Banksy-ratten met mondkapjes in metro Londen • Israël kampt met nieuwe piek
- Aantal coronabesmettingen gestegen met 102, 16 ziekenhuisopnamen en 8 doden.
- Geen koninklijke rijtoer op Prinsjesdag.
- Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Banksy slaat toe in metro van Londen
Straatkunstenaar Banksy heeft op Instagram een video geplaatst waarop te zien is dat hij een metro in Londen onder handen neemt.
'De metro van Londen krijgt een grondige schoonmaak' is de titel van de video. Gehuld in beschermende kleding en verborgen achter een gezichtsmasker spuit hij afbeeldingen van ratten met mondkapjes op wanden van rijtuigen.
De video verschijnt op de dag dat de Britse regering bekendmaakte dat het dragen van mondkapjes verplicht wordt in winkels en supermarkten.
Kunstwerken van Banksy kunnen miljoenen opleveren. Vorig jaar werd voor een schilderij van het Britse Lagerhuis vol chimpansees meer dan 11 miljoen euro betaald. Het is niet bekend wie hij is. Er zijn aanwijzingen dat hij uit Bristol komt.
Dit is de video die hij op Instagram plaatste:
Snelle afname antistoffen bij voormalige patiënten geen reden tot paniek
Uit recente onderzoeken is naar voren gekomen dat voormalige covid-19 patiënten de antistoffen die hun lichaam heeft aangemaakt al snel weer kwijtraken. Dat is een tegenvaller, omdat gehoopt werd dat antistoffen voormalige patiënten voor langere tijd immuun zouden maken.
"Je had het natuurlijk liever anders gehad, dat die antistoffen twee jaar op niveau blijven en mensen beschermen tegen besmetting", zegt Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie aan het Amsterdam UMC. "Maar nu dat niet zo blijkt te zijn, betekent dat niet per se dat die mensen geen immuniteit hebben opgebouwd tegen covid-19 toen ze de ziekte hadden."
Dat heeft te maken met de werking van het immuunsysteem. Als je een infectie oploopt, bouwt het afweersysteem in principe een geheugenrespons op. Dringt het virus voor de tweede keer het lichaam binnen, dan wordt het geheugen van het afweersysteem geactiveerd, waardoor opnieuw antistoffen en ook T-cellen worden geproduceerd. T-cellen zijn witte bloedcellen die de infectie de kop in proberen te drukken, wat bij mild verlopende corona-infecties goed lijkt te lukken. Omdat het afweersysteem zo werkt, worden mensen bij een tweede infectie niet of minder erg ziek.
Het is nog niet duidelijk of het immuunsysteem ook op deze manier werkt bij covid-19. Daarvoor is dit coronavirus te nieuw, er is nog veel onderzoek nodig, maar de eerste aanwijzingen zijn hoopvol.
Daling coronagevallen stokt, vooral in Zuid-Holland
Na een lange periode waarin het aantal nieuwe coronagevallen bleef dalen, is die afname nu tot stilstand gekomen. Het aantal positief geteste mensen steeg licht, vooral in Zuid-Holland.
Sinds het ruimere testbeleid op 1 juni van start ging, daalde het aantal positieve tests van ruim 1200 per week naar ruim 400 in de voorlaatste week. Afgelopen week steeg het aantal positieve tests naar zo'n 500. Het percentage mensen dat positief testte bedroeg 0,6 procent. Ook dat was begin juni veel hoger: 2,1 procent. Het hoogste aantal besmettingen werd in Zuid-Holland gemeten.
Het aantal patiënten op de intensive care was afgelopen week gelijk aan de week ervoor: ruim 20. Op andere verpleegafdelingen in ziekenhuizen liggen 80 coronapatiënten. Een week geleden waren dat er nog 100.
Uit cijfers van Google over gebruikers van smartphones die hun locatie met de zoekgigant delen, blijkt dat zij minder vaak thuisblijven, weer vaker van het ov gebruikmaken en vaker supermarkten en andere winkels bezoeken.
Pubbaas installeert schrikdraad om klanten op afstand te houden
Waar in Nederland stemmen opgaan om de anderhalve meter in de horeca af te schaffen, zet de eigenaar van een pub in Cornwall een bijzonder middel in om cafébezoekers te dwingen afstand te houden. Hij heeft schrikdraad voor zijn bar gespannen.
"Als ik een touw had gebruikt hadden de mensen niet zo goed opgelet als nu", zegt hij. "Zolang er een waarschuwingsbord bij hangt, is het toegestaan. En het werkt."
Het is de vraag hoelang het werkt, want het risico dat klanten een schok krijgen, is beperkt:
Rutte: komend weekend geen akkoord over EU-herstelfonds
Premier Rutte is somber over de kans dat de Europese regeringsleiders het komend weekend een akkoord bereiken over een Europees herstelfonds. Het kabinet wil daar alleen mee instemmen als landen die er gebruik van maken keiharde afspraken maken over hervormingen van hun pensioenstelsel en hun arbeidsmarkt. Na ontmoetingen met ambtgenoten uit Italië, Spanje en Portugal is Rutte niet optimistisch over de vraag of deze landen daartoe bereid zijn.
Rutte wil het liefst geen subsidies verstrekken, maar leningen die terugbetaald moeten worden. Dat lijkt een gepasseerd station, gaf hij in de Tweede Kamer toe.
Wat het kabinet betreft moet duidelijk zijn dat de ontvangers van de subsidies echt werk maken van hervormingen. "Als het niet goed is, zeggen we 'nee'", zei Rutte. "Maar dan zijn we twee of drie Europese toppen verder." Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de lijn van Rutte.
Honderden banen weg bij Sodexo Nederland
Bij Sodexo Nederland verliezen 800 van de 3000 medewerkers hun baan. Het merendeel van de ontslagen valt bij het cateringbedrijf. Nu er veel thuis wordt gewerkt, valt een groot deel van de vraag naar catering weg. Er verdwijnen ook banen bij andere activiteiten van Sodexo, zoals schoonmaak en beveiliging.
"Onze omzet is de afgelopen maanden sterk gedaald", zegt het bedrijf. "Hoewel wij verwachten dat die in de komende maanden en jaren weer zal stijgen, voorzien we dat het niveau op middellange termijn niet zal terugkeren op het niveau zoals voor corona." Met de vakbonden is een sociaal plan overeengekomen voor de medewerkers die hun baan verliezen.
De horeca- en cateringsector heeft te maken met een ontslaggolf. Duizenden medewerkers zijn hun baan al kwijt, omdat bedrijven filialen hebben moeten sluiten of failliet zijn gegaan. Volgens FNV Horeca is vooral in de bedrijfs- en evenementencatering de situatie nijpend.
Cateraar Maison van den Boer, waar 140 banen verdwijnen, zegt dat een faillissement voorlopig is afgewend.
Recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Israël
In Israël zijn maandag 1681 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat is het hoogste aantal op een dag sinds het begin van de uitbraak. Het aantal geteste personen bedroeg maandag 25.825, 6,5 procent daarvan bleek het virus bij zich te dragen.
Bij het begin van de pandemie sloot Israël al vroeg zijn grenzen en nam het tal van andere maatregelen. Het aantal besmettingen bleef daardoor laag. Nadat in mei de lockdown was versoepeld, raakten weer meer mensen besmet en nu heeft het land te maken met een tweede golf.
Minister van Volksgezondheid Levi zegt dat de regering er alles aan doet om een nieuwe lockdown te vermijden, maar hij sluit niet uit dat die er zal komen.
Nieuwsuur zond zaterdag deze reportage uit over de coronabestrijding in een ultra-orthodoxe stad:
Banken strenger bij toekennen hypotheken en kredieten
De Nederlandse banken zijn door de coronacrisis strenger geworden bij het verstrekken van bedrijfskredieten en woninghypotheken. De komende maanden worden de banken nog strenger. Dat blijkt uit een enquête die toezichthouder De Nederlandsche Bank bij zeven grote banken in Nederland heeft afgenomen.
De Europese Centrale Bank en de rijksoverheid pompen geld in de economie om bedrijven te redden en te voorkomen dat de vraag van consumenten nog verder inzakt. Toch worden de banken voorzichtiger naarmate de crisis langer duurt, omdat ze bang zijn dat leningen niet worden afgelost.
Bij het bedrijfsleven doet vooral het mkb een beroep op de banken. Grote bedrijven hebben doorgaans makkelijker toegang tot de kapitaalmarkt. Bij de consumenten is de vraag naar hypotheken in het tweede kwartaal afgenomen, na drie jaren van groei. Ook de vraag naar consumptief krediet is gedaald, onder meer door een daling van het consumentenvertrouwen.
E-fluit voor conducteurs van NS
De NS vervangt het fluitje van de hoofdconducteurs door een elektronisch exemplaar. Door de coronacrisis dragen conducteurs een mondkapje en dan is fluiten met de mond lastig. Een e-fluit is handmatig te bedienen.
In het buitenland werden al elektronische fluitjes gebruikt en daarmee is de NS ook gaan testen. "Het is best een mooi ding en het klinkt net echt!", zegt hoofdconducteur Xander Philips. Hij gebruikt al anderhalve maand een proefexemplaar. "Ik moest wel even opletten dat ik niet bij m'n mond fluit, want dan klinkt het behoorlijk hard."
Het was eigenlijk de bedoeling om het nieuwe fluitje in juni in gebruik te nemen, maar de levering is vertraagd door coronamaatregelen. De NS heeft ze nu binnen en verspreidt ze over de ruim 3000 hoofdconducteurs. Fluiten is bij wet verplicht voordat een trein vertrekt.
Franse president wil mondkapjesplicht in gesloten publieke ruimtes
President Macron wil in Frankrijk mondkapjes verplicht stellen in alle afgesloten publieke ruimtes. Dat zei hij tegen journalisten in een vraaggesprek na de sobere viering van Quatorze Juillet. Tot nu toe geldt in Frankrijk de mondkapjesplicht alleen in het openbaar vervoer.
De maatregel zou wat Macron betreft op 1 augustus moeten ingaan. Hij adviseert alle Fransen intussen om zo vaak mogelijk een mondmasker te dragen: "als je buiten bent, en helemaal in afgesloten ruimtes".
RIVM: Ruim honderd meer corona-meldingen dan vorige week
Afgelopen zeven dagen zijn er 534 nieuwe personen gemeld met het coronavirus. 16 coronapatiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen of opgenomen geweest en de afgelopen zeven dagen zijn 8 mensen overleden aan covid-19.
Daarmee is het aantal meldingen van besmettingen gestegen met 102 ten opzichte van de week ervoor. Toen werden er 432 nieuwe coronabesmettingen gemeld.
Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen weken soms nog aangevuld.
Omdat het aannemelijk is dat niet alle mensen met corona zich laten testen, zullen de werkelijke aantallen in Nederland waarschijnlijk hoger zijn dan de aantallen die hier genoemd worden.
Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Tussen 1 juni en 12 juli is het aantal afgenomen testen gestegen en het percentage positief geteste personen gedaald van 2% in weeknummer 23 naar 0,6% in weeknummer 28.
Voor het eerst baby besmet in baarmoeder
In Frankrijk is voor het eerst een baby geboren die in de buik van zijn moeder besmet raakte met het coronavirus. De moeder van de baby kreeg covid-19 in de laatste drie maanden van haar zwangerschap.
Ze werd in Parijs in het ziekenhuis opgenomen en daar constateerden artsen dat haar baby niet helemaal in orde leek. Met een keizersnede werd het jongetje ter wereld gebracht en onderzocht. In zijn bloed en de vloeistof in zijn longen werd het coronavirus aangetroffen. De baby kreeg een paar dagen later een ontsteking in zijn hersenen, maar is daarvan volledig en zonder hulp van medicijnen hersteld.
In dit geval bestond er volgens de artsen geen enkele twijfel over de besmetting met het coronavirus. Eerder bestond al wel het vermoeden dat baby's het virus in de buik van hun moeder konden oplopen, omdat ze binnen 30 uur na de geboorte besmet bleken te zijn. Doordat er in deze gevallen direct na de geboorte geen tests waren uitgevoerd op het bloed, het longvocht en de placenta, bleef het bij vermoedens.
Volgens de Parijse kinderarts Daniele De Luca zullen baby's er in de meeste gevallen geen schade van ondervinden en hoeven zwangere vrouwen niet ongerust te zijn.
Braziliaans stel wandelt in 'ruimtepak' door Rio de Janeiro
Een Braziliaans stel heeft een bijzondere manier gevonden om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus. Zodra ze de straat op gaan in Rio de Janeiro, trekken ze een speciaal pak aan.
Tercio Galdino (66) heeft een chronische longziekte en valt daarmee in de risicogroep voor wie een besmetting van het virus ernstig kan zijn. Omdat in Brazilië de corona-uitbraak nog niet onder controle is, besloot hij voor zichzelf en zijn vrouw speciale beschermende pakken te kopen. Om het ensemble helemaal af te maken, maakte hij er zelf helmen bij in astronautenstijl.
Op deze manier kan hij, terwijl hij goed beschermd is, ook zijn grote liefde voor de ruimte uitdragen.
Eerste cruiseschip weer in de vaart vanaf 26 juli
Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie wordt er weer een cruiseschip in de vaart genomen. Vanaf 26 juli gaat de Explorer Dream vanuit de haven Keelung in Taiwan weer toeristen meenemen op korte cruises naar nabijgelegen eilanden en de stad Hualien. Het zijn in eerste instantie driedaagse reizen en uitsluitend voor inwoners van Taiwan. De bemanning van de Explorer Dream gaat voor de reis twee weken in quarantaine en passagiers worden aan medisch tests onderworpen.
Over de hele wereld liggen lege cruiseschepen in havens of op zee te wachten tot ze weer passagiers kunnen vervoeren. Doordat het virus zich op cruiseschepen bijzonder snel bleek te verspreiden en de schepen daardoor bijna in geen enkele haven meer welkom zijn, ligt de cruisesector helemaal plat. Dat heeft tot enorme verliezen geleid.
Ook cruisemaatschappij Carnival heeft aangekondigd weer te zullen gaan varen. Carnival is eigenaar van Holland America Line, waarvan een aantal lege schepen voor de kust van Scheveningen voor anker liggen. De schepen van Carnival vertrekken in augustus vanuit Duitsland en Italië.
Forse omzetstijging voor supermarktketen Jumbo, verlies bij La Place
Corona bezorgt de Jumbo-groep zowel winst als verlies. De omzet in de supermarkten steeg in het eerste halfjaar met 14 procent naar 5,1 miljard euro, oftewel 600 miljoen euro meer dan vorig jaar.
Consumenten kochten veel meer dagelijkse boodschappen en sloegen aan het hamsteren, zowel in de winkel als online. De omzet van de Jumbo-winkels lag daardoor bijna 10 procent hoger, online werd zelfs 50 procent meer omzet geboekt.
Bij de restaurantketen La Place stortte de omzet in en kwam uit op 33 miljoen euro, 49 miljoen minder dan in de eerste helft van vorig jaar. Dat is het gevolg van de coronacrisis en de sluiting van de Hudson Bay vestigingen begin dit jaar.
Grote economische krimp in Singapore
Singapore is in een recessie beland. In vergelijking met de eerste drie maanden van 2020 kromp de economie met maar liefst 41,2 procent. Het instorten van de economie komt door de totale lockdown die van 7 april tot 2 juni was. De meeste bedrijven sloten hun deuren. Daarnaast was er weinig vraag naar producten en diensten uit Singapore.
De stadstaat is een van de eerste landen die cijfers naar buiten brengt over het tweede kwartaal en lijkt een zwaardere klap te hebben gekregen dan andere Aziatische landen. In Japan kromp de economie in dezelfde periode met 20 procent.
Ook de Chinese economie kreeg een zware klap, maar is inmiddels weer op de weg terug. Later deze week komt China met economische cijfers. De verwachting is dat de economie in juni gegroeid is.
Frankrijk viert sobere nationale feestdag
De Franse nationale feestdag Quatorze Juillet wordt vandaag sober gevierd. Zo ontbreekt de gebruikelijke grote militaire parade op de Champs Elysées in Parijs. Wel is er voor circa 2500 genodigden een bescheiden militaire ceremonie op de Place de la Concorde. De mensen die daarvoor een uitnodiging kregen zijn dit jaar geen hoogwaardigheidsbekleders, maar "de mensen die het land draaiend hebben gehouden", zoals zorgpersoneel, artsen en supermarktpersoneel.
Het traditionele vuurwerk wordt vanavond om 23.00 uur vanaf de Eiffeltoren afgeschoten. Het gebied rond de Eiffeltoren is niet toegankelijk voor publiek.
Geen koninklijke rijtoer en balkonscène op Prinsjesdag, liever geen publiek
De koninklijke rijtoer en de balkonscène op Prinsjesdag gaan vanwege de coronacrisis niet door. Ook wordt het publiek opgeroepen niet naar Den Haag te komen. Koning Willem-Alexander zal wel de Troonrede voorlezen, maar hij komt niet in de Glazen Koets.
De Haagse burgemeester Van Zanen heeft in overleg met de koning en andere betrokkenen besloten de feestelijke viering van Prinsjesdag op 15 september sterk te versoberen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bij de Grote Kerk en Paleis Noordeinde is wel beperkt militair ceremonieel, maar daar worden geen toeschouwers toegelaten.
Den Haag hoopt met het afblazen van de koninklijke Prinsjesdag-feestelijkheden een massale toestroom van publiek te voorkomen. De gemeente roept iedereen op om de viering van Prinsjesdag op de televisie te bekijken.
Recordaantal Amerikanen onverzekerd vanwege coronacrisis
Een recordaantal Amerikanen heeft geen zorgverzekering meer omdat ze hun baan zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis. Dat meldt The New York Times op basis van een onderzoek van de belangenvereniging Families USA.
De geschatte toename van het aantal onverzekerde werknemers was met bijna 40 procent in drie maanden de hoogste ooit. 5,4 miljoen Amerikanen kunnen nu geen beroep meer doen op een verzekering als ze ziek worden. Alleen al in Texas steeg het aantal onverzekerden van 4,2 miljoen naar bijna 4,9 miljoen, zo bleek uit het onderzoek, waardoor nu drie op de tien Texanen onverzekerd zijn.
"Dit is de ergste economische neergang sinds de Tweede Wereldoorlog", zegt een van de onderzoekers. "Het overschaduwt zelfs de grote recessie (tussen 2007 en 2009, red.). Het is dus niet verwonderlijk dat we ook de ergste toename van onverzekerden zouden zien."
UMCG start onderzoek naar rol aerosolen bij corona
Het Groningse universitaire ziekenhuis UMCG start samen met de Universiteit Twente een onderzoek naar aerosolen bij besmette mensen, meldt RTV Noord. De informatie die dit onderzoek oplevert moet meer duidelijkheid geven over de rol die deze hele kleine vochtdruppeltjes in de lucht spelen.
Bij de besmette patiënten worden luchtmetingen gedaan om aan te tonen of het virus in de lucht aanwezig is. Als dat zo blijkt te zijn is de tweede stap een onderzoek om te bepalen of het virus leeft. Alleen levende virusdeeltjes kunnen besmetting veroorzaken.
Als er in de aerosolen inderdaad levend virus blijkt te zitten, moet de besmettelijkheid daarvan nog worden onderzocht. Er is namelijk een bepaalde minimale hoeveelheid van het virus nodig om besmettelijk te zijn. Het onderzoek richt zich op situaties binnen en buiten het ziekenhuis. Wat gebeurt er als je praat, zingt of hoest en bij welke medische handelingen is er besmettingsgevaar door aerosolen?
De Universiteit Twente kijkt mee naar de natuurkundige processen die erbij betrokken zijn. Zoals de invloed van de afzuiging van lucht of ventilatie. Het onderzoek moet voor 1 december klaar zijn.
Coronabeleid Hongkong aangescherpt, Disneyworld gaat weer dicht
In Hongkong neemt het aantal besmettingen sinds de tweede week van juli weer toe, en daarom worden de coronamaatregelen aangescherpt. Vanaf morgen geldt een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Wie zich niet houdt aan deze verplichting kan een boete krijgen van 570 euro.
Verder mogen restaurants na zes uur 's avonds alleen nog maar afhaalmaaltijden aanbieden en sluit Disneyland Hongkong opnieuw zijn deuren. Het park was vorige maand heropend na een maandenlange sluiting vanwege de coronapandemie.
De overheid noemt de kans op verspreiding van het virus "extreem hoog". In Hong Kong werden vandaag meer dan 50 nieuwe besmettingen geteld. In totaal zijn nu ruim 1500 besmettingen vastgesteld in de stad.
Banken zuinig met coronakrediet kleine ondernemers
Nederlandse banken verstrekken nauwelijks coronakredieten aan kleine bedrijven, meldt het FD. Dat blijkt uit een overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken elke twee weken publiceert.
Volgens de banken hebben bedrijven geen belangstelling voor de leningen. Kenners van het midden en kleinbedrijf zeggen echter dat banken geen zin hebben om deze kredieten te verstrekken en dat veel aanvragen worden afgewezen.
Op 29 mei werd de regeling Klein Krediet Corona (KKC) gelanceerd om kleine ondernemers door de coronacrisis te helpen. Sinds die datum staat de Nederlandse staat voor 95 procent garant voor overbruggingskredieten van 10.000 tot 50.000 euro. Voor deze regeling werd een totaalbedrag van 750 miljoen euro beschikbaar gesteld. Anderhalve maand later is daarvan slechts 22 miljoen euro uitgekeerd.
Aantal besmettingen in België blijft stijgen
Het aantal coronabesmettingen in België blijft stijgen. Het zijn er nu gemiddeld 95 per dag, een stijging van 11 procent in vergelijking met vorige week. Het is de zesde dag op rij dat het aantal besmettingen omhoog gaat. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Gezondheidsdeskundigen maken zich zorgen. De Belgische viroloog Marc van Ranst schrijft op Twitter: "We mogen niet in slaap gewiegd worden, want dit gaat de verkeerde richting uit."
België telt nu 62.781 besmettingen, 74 meer dan gisteren. 17.899 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen geweest.
Reisadvies Porto aangepast
Het aantal besmettingen met het coronavirus in de regio rondom de Portugese stad Porto is stabiel. De kleur van deze regio is daarom aangepast van 'oranje' naar 'geel', meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De regio rond Lissabon blijft voorlopig nog wel 'oranje'.
Curaçao weer populair bij Nederlandse toerist
Sinds Curaçao 1 juli zijn grenzen heropende zijn al bijna 3000 passagiers op het eiland geland, meer dan 2000 van hen komen uit Nederland. Dat maakte het Curaçaose toerismebureau bekend.
Het eiland wil maximaal 10.000 toeristen toelaten om het risico op coronabesmettingen zo klein mogelijk te houden.
Mondkapjes in Britse winkels vanaf 24 juli verplicht
In Britse winkels en supermarkten is het vanaf 24 juli verplicht een mondkapje te dragen. Met deze maatregel hoopt de regering nieuwe verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Groot-Brittannië heeft het hoogste aantal coronadoden in Europa, bijna 45.000 inwoners overleden aan het virus. In Schotland, dat eigen beleid heeft op het gebied van volksgezondheid, is het dragen van een mondkapje in winkels al verplicht, net als in Duitsland, Spanje, Italië en Griekenland.
Bruls: landelijke lockdown bij nieuwe uitbraak ligt niet voor de hand
Nieuwe lockdownmaatregelen vanwege het coronavirus zijn deze zomer niet uit te sluiten, maar die zullen dan eerder lokaal of regionaal zijn. Dat zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad gisteravond na afloop van overleg tussen de Veiligheidsregio's.
"Wij denken met de kennis die we nu hebben, veel meer dan vier maanden geleden, dat we dan in elk geval niet het hele land in allerlei maatregelen hoeven te zetten."
Bruls benadrukte daarbij het belang van het bronnen- en contactonderzoek bij de vaststelling van besmettingen. Lokale maatregelen moeten zonodig voorkomen dat het hele land in lockdown moet: "Ieder van ons is een beetje bang voor het schrikbeeld dat we allemaal weer maanden in die maatregelen gaan zitten."
Welkom in het liveblog
Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van dinsdag 14 juli. Lees hier het blog van gisteren terug.