NOS Voetbal

Vitesse went langzaam aan nieuwe normaal: 'Dacht dat we verder waren'

Vitesse speelt 'in het geheim' eerste oefenduel sinds coronacrisis

Alsof er niets aan de hand is. Zo lijkt het deze zomerse julidag op Papendal. Onder een prettig zonnetje oefent Vitesse tegen Jong FC Utrecht. Er gaat veel fout, maar er wordt ook veel gescoord.

Door Oussama Darfalou bijvoorbeeld, de Algerijnse spits die terug is na een half jaar bij VVV-Venlo. De nummer 9 scoort twee keer, maar mist ook een strafschop. Het duel eindigt in 3-3.

"Ik had verwacht dat we iets verder zouden zijn", bekende de kersverse Vitesse-trainer Thomas Letsch na afloop. "Maar dat is normaal. Daarom is het ook belangrijk om oefenduels te spelen."

Een wedstrijdje in de voorbereiding op een nieuw seizoen. Niets bijzonders. Of toch? Vitesse is een van de drie eredivisionisten die vandaag weer een wedstrijd speelde. In het geheim (slechts een handvol journalisten waren op de hoogte) en achter gesloten deuren om de coronaregels te kunnen garanderen.

Ook bij de toss voor Vitesse-Jong Fc Utrecht houden betrokkenen rekening met de coronaregels

Als de competitie in september hervat wordt, zullen die regels ook een rol spelen. en dus is algemeen directeur Pascal van Wijk al druk aan het rekenen.

"We zijn aan het kijken wat er mogelijk is. We kijken naar groepen onder 18 jaar en naar mensen uit hetzelfde huishouden, of het nu een of twee of drie mensen zijn", aldus Van Wijk. "We hopen zoveel mogelijk fans te kunnen ontvangen, want voetbal speel je voor de fans."

'Dit kost miljoenen'

Vitesse hoopt straks 5.500 tot 6.500 toeschouwers te kunnen toelaten in Gelredome, schat Van Wijk. Daarmee kan de schade beperkt worden.

"Het gaat heel veel geld kosten", verwacht hij. "De inschatting bij ons was tussen de vier en zeven miljoen euro (verlies) in het scenario dat we pas in januari met beperkt of volledig publiek zouden kunnen spelen. Dat wordt nu wat naar voren gehaald en dan wordt het hopelijk wat minder. Maar dat dit miljoenen kost is zeker."

Ondertussen leeft trainer Letsch mee met zijn spelers. Soms springt hij op van zijn krukje langs het trainingsveld, dan loopt hij hoofdschuddend terug. Hij is nog bezig met zijn wittebroodsweken en weet dat er nog veel werk te verrichten is.

De 51-jarige Duitser, ooit assistent van PSV-trainer Roger Schmidt bij Red Bull Salzburg, staat pas twee weken aan het roer bij Vitesse. Hij moet roeien met de riemen die hij heeft. Zo zag hij smaakmakers Bryan Linssen en Tim Matavz transfervrij vertrekken en wat er precies mogelijk is in tijden van corona weet niemand.

Over nieuwe spelers maakt hij zich geen zorgen. "Ik heb alle vertrouwen in technisch directeur Johannes Spors", zegt Letsch nuchter. "Ik werk met de spelers die er nu zijn."

  • Pro Shots
    Riechedly Bazoer zet de lijnen uit bij Vitesse tegen Jong FC Utrecht
  • Pro Shots
    Roy Beerens hoopt op een nieuwe kans bij Vitesse, maar oogt tegen Jong FC Utrecht nog niet topfit
  • Pro Shots
    Ook Thomas Bruns gaat na huurperiodes bij FC Groningen, PEC Zwolle en VVV-Venlo voor zijn kans bij Vitesse
  • Pro Shots
    Vitesse-trainer Thomas Letsch was niet tevreden na het oefenduel met Jong FC Utrecht

Tegen Jong FC Utrecht bracht hij twee elftallen in het veld, die beide een mix waren van jeugdspelers en oudgedienden. Zo hopen Roy Beerens en Thomas Bruns, die beiden onder Leonid Sloetski uit de gratie raakten, op een nieuwe kans.

'Bazoer is geen bad boy'

Ook voor Riechedly Bazoer, die afgelopen jaar nog van de training werd gestuurd na kritiek op de defensieve speelwijze van de Russische trainer, zou de komst van Letsch goed uit kunnen pakken.

"Hij hamert op hoog druk zetten", vertelt Bazoer, die eerder bij VfL Wolfsburg kennismaakte met de Duitse werkwijze. "Of Letsch een leuke man is? Hij is aardig en grappig. Maar als we op het trainingsveld staan, eist hij honderd procent inzet."

Vitesse-trainer Letsch: 'Riechedly Bazoer is voor mij geen bad boy'

Letsch heeft in ieder geval zijn huiswerk gedaan. "In mijn ogen is hij geen bad boy. Riechedly was een groot talent, maar zit nu in een bepalende fase van zijn loopbaan. Hij had alles in het leven, speelde in het nationale team. Daarna had hij wat mindere ervaringen. Nu is het zaak om hem terug te brengen naar het niveau waarop hij kan spelen."

Nu of nooit? Voelt Bazoer dat ook zo? De middenvelder tovert een grote glimlach naar boven: "Elk jaar moet mijn jaar worden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl