NOS Voetbal

De Jong blij met toezegging EK-data en hoopvol over eredivisie

De Jong: 'De Toppers willen hun concert geven, wij willen een goede grasmat'

Heel spannend waren de UEFA-vergaderingen niet voor Gijs de Jong. Als secretaris-generaal van de KNVB was hij al op de hoogte. In de voetballoze maanden werkte hij hard om Amsterdam ook volgend jaar een van de speelsteden te laten zijn bij het Europees kampioenschap.

"We wisten het eigenlijk al, maar het is fijn dat het speelschema bevestigd is en dat we weten dat Nederland op 13, 17 en 21 juni gaat voetballen in Amsterdam."

'Belangen in balans krijgen'

Na de afgelasting van het EK door de coronacrisis, op 17 maart van dit jaar, moest De Jong aan de slag om alle contracten voor 2021 rond te krijgen. "Het is veel werk geweest, veel politiek, strategisch en communicatief werk. We moesten iedereen aan boord hebben, het ministerie van Sport, Schiphol, de gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff Arena en uiteraard wijzelf", doelt hij op de KNVB.

"Het schema van de Arena zat heel vol, er moest wat ruimte gemaakt worden. Het was echt een hele puzzel."

Een van die puzzelstukjes waren muziekevenementen in de Arena, festival Sensation ná het EK en een concert van De Toppers twee weken ervoor. "De Toppers willen hun concert geven, wij willen een goede grasmat."

"Normaal heb je drie weken de tijd om die grasmat rust te geven, nu moet er een nieuwe in gelegd worden en heb je tien dagen voor de eerste wedstrijd. Je moet proberen de belangen met elkaar in balans te brengen."

Eind mei: Gerard Joling in de Johan Cruijff Arena

Het EK wordt volgend jaar opnieuw in twaalf landen afgewerkt, terwijl het coronavirus de afgelopen maanden bijna iedere vorm van reizen onmogelijk maakte. Toch is De Jong optimistisch. "Het maakt het extra mooi als je het wel voor elkaar krijgt. Voor degenen die het hebben als organisator zit er een sportief voordeel aan, dat willen mensen niet kwijt."

"Hoe de wereld er dan uitziet, is afwachten. Maar de inschatting is nu dat ruim zeventig procent van de landen hun competitie afmaakt. In een aantal van die landen wordt ook voorzichtig gekeken naar spelen met publiek, dat zie ik toch als een hoopvol teken aan de wand."

Bekijk hieronder hoe de komende voetbalzomer eruitziet:

Hoe en waar worden de Europese voetbaltoernooien afgewerkt in coronatijd?

Naast het groene licht voor het EK is ook de voortzetting van de Champions League en de Europa League goed nieuws voor de voetballiefhebber. Bovendien is de kans dat de eredivisie half september gaat beginnen volgens De Jong vandaag gegroeid.

"De datum van 12 september is harder geworden", zegt hij over de eerste speeldag van de eredivisiejaargang 2020/2021.

"We beginnen met twee Nations League-wedstrijden (voor het Nederlands elftal 4 en 7 september, red.). Het eerstvolgende weekeinde kun je competitie spelen, daar zal op gepland worden. Ik zie daar geen voorbehoud in, nu gaan de competitieplanners een kalender maken."

De Jong over eredivisie vanaf 12 september: 'Ik zie geen voorbehoud'

De enige Nederlandse club die nadeel kan ondervinden van de vandaag gepresenteerde Europese kalender is AZ. De Alkmaarders zouden eind augustus in tweede voorronde van de Champions League een thuiswedstrijd kunnen spelen, terwijl betaald voetbal door het kabinet is verboden tot 1 september.

De Jong: "Er waren scenario's waarbij er in augustus meer wedstrijden voor Nederlandse ploegen zouden zijn, het lijkt zich nu alleen op AZ te concentreren. Maar dat is wel een ding,"

Loting zal uitwijzen of AZ een thuiswedstrijd speelt. "Als er op die plek niet gevoetbald kan worden, moeten de ploegen samen kijken of het in de andere stad kan."

Overleg met Den Haag

Mocht AZ in de problemen komen, zal de KNVB zich voor de Alkmaarders inzetten. "We hebben een voorstel gedaan van spelen voor het spelen van competitie in september en het spelen van oefenwedstrijden in augustus. We willen eerst zorgen dat ons voorstel geaccepteerd wordt door het kabinet, daarna gaan we kijken wat het voor deze wedstrijd zou betekenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl