Lionel Messi baalt tijdens het uitduel met Celta de Vigo (2-2)
NOS Voetbal

Het rommelt na tegenslagen bij Barcelona: 'Ik zit in een leerproces'

Het was een verrassende aanstelling, volgens sommigen zelfs een keuze uit paniek. Dat Barcelona in januari Quique Setién voor de groep zette als nieuwe trainer, had in ieder geval bijna niemand verwacht.

Vijf maanden later, nu de ontknoping van de Spaanse competitie nadert, staat Setién onder druk. Zijn ploeg kon na de hervatting van La Liga nog geen moment overtuigen.

Afgelopen zaterdag morste Barcelona op bezoek bij Celta de Vigo (2-2) opnieuw twee kostbare punten. Het initiatief in de titelstrijd ligt inmiddels bij koploper Real Madrid, dat zes wedstrijden voor het einde twee punten voorsprong heeft - en een beter onderling resultaat.

Discussie in de kleedkamer

De relatie tussen Setién en zijn ploeg is naar verluidt verre van optimaal. Volgens sportkrant Marca leidde het puntenverlies in Vigo zelfs tot een verhitte discussie in de kleedkamer van Barça.

Volgens Setién is Barcelona, ondanks de tegenvallende resultaten, juist op de goede weg. Bekijk hieronder een deel van zijn persconferentie voorafgaand aan het duel met Atlético Madrid van vanavond:

Setién ontkent problemen met spelers: 'We hebben een goede band'

De spelers eisten van Setién uitleg over een aantal tactische keuzes, zoals het inbrengen van Arthur Melo, die inmiddels is verkocht aan Juventus, en Antoine Griezmann. Na verschillende wissels gaf Barcelona tegen Celta een 2-1 voorsprong weg.

In een interview na afloop zei Luis Suárez bovendien dat de trainer maar moest uitleggen waarom Barcelona het in uitwedstrijden zo lastig heeft.

En tot overmaat van ramp was er een veelzeggend onderonsje tussen Lionel Messi en assistent-trainer Eder Sarabia. Toen het spel even stillag en Sarabia een aantal aanwijzingen naar Messi riep, werd hij door de sterspeler gewoonweg genegeerd.

'Je botst weleens met spelers'

In een vooruitblik op het thuisduel met Atlético Madrid van vanavond ontkende Setién dat hij en zijn assistenten niet met de spelers door één deur kunnen.

"Het is waar dat we het over bepaalde dingen soms oneens zijn", aldus de 61-jarige Spanjaard. "Maar ik zie dat niet als een probleem. Het is nauwelijks het vermelden waard."

Een momentopname of illustratief? De spelers van Barcelona lijken nauwelijks geïnteresseerd in aanwijzingen van assistent-coach Sarabia

"Je botst weleens met spelers, zoals je in het dagelijks leven ook weleens met mensen botst. Alleen wordt dat nu uitvergroot omdat de resultaten slecht zijn. Dat is het circus waarin we leven. Aan mij de taak om iedereen te overtuigen dat we als eenheid verder moeten."

Om alles op een rijtje te zetten, kreeg Setién maandag volgens de Spaanse krant Sport thuis bezoek van de clubleiding van Barcelona. Dat gesprek zou vooral gaan om te bespreken of er spanningen zijn binnen de spelersgroep. De trainer zou niet hoeven vrezen voor zijn baan.

Niet Xavi of Koeman, maar Setién

Setién had nog nooit bij een topclub gewerkt, voordat hij in Camp Nou de ontslagen Ernesto Valverde opvolgde. Hij was twee seizoenen trainer van Real Betis, maar verder prijkt vooral een aantal kleinere clubs op zijn cv.

"Ik heb er geen probleem mee om te zeggen dat dit niveau nieuw voor mij is", zei Setién maandag. "Ik zit in een leerproces."

De oud-speler van Racing Santander en Atlético Madrid weet dat hij niet de gedroomde kandidaat van Barcelona was. De clubleiding polste na het ontslag van Valverde onder meer Ronald Koeman, maar de bondscoach van het Nederlands elftal zei 'nee'.

Datzelfde antwoord kreeg Barcelona van Xavi. Het clubicoon, nu coach van het Qatarese Al Sadd, maakt er echter - net als Koeman - geen geheim van dat hij ooit trainer van Barça wil worden.

"Toen ze mij in januari vroegen, was het nog niet het moment. Maar ik heb het vaak genoeg gezegd: het is mijn droom om Barcelona te coachen en ze weer aan het winnen te krijgen", zei Xavi maandag nog.

Strijd met Real Madrid

Xavi's nieuwste flirt met het trainerschap in Camp Nou gooide in Spanje nog wat olie op het vuur. Het is aan Setién om de brandjes in en rond zijn selectie zo snel mogelijk te blussen.

Om te beginnen moet, om de achterstand op Real Madrid niet verder te laten oplopen, vanavond worden gewonnen van Atlético. De ploeg van trainer Diego Simeone is na vier overwinningen op rij opgeklommen naar de derde plaats.

"Wedstrijden tegen Atlético Madrid zijn voor ons altijd heel moeilijk. Alles is nog mogelijk, maar wij moeten alle resterende wedstrijden winnen", weet Setién.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl