GroenLinks: 'Minder invloed van boeren in de waterschappen'

  • Jorn Jonker

    politiek verslaggever

  • Jorn Jonker

    politiek verslaggever

GroenLinks wil meer democratie in de waterschappen. Nu zijn vooral boeren en het bedrijfsleven in het voordeel omdat zij een gereserveerd plekje in het waterschapsbestuur krijgen. Dat vindt de partij scheef. Een initiatiefwet, die vandaag wordt ingediend, moet dat veranderen.

Een deel van de zetels in het bestuur van de waterschappen wordt door verkiezingen verdeeld. Maar een ander deel gaat sowieso naar vertegenwoordigers van boeren, het bedrijfsleven, en ook natuurorganisaties. Dat zijn de zogenoemde 'geborgde zetels'. En van dat systeem wil GroenLinks af. De partij wil alle zetels door middel van gewone verkiezingen verdelen.

Voor het blok

Eerder deze maand adviseerde een adviescommissie het kabinet ook al om te stoppen met het huidige systeem. Gekozen bestuurders zetten zich in voor de belangen van alle groepen, redeneert de commissie. Bovendien gaan waterschappen steeds meer over het beheersen van de gevolgen van klimaatverandering en dat is niet alleen voor boeren en natuurorganisaties belangrijk, maar voor iedereen.

Het kabinet heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op het advies van die commissie. Den Haag lijkt een besluit erover op de lange baan te willen schuiven. Maar GroenLinks zet de coalitiepartijen nu voor het blok met een initiatiefwet.

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet: "De waterschappen krijgen als gevolg van de klimaatverandering veel meer taken dan vroeger en worden daarmee ook politieker. Daar hoort meer democratie bij. Gereserveerde plekken in de waterschapsbesturen zijn niet meer van deze tijd."

Ook regeringspartij D66 heeft, net als GroenLinks, zich eerder kritisch uitgelaten over de invloed van boeren en bedrijven die door het huidige systeem veel groter zou zijn dan de invloed van natuurorganisaties. De critici menen dat waterschappen in het najaar, als er veel regen valt, het water te veel weg laten stromen om de boeren een plezier te doen. Die kunnen daardoor hun land beter bewerken omdat het anders te drassig zou zijn.

Betere maatregelen

Maar voor de steeds drogere zomers blijkt dat water juist moet worden bewaard. Tegenstanders van het huidige systeem van geborgde zetels hopen dat als boeren minder invloed hebben in de waterschappen, dat zal leiden tot betere maatregelen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zei deze maand echter dat zij denkt dat boeren inmiddels ook wel inzien dat het belangrijk is om in het najaar water op te potten. Zij zouden beseffen dat als ze in de winter te weinig doen, ze daar in de zomer last van krijgen. Bijvoorbeeld omdat ze vanwege de droogte geen grondwater meer mogen oppompen om hun land te besproeien. Daarmee zijn de boeren nog verder van huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl