Afscheid George Floyd in Houston • Borgsom agent Derek Chauvin 1,25 miljoen dollar
- In Houston, waar George Floyd is opgegroeid, kunnen mensen vanavond afscheid van hem nemen.
- Floyd ligt opgebaard in een open kist in de Fountain of Praise-kerk, morgen wordt hij begraven.
- De rechter heeft de borgtocht van Derek Chauvin, die wordt aangeklaagd voor de dood van Floyd, vastgesteld op 1,25 miljoen dollar.
- Frankrijk doet de arrestatiemethode in de ban waarbij een verdachte met een nekklem in bedwang wordt gehouden.
Liveblog gesloten
We sluiten nu het liveblog over de protesten tegen racisme en politiegeweld.
Wake afgelopen
De wake in Houston voor George Floyd is afgelopen. Duizenden mensen hebben hem de laatste eer bewezen. Hij overleed twee weken geleden in Minneapolis na politiegeweld. Zijn dood leidde wereldwijd tot verontwaardiging en demonstraties tegen racisme.
Floyd lag in een kerk in Houston opgebaard in een open kist. De komende dag wordt hij begraven in een buitenwijk van Houston, naast zijn moeder. Bij de begrafenis is ook ex-bokser Floyd Mayweather aanwezig. Hij betaalt de kosten van de uitvaart en de wake.
Wie was George Floyd?
George Floyd groeide op in een zwarte wijk in de stad Houston in Texas. Hij belandde in zijn jeugd op het verkeerde pad en pleegde in 2009 een gewapende roofoverval, waarvoor hij vier jaar celstraf kreeg. Daarna beterde Floyd zijn leven: hij sloot zich aan bij een kerk en verrichte missie- en jongerenwerk.
Correspondent Marieke de Vries vertelt:
Democraten pleiten voor grote politiehervormingen
De Democraten hebben in het Amerikaanse Congres een ingrijpende wijziging van de politiewetgeving voorgesteld. Zo vinden ze dat er een nationale database moet komen waarin geweldsincidenten worden bijgehouden en willen ze nieuwe opleidingsprogramma's om racistische vooroordelen tegen te gaan. Als politie-officieren wangedrag vertonen, moeten ze gemakkelijker kunnen worden vervolgd, vinden de Democraten.
De Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zei: "We kunnen geen genoegen nemen met minder dan een grote structurele verandering." President Trump vindt dat de Democraten "gek zijn geworden". Volgens hem doet de politie in de VS geweldig werk, op wat rotte appels na. Trump riep de politie in het hele land vandaag op om alle burgers gelijk te behandelen, ongeacht hun huidskleur.
Eerder vandaag werd bekend dat de gemeenteraad van Minneapolis, waar George Floyd na politiegeweld om het leven kwam, het politiekorps van de stad wil ontmantelen. Een radicaal idee, maar niet uniek, schreef correspondent Arjen van der Horst vanavond:
Tientallen sportscholen zeggen samenwerking met CrossFit op
Het Amerikaanse fitnessbedrijf CrossFit ligt onder vuur door de manier waarop het is omgegaan met de Black Lives Matter-beweging. Zo zou topman Greg Glassman hebben gezegd dat hij niet rouwt om de dood van George Floyd.
Zeker honderd Amerikaanse en Britse sportscholen die zijn aangesloten bij CrossFit hebben daarop de samenwerking met het fitnessbedrijf opgezegd. In Nederland geldt dat voor de sportschoolketen van Arie Boomsma.
Hekken rond Witte Huis beplakt met antiracisme-leuzen
De hekken werden neergezet toen de protesten na de dood van George Floyd oplaaiden.
Er komen veel mensen op de hekken af om er nog meer posters op te plakken of foto's te nemen:
Borgsom van ruim 1 miljoen dollar voor Derek Chauvin
Derek Chauvin, de agent die wordt aangeklaagd voor de dood van George Floyd, moest vandaag voor het eerst voor de rechter verschijnen. Die heeft zijn borgtocht vastgesteld op 1,25 miljoen dollar. De borgsom wordt verlaagd naar 1 miljoen dollar als Chauvin zich aan bepaalde voorwaarden houdt. Zo moet de agent dan zijn vuurwapens inleveren en geldt een contactverbod met de familie van George Floyd.
De 44-jarige Chauvin wordt verdacht van 'second degree murder', voor Nederlandse begrippen een zwaardere vorm van doodslag. Vorige week kwamen de drie agenten die verdacht worden van medeplichtigheid al voor de rechter. Hun borgtocht is vastgesteld op in totaal 1 miljoen dollar.
Joe Biden condoleert familie Floyd in Houston
Presidentskandidaat Joe Biden is vanmiddag naar Houston afgereisd om zijn condoleances over te brengen aan de familie van George Floyd. Het was een van de eerste keren in weken dat de Democraat zijn huis in de staat Delaware verliet. Na de uitbraak van de corona-epidemie reisde Biden niet verder dan de nabijgelegen stad Philadelphia, aan de Amerikaanse oostkust. Houston ligt in het zuiden van de VS.
Later vandaag neemt Biden nog een videoboodschap op die morgen bij de begrafenis van Floyd wordt getoond.
Burgerrechtenadvocaat Benjamin Crump, die de nabestaanden van Floyd bijstaat, plaatste deze foto op Twitter na het bezoek van Biden:
Burgemeester Houston ook bij begrafenis Floyd
Morgenochtend wordt George Floyd begraven in Houston. Vanwege de coronamaatregelen zal de kerk tijdens de uitvaart maar voor een kwart gevuld zijn, zegt correspondent Marieke de Vries. "Vooral met familie en vrienden, maar ook enkele hoogwaardigheidsbekleders zijn erbij, zoals de burgemeester van Houston."
Ook ex-bokser Floyd Mayweather is morgen bij de begrafenis van George Floyd. Hij neemt ook de kosten van de uitvaart voor zijn rekening, aldus De Vries, net als de kosten van de wake van vandaag.
Verslag van correspondent Marieke de Vries
In Houston was correspondent Marieke de Vries bij de wake van George Floyd. Ze deed live verslag en beantwoordde vragen van kijkers.
Je kunt het verslag hieronder terugkijken:
Rouwenden in de rij voor de wake van George Floyd
Frankrijk doet nekklem in de ban
De arrestatiemethode waarbij een verdachte met een nekklem in bedwang wordt gehouden, mag in Frankrijk niet langer worden gebruikt. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, bekendgemaakt. Het schrappen van de methode is onderdeel van een zerotolerancebeleid dat de minister wil gaan voeren om racisme bij de politie tegen te gaan. Agenten die worden verdacht van racisme kunnen straks ook sneller worden geschorst.
Ook in Frankrijk gingen de afgelopen dagen duizenden mensen de staat op om te protesteren tegen politiegeweld, naar aanleiding van de dood van George Floyd. De zwarte gemeenschap in Frankrijk beklaagt zich al jaren over het optreden van de politie. Minister Castaner benadrukte vandaag dat het Franse politiekorps niet te vergelijken is met het Amerikaanse, maar dat in het algemeen niemands leven op het spel moet staan bij een arrestatie. "Ik weiger om te zeggen dat het hele Franse korps racistisch is, maar ja, er zijn racistische agenten."
Laatste eer voor George Floyd
In Houston, in de staat Texas, staan honderden mensen in de rij om George Floyd de laatste eer te bewijzen. Floyd ligt opgebaard in een open kist in de Fountain of Praise-kerk. Morgen wordt hij begraven in een een buitenwijk van Houston, naast zijn moeder. Floyd bracht een groot deel van zijn leven door in de Texaanse stad.
Veel aanwezigen bij de wake dragen een shirt met daarop de tekst 'I can't breathe', een verwijzing naar de laatste woorden die Floyd uitsprak voordat hij twee weken geleden in Minneapolis overleed na politiegeweld. Zijn dood leidde wereldwijd tot protesten tegen politiegeweld en racisme.
Bij die protesten worden veel leuzen gescandeerd, waaronder: 'Black Lives Matter', tevens de naam van de beweging achter de grote demonstraties. NOS op 3 legde uit wat het verhaal is achter die leus: