. De eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen die vandaag thuis zou worden gespeeld tegen Baltimore Orioles, is afgelast. In het team zijn nu minstens veertien spelers besmet.

Tweede besmettingsgeval bij Jong AZ

Bij Jong AZ is opnieuw een besmetting met corona vastgesteld. Het gaat om een lid van de staf die geen klachten had. Het staflid is direct in thuisquarantaine gegaan, maakte de club bekend.

Bij de ploeg die uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie werd afgelopen vrijdag bij een eerste testronde ook al een besmetting vastgesteld. Het ging toen om een speler. Het tweede geval is vastgesteld na een tweede testronde.

Spelers, staf en medewerkers worden voor iedere wedstrijd getest op het virus.

Nationale Veiligheidsadviseur president Trump besmet

De Nationale Veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, Robert O'Brien, is besmet met corona. Volgens het Witte Huis heeft O'Brien milde symptomen en lopen president Trump en vicepresident Pence geen risico.

België schroeft sociale contacten terug naar maximaal vijf

België neemt strenge maatregelen naar aanleiding van het stijgende aantal coronabesmettingen in het land, melden Belgische media. De Nationale Veiligheidsraad van het land heeft besloten dat het maximale aantal toegestane sociale contacten per gezin wordt teruggebracht van vijftien naar vijf. Huishoudens mogen die vijf contacten de komende vier weken niet veranderen. Kinderen onder de twaalf worden niet meegerekend.

Premier Sophie Wilmès licht het besluit nu toe in een persconferentie.

205 nieuwe besmettingen, een persoon overleden

De afgelopen 24 uur zijn 205 nieuwe besmettingen vastgesteld in Nederland, meldt het RIVM. Vijf coronapatiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis, een persoon is overleden.

Gisteren kwamen er nog 214 besmettingen bij en twee ziekenhuisopnames. Geen enkele patiënt overleed. Een dag eerder waren er 137 besmettingen, twee opnames en een overledene.

Meer dan 100.000 besmettingen in Indonesië

In Indonesië is het totale aantal coronabesmettingen boven de 100.000 uitgekomen, het hoogste aantal in Zuidoost-Azië. Er kwamen vandaag 1525 gevallen bij, terwijl het testen in Indonesië niet de hoogste prioriteit heeft.

Omringende landen hebben lockdowns ingesteld en grenzen gesloten. In Indonesië werden de getroffen maatregelen, zoals in lockdown in zes regio's, begin vorige maand juist langzaam weer opgeheven. Warenhuizen en restaurant gingen weer open, nadat plastic schermen waren neergezet. Ook het vliegverkeer werd weer opgestart.

Avondklok Frans schiereiland Quiberon

Op het Bretonse schiereiland Quiberon is een avondklok ingesteld voor stranden, parken en tuinen. Tussen 21.00 uur en 07.00 uur is het verboden daarnaartoe te gaan. Vorige week werden er 54 nieuwe besmettingen vastgesteld.

In de gemeente Saint-Pierre Quiberon zijn de besmette personen allemaal jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar. "Ze worden gelinkt aan groepen van meer dan tien personen die 's avonds laat op het strand samenkomen. We zijn gedwongen om dit soort bijeenkomsten te verbieden", zegt de locoburgemeester.

ANWB: 'Thuiswerkbeleid nodig voor minder files'

Werkgevers moeten een thuiswerkbeleid ontwikkelen om files in de spits te beperken, spitsdrukte in het openbaar vervoer weg te nemen en aan de wens van thuiswerkers te voldoen, vindt de ANWB. "Mensen die geen alternatief hebben, kunnen zo comfortabel en zonder oponthoud reizen."

De bond heeft onderzoek gedaan onder 2000 Nederlanders, waaruit blijkt dat ongeveer drie op de vijf werkenden na de crisis twee of meer dagen per week thuis willen blijven werken. 21 procent van de ondervraagden wil weer elke dag naar kantoor. Er is een sterke afname van files in de spits dankzij het thuiswerken.

De ANWB wil dat haar medewerkers de spits zoveel mogelijk mijden. "Afhankelijk van de werkzaamheden werken ANWB-medewerkers thuis of op kantoor."

25 procent meer coronatests dan week eerder

Bij de GGD zijn vorige week 111.764 coronatests afgenomen. Dat is een stijging van 25 procent met de week ervoor, meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

Het aantal mensen dat zich meldt voor de test neemt toe. Bij de teststraten is daardoor een stuk drukker dan in de voorgaande weken.

Alhoewel dus meer mensen zich melden voor een test wordt de maximale capaciteit van de GGD nog niet gehaald. Die is 24.000 tests per dag, ofwel 168.000 tests per week.

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich melden voor een gratis test. Daarvoor moet eerst een afspraak worden gemaakt via het telefoonnummer 0800 1202.

Spanje hoopt dat Britten niet in quarantaine hoeven

Spanje hoopt dat Groot-Brittannië de quarantaineverplichting voor mensen die in het Zuid-Europese land op vakantie zijn gegaan, schrapt voor de Balearen en de Canarische Eilanden. "Zo snel mogelijk en liever vandaag dan morgen", zegt toerismeminister Maroto.

Sinds de nacht van vrijdag op zaterdag zijn terugkerende toeristen verplicht om twee weken in quarantaine te gaan. Het aantal besmettingen in Spanje neemt de afgelopen tijd weer toe. Verreweg de meeste toeristen in Spanje komen uit Engeland.

De minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat Spanje "een veilig land" is. Net als andere Europese landen heeft het land te maken met oplevingen van het virus, zei ze. "Dat is niet uitzonderlijk."

De Spanjaarden zouden dus graag zien dat Britten die naar onder meer Ibiza, Mallorca, Menorca, Gran Canaria en Tenerife gaan, daarna niet in quarantaine hoeven.

Invictus Games in Den Haag: 29 mei tot 5 juni 2021

De Invictus Games worden volgend jaar gehouden van 29 mei tot 5 juni 2021. Het internationale sportevenement voor (oud-)militairen die door hun werk lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt of ziek zijn geworden, ging dit jaar vanwege de coronacrisis niet door.

"Als team hebben we ons best gedaan om in 2021 een nieuwe datum te vinden. De gemeente Den Haag verwelkomt ons weer hartelijk te midden van de drukke agenda met andere uitgestelde evenementen", zegt Conny Wenting van de organisatie.

De NOS zendt de spelen dagelijks op tv en online uit.

Premier Beieren wil verplichte tests voor terugkerende vakantievierders

In de Duitse deelstaat Beieren komen testcentra bij grensovergangen en treinstations. Ook zei de premier dat tests zo snel mogelijk verplicht moeten worden voor mensen die terugkeren van vakantie. "Verplicht testen op vliegvelden moeten we zo snel mogelijk invoeren", zei Markus Söder op een persconferentie.

Weer besmetting op nertsenfokkerij

Bij een nertsenfokkerij in het Brabantse Oploo is het coronavirus vastgesteld. Het bedrijf in de gemeente Sint-Anthonis telt 3500 moederdieren. Het wordt zo snel mogelijk geruimd.

In verband met de besmettingen is het hygiëneprotocol in de pelsdierhouderij aangescherpt, Ook geldt een landelijk vervoersverbod.

In totaal zijn besmettingen vastgesteld op 26 Nederlandse nertsenfokkkerijen. Op 25 van die bedrijven zijn alle dieren geruimd, meldt het ministerie van Landbouw.

Trump doet toch geen openingsworp in Yankee-stadion

President Trump neemt toch niet de eerste worp bij een honkbalwedstrijd in het Yankee-stadion voor zijn rekening. Drie dagen nadat hij had aangekondigd te komen, tweet hij: "Vanwege mijn enorme focus op het China-virus kan ik niet komen. We doen het later in het seizoen!"

Veel Amerikanen verbazen zich over deze tweet. Zaterdag weerhield het coronavirus hem er namelijk niet van om op de golfbaan te staan met voormalig NFL-quarterback Brett Favre. Het uitgestelde Amerikaanse honkbalseizoen ging donderdag van start.

Rotterdam overweegt extra maatregelen tegen stijging besmettingen

Gemeentes, veiligheidsregio en GGD in de regio Rotterdam-Rijnmond overleggen vandaag over maatregelen om de toename van het aantal coronabesmettingen de kop in te drukken. Zondag kwamen er 64 nieuwe gevallen in de regio bij. Met 4,8 positief geteste mensen per 100.000 inwoners vormt de regio Rotterdam-Rijnmond de grootste besmettingshaard.

"We zijn inmiddels aan het kijken welke mogelijkheden er zijn binnen de bestaande noodverordeningen om de verspreiding van corona een halt toe te roepen", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio tegen Rijnmond. "Een van de dingen waar we weer meer op gaan inzetten is in de openbare ruimte mensen nog intensiever wijzen op wat veilig is en wat niet."

Blijf weg uit de drukte, let op elkaar als je samenwerkt en kom niet samen in grote groepen, bijvoorbeeld in familieverband, is het advies. Daar blijft het niet bij, zegt de woordvoerder van de Veiligheidsregio: "Mogelijk gaan we ook weer extra locaties afsluiten."

Geen groepen meer in Hongkong

In Hongkong mogen vanaf woensdag niet meer dan twee mensen bij elkaar komen, nu er een piek is in het aantal besmettingen. In bars en restaurants mag niet meer gegeten worden en mondkapjes worden buiten en in alle openbare ruimtes verplicht.

In de stad zijn 2633 bevestigde gevallen. Daarvan kwamen er afgelopen zaterdag 133 bij. Voor zover bekend zijn er 18 mensen aan het virus overleden.

Boris Johnson start campagne: 'Ik was te dik'

Het Verenigd Koninkrijk neemt maatregelen om inwoners minder ongezond te laten eten, omdat obesitas het risico om aan covid-19 te overlijden vergroot. Zo worden advertenties voor junk food tot 21.00 uur niet meer op televisie en online getoond en mogen winkels snoep en chocola niet meer bij de kassa leggen. Ook komt er een einde aan 'twee halen, een betalen'-acties voor ongezonde producten en worden burgers aangespoord om meer te gaan bewegen.

Premier Johnson zegt in een video op Twitter dat hij zelf al jaren te dik was. Na zijn opname op de intensive care vanwege zijn coronabesmetting ging hij daar wat aan doen. Nu begint hij zijn dag door te gaan rennen met zijn hond. Johnson hoopt dat zijn landgenoten vergelijkbare dingen gaan doen, bijvoorbeeld met hulp van een app of trainers via YouTube. "Je voelt je veel energieker als je minder zwaar wordt. Je beschermt je gezondheid en ook de NHS", zei hij over het Britse zorgstelsel.

Meer dan twee derde van de bevolking heeft overgewicht of obesitas en een op de drie basisschoolleerlingen is te zwaar. "Obesitas is een van de grootste gezondheidsuitdagingen in het land", zei onderminister van Gezondheidszorg Helen Whately tegen Sky News. "Mensen met een BMI van boven de 40 hebben dubbel zo veel risico om aan de ziekte te overlijden als mensen die niet obees zijn."

Boris Johnson: 'Ik was te dik'

Video: schoonmaak in Mekka

Desinfecterende schoonmaak in Mekka vanwege de hadj

Tienduizenden mensen geëvacueerd in Vietnam

Vietnam evacueert zo'n 80.000 mensen nadat er vier mensen positief werden getest op het coronavirus. De regering meldt dat vanuit de oostelijke stad Da Nang de komende dagen zo'n 100 vluchten per dag zullen vertrekken, naar elf bestemmingen.

Volgens persbureau Reuters gaan die vluchten naar andere Vietnamese steden en gaat het vooral om binnenlandse toeristen.

Vrijdag testte een 57-jarige man in Da Nang positief, nadat er sinds april geen nieuwe binnenlandse besmettingen meer waren geconstateerd. In het Zuid-Oost-Aziatische land zijn 420 besmettingen geregistreerd. Voor zover bekend is er niemand aan het virus overleden.

Sanquin zoekt meer donoren voor coronamedicijn

Bloedbank Sanquin vraagt mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus om zich op te geven als donor voor bloedplasma. Daaruit kunnen antistoffen worden gehaald. Ampullen met zulke antistoffen kunnen preventief of net na infectie met het virus als infuus worden toegediend bij kwetsbare mensen.

De bloedbank kreeg vorige maand opdracht van het ministerie van Volksgezondheid om 30.000 kilo plasma met antistoffen in te zamelen. Daarvoor zijn zo'n 16.000 donoren nodig, die vier tot zes keer komen doneren. Sanquin-hoofdonderzoeker en viroloog Hans Zaaijer zegt in De Telegraaf dat er nog 8000 tot 10.000 nodig zijn.

Een coronapatiënt die al flink ziek is heeft weinig baat bij antistoffen, zegt Zaaijer in de krant. Maar voor of net na een besmetting met het coronavirus kan er volgens hem "een krachtige preventieve werking van uitgaan". "Hoe mooi zou het zijn als we bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat er opnieuw dood en verderf in de verpleeghuizen plaatsvindt."

Steden Marokko op slot

In Marokko zijn om 01.00 uur Nederlandse tijd meerdere grote steden afgegrendeld, in een poging het coronavirus de kop in te drukken. Gisteren kwamen er meer dan 600 besmettingen bij; daarop werd besloten om vanaf middernacht steden als Casablanca en Marrakesh af te sluiten. Niemand mag er meer in of uit.

De maatregelen treffen acht steden: Casablanca en de nabije plaatsen Berrechid en Settat, de 'koningssteden' Fez en Meknes, Marrakesh in het zuiden en Tanger en Tetouan in het noorden van het land.

Het besluit leidde op sommige plekken tot een verkeerschaos. "Heel veel mensen waren binnen Marokko op vakantie", zei correspondent Samira Jadir zondagavond. "Zij moeten dus voor middernacht bijvoorbeeld weer in Casablanca zijn, als ze de stad nog binnen willen komen."

De nieuwssite Hespress twitterde beelden van mensen die na het bekend worden van de maatregelen probeerden om lopend Tanger te bereiken:

Besmetting in zeehondencentrum Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen gaat tijdelijk dicht voor bezoekers. Een vrijwilliger van het centrum is besmet met het coronavirus en daarom gaan de overige vrijwilligers uit voorzorg in quarantaine.

Kaartjes voor een bezoek aan het zeehondencentrum waren voor de komende dagen uitverkocht. Mensen die de dupe zijn van de sluiting krijgen hun geld terug, zegt het centrum in een persbericht. "Alle medewerkers zijn nu nodig om de zorg voor de zeehonden in het centrum mogelijk te maken."

Het is niet bekend hoe het gaat met de besmette vrijwilliger uit Zwitserland.

Welkom

Welkom in dit liveblog. De komende dag brengen we hier weer al het coronanieuws. De laatste ontwikkelingen van zondag kun je hier teruglezen.