Robert Lewandowski, David Alaba en Thomas Müller
NOS Voetbal

Vier redenen waarom Bayern toch weer kampioen van Duitsland is

Der Rekordmeister heeft zijn bijnaam weer eer aangedaan: Bayern München veroverde gisteravond met een 1-0 zege bij Werder Bremen voor de dertigste keer de Duitse landstitel. Het achtste kampioenschap op rij bovendien.

Daar zag het begin november nog helemaal niet naar uit: de miljoenenclub was door een 5-1 nederlaag bij Eintracht Frankfurt in speelronde tien afgezakt naar de vierde plaats op vier punten van koploper Borussia Mönchengladbach. Het kwam trainer Niko Kovac op ontslag te staan.

Onder opvolger Hansi Flick kwam de ploeg zelfs even op de zevende plaats terecht. Hoe kan het dat Bayern nu toch weer de kampioensschaal krijgt uitgereikt?

Andries Jonker, voormalig assistent- en interim-hoofdtrainer van Bayern, en data-analist Jan Bavinck bespreken vier redenen.

1. Helder speelplan: samen

Na het vertrek van Kovac werd assistent-trainer Flick de hoofdverantwoordelijke. In eerste instantie voor slechts twee duels, maar al snel wilde de leiding de 55-jarige interim-coach niet meer kwijt. Inmiddels heeft hij een contract tot de zomer van 2023. Flick bleek namelijk de man die de ploeg weer op titelkoers wist te krijgen.

"We praten natuurlijk weleens over het effect van trainerswisselingen. Ik denk altijd: voor een groot deel maakt het niks uit", zegt Jonker in Langs de Lijn. "Maar voor een klein deel maakt het wel degelijk uit. Het kan soms aan de trainer liggen dat een ploeg niet functioneert. In dit geval is wel heel duidelijk dat Flick het heel veel beter doet."

Andries Jonker (links) was tussen 2009 en 2012 assistent van Louis van Gaal bij Bayern

"Ik ken een aantal spelers vrij goed. Op het moment dat in de media naar buiten komt dat er discussie is over het speelplan, weet je eigenlijk wel genoeg. Kovac gaf te weinig richting aan de spelers", aldus Jonker.

"Ik denk dat Flick dat heel veel beter heeft gedaan. Er is weer een plan. Spelers weten weer hoe ze moeten verdedigen: samen. En ze weten hoe ze moeten aanvallen: samen. De spelers doen het weer voor elkaar", zegt de man die 2009 en 2012 assistent van Louis van Gaal was bij Bayern en daarna zelf nog vijf weken als interim-trainer aan het roer stond.

2. Indrukwekkende statistieken

Het effect van de trainerswissel is ook in de statistieken duidelijk terug te zien. "Je ziet dat Bayern onder Flick veel meer naar voren is gaan voetballen", constateert data-analist Jan Bavinck in Langs de Lijn.

"De bal is veel vaker op de helft van de tegenstander dan op de eigen helft. Dan ontstaan er natuurlijk veel meer kansen, zeker bij een ploeg met zo veel kwaliteiten. Het aantal schoten, doelpogingen en doelpunten ligt allemaal een stuk hoger sinds de komst van Flick."

Hansi Flick heeft inmiddels een contract tot de zomer van 2023 getekend

Bayern maakte in de eerste twintig wedstrijden onder Flick maar liefst 62 doelpunten, een record. "Die aanvallende cijfers onder Flick - balcontacten in de vijandelijke zestien, schoten, kwaliteit van kansen - zijn echt heel indrukwekkend, ook voor een trainer van Bayern", zegt Bavinck.

"Het verschil met Kovac is ontzettend groot. En als je kijkt naar de afgelopen tien jaar: ook grote trainers als Pep Guardiola en Van Gaal konden er niet aan tippen."

"Verdedigend is het ook een stuk beter geworden. Onder Flick heeft Bayern een stuk minder doelpunten tegen gekregen dan onder Kovac. Het scheelt echt een doelpunt per duel."

3. Het spelinzicht van Müller

Met Flick aan het roer keerde ook weer een vertrouwd gezicht terug in de basiself. Thomas Müller werd onder Kovac steeds minder vaak opgesteld, maar na het vertrek van de Kroaat is de aanvaller uitgegroeid tot een belangrijke kracht in het elftal. De 30-jarige schaduwspits is tot nu toe goed voor maar liefst twintig assists.

Dat is een indrukwekkend aantal, legt data-analist Bavinck uit: "Sinds 2010 is er in de vijf grote competities slechts één speler geweest die zo veel assists gaf in een seizoen: Kevin De Bruyne in 2014/2015 in dienst van Wolfsburg."

"Als je over een langere periode kijkt, heeft Thierry Henry het een keer gedaan en Xavi een keer, maar het zijn echt bizarre cijfers. Zeker voor een speler als Müller."

Flick en Müller vieren de titel in een leeg stadion

Onder Flick heeft Müller weer een voorname rol gekregen. Dat is ook te zien aan de cijfers. "Als je zijn hele carrière bekijkt, heeft hij per wedstrijd nog nooit zo veel balcontacten gehad als onder Flick. Hij is minder gaan schieten en meer kansen gaan creëren. Op dat gebied is hij meer een creatieveling geworden", aldus Bavinck.

Ook Jonker, die Müller goed kent uit zijn tijd bij Bayern, is onder de indruk van de schaduwspits. "Die spelintelligentie had hij op zijn negentiende al. En dat is alleen maar aangescherpt en verbeterd. Hij heeft een feilloos oog voor wanneer hij ergens moet zijn en wanneer hij juist moet wegblijven. Hij handelt nu nog sneller en geraffineerder. Zijn spelinzicht is ongekend."

4. Doelpuntenmachine 'Lewangoalski'

En tot slot: Bayern heeft met Müller niet alleen een uitgekookte aangever in huis, ook de afmaker stond dit seizoen weer als vanouds op scherp.

Robert Lewandowski is topscorer in de Bundesliga met 31 doelpunten. Ook gisteren was hij weer goed voor de winnende treffer. De 31-jarige Pool was al vier keer eerder topscorer van Duitsland. Zijn beste seizoenen - tot dit jaar - waren 2015/2016 en 2016/2017, met 30 goals.

Het Bundesliga-record is in handen van de inmiddels 74-jarige Gerd Müller. Der Bomber wist in de jaargang 1971/1972 veertig keer te scoren. Die mijlpaal lijkt met nog twee speelronden voor de boeg niet in gevaar te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl