NOS Voetbal

Clubs hebben veel over voor terugkeer fans: 'Koesteren wat we krijgen'

De 'anderhalvemeterkuip' kan: 'We hebben plek zat, maar met gezond verstand'

Elke supporter die het stadion in mag, is er één. Hoewel het nog heel wat voeten in de aarde heeft om volgens de RIVM-richtlijnen stapsgewijs toeschouwers in de stadions te verwelkomen, gaan de clubs die uitdaging niet uit de weg.

Als het aan het Outbreak Management Team (OMT) ligt, geeft het kabinet woensdagavond groen licht om vanaf 1 juli de regels te versoepelen. Een rondje langs het merendeel van de betaaldvoetbalclubs leert dat er al het nodige voorwerk is gedaan.

Jan van Merwijk, stadiondirecteur van De Kuip in Rotterdam, is klaar om supporters te ontvangen. "Voetbal hoort met publiek, dus we zijn er blij mee. Wij hebben ruimte zat, alleen zullen de clubs keuzes moeten maken wie", aldus Van Merwijk.

"Als je kiest voor gezinnen en families die wel naast elkaar mogen zitten, dan kun je meer mensen toelaten. Individuen zullen echt op anderhalve meter moeten zitten. Afhankelijk daarvan zal de capaciteit tussen 8.000 en 12.000/13.000 mensen kunnen liggen."

"We moeten koesteren wat we krijgen, want niet zo lang geleden leek het erop dat we een jaar lang zonder publiek moesten spelen", laat algemeen directeur Wouter Gudde weten namens FC Groningen. "Dat we hier nu over praten, is al heel mooi. We moeten niet vergeten waar we vandaan komen."

Sinds 8 maart wordt er vanwege de coronapandemie niet meer gevoetbald in de eredivisie, toen Groningen voor eigen aanhang verloor van PSV (0-1).

Gudde: "We spelen natuurlijk het liefst voor een vol stadion. Maar met een deel van het publiek is altijd beter dan helemaal leeg. Je wilt ook de waardering en beleving voor de mensen die de afgelopen tijd hebben geholpen of een seizoenkaart hebben gekocht."

Fans van FC Emmen in De Oude Meerdijk

Zijn collega Cees Roozemond van sc Heerenveen zegt voor een enorme puzzel te staan. "We zijn een protocol aan het maken. Het wordt wel een heel logistieke operatie. Er komt veel bij kijken."

"Je doet dit voor de fans die toch een seizoenkaart hebben gekocht", vervolgt Roozemond. "Je wilt hen in de gelegenheid stellen om te komen. Maar je moet wel keuzes maken wie wel en wie niet naar binnen kan. We denken nog na hoe dat moet."

Dat probleem hebben meer clubs. Ondanks alle onzekerheid vinden seizoenskaarten voor de nieuwe jaargang namelijk gretig aftrek, waarmee supporters hun club juist in deze moeilijke tijd willen steunen.

Supporters van AZ tijdens het duel met Ajax op 15 december 2019

"Samen met de Arena en de supportersdelegaties gaan we dan bekijken hoe we het beste met deze situatie om kunnen gaan", laat Ajax weten. "En wij willen liever geen onderscheid maken tussen supporters, wie wel en wie niet mag komen. Wij hebben ongeveer veertigduizend seizoenskaarten verkocht."

Veel clubs vrezen voor hoge kosten en vragen zich af of het wel rendabel is om voor relatief weinig fans te spelen. "Niet helemaal", denkt Kuip-directeur Van Merwijk. "Maar je wil de seizoenkaarthouders iets kunnen bieden. Als je helemaal geen publiek toelaat, dan zijn de kosten nog hoger. Dan moet je mensen namelijk gaan terugbetalen."

"Het kost al de nodige inzet om een wedstrijd achter gesloten deuren te spelen", vervolgt Van Merwijk. Bovendien kunnen clubs het naar de KNVB toe niet maken om voor het gemak toch maar voor een leeg stadion te kiezen. "Dan was de hele lobby voor niets."

Koning Willem-Alexander liep vorige week met stadiondirecteur Jan van Merwijk over het gras in De Kuip om te praten over voetbal in coronatijd

Ard de Graaf denkt alvast mee over een kostenbesparing. "Ik kan me voorstellen dat clubs onderling afspreken om geen uitsupporters mee te sturen. Dan heb je geen verplaatsingen door Nederland, het scheelt wat in de beveiligingskosten en je hebt meer in- en uitgangen voor je eigen fans", aldus de algemeen directeur van SC Cambuur. "Uitsupporters horen ook bij een wedstrijd horen en dus zou dit zeker een concessie zijn."

Concessies

"We zullen her en der concessies moeten doen. Maar fans vanaf september in ons stadion, dat is honderd procent realistisch", meent Wilco van Schaik van NEC. "Onze camera's signaleren zo scherp dat zelfs een snottebel gezien wordt. Als iemand besmet is, weten we binnen een minuut wie er om hem heen zat."

De KNVB eist wel dat alle clubs op één lijn zitten met het aangepaste supportersbeleid.

"Aan de andere kant wil je ook niet dat de ene club wel door fans kan worden gesteund en een andere club in een leeg stadion blijft spelen", menen ze bij Ajax, de club die eerder via algemeen directeur Edwin van der Sar het idee opperde om daarom alle toppers pas na de jaarwisseling te spelen.

Van Raan: 'Kijken wat maximaal mogelijk is in Arena'

En als alle logistieke problemen zijn opgelost is er nog het verbod op juichen. "Heel bijzonder", vindt Van Merwijk. "Dat wordt misschien wel de grootste uitdaging. Het is ondoenlijk om een zwijgende massa binnen te hebben. Voetbal is emotie."

Van Merwijk verwacht dan ook dat de anderhalvemeter sneuvelt als Feyenoord in de laatste minuut de winnende goal maakt.

"Dat is niet honderd procent te voorkomen", denkt de stadiondirecteur. "Er zullen momenten zijn waarop er contact is. Juist dan doen we beroep op het gezond verstand. Snel en intensief juichen."

Supporters Ajax willen eredivisiestart in vol stadion: 'En kunnen zingen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl