De uitzending van 2 juli: Wie is al immuun? / Hack raakt criminelen hard / Groot verschil in coronaboetes / De nalatenschap van Van der Elsken

Hoe groot is de groep die bestand is tegen het coronavirus?

Slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking heeft het coronavirus inmiddels gehad en heeft daardoor antistoffen in het bloed. Niet alleen mensen die covid-19 hebben gehad blijken immuun, ook andere mensen blijken ongevoelig voor het virus.

Het wordt steeds duidelijker dat ons immuunsysteem een grote rol speelt in het verloop van de ziekte. In de hele wereld en ook in Nederland wordt hier onderzoek naar gedaan. En dat onderzoek wijst erop dat er waarschijnlijk meer mensen bestand zijn tegen het virus dan we eerst dachten.

'We weten niet wie wel en niet resistent of immuun is'

Politie-hack zware slag voor criminelen

De politie heeft de afgelopen tijd meer dan honderd verdachten opgepakt in Nederland na het onderscheppen van hun geheime chatverkeer. Meer dan twintig miljoen berichten die criminelen elkaar stuurden, zijn in handen van de politie gekomen en voor een groot deel live meegelezen. Daardoor zijn tientallen liquidaties, ontvoeringen en schietpartijen voorkomen.

Dat hebben Nederlandse en Franse opsporingsdiensten vandaag bekendgemaakt. Zij spreken van "een aardschok voor de georganiseerde misdaad". In de uitzending een reportage.

Groot recherche-onderzoek naar georganiseerde misdaad dankzij hack

Groot verschil in gemeentelijke coronaboetes

Er zijn sinds half maart duizenden boetes opgelegd vanwege overtredingen van de speciale corona-noodverordeningen. Het OM becijferde dat aantal begin mei al op achttienduizend. Een aantal daarvan is uitgeschreven door de politie, maar een groot deel is afkomstig van gemeentelijke boa's. En de aanpak door die boa's verschilt nogal per gemeente, zo toont een enquête van Nieuwsuur aan.

Te gast is Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap. Hij vreest dat de verschillen tussen gemeenten slecht zijn voor het draagvlak voor de coronamaatregelen.

Gemeenten gaan heel verschillend om met corona-handhaving: 'Lijkt willekeur'

De nalatenschap van Ed van der Elsken

Het Rijksmuseum en het Nederlands Fotomuseum krijgen gezamenlijk de nalatenschap van fotograaf Ed van der Elsken, één van de belangrijkste fotografen van de twintigste eeuw. Het gaat om ruim tienduizend objecten die dertig jaar lang door de weduwe van Van der Elsken, die in 1990 overleed, zijn beheerd. Er zit veel onbekend werk bij.

Vanavond een reportage met onder anderen Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits en Fotomuseum-directeur Birgit Donker.

'Met deze collectie kun je zien hoe de kunstenaar werkte'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl