NOS Wielrennen

Dagelijks testen kan peloton weer op weg helpen: 'Laat renners hun werk doen'

Hoogleraar voor herstart wielerkoers: 'Dagelijks testen om weer te fietsen'

Terwijl het voetbal op topniveau hier en daar alweer op gang gekomen is, of dat heel spoedig gaat gebeuren, laat het wielrennen nog even op zich wachten. Fietsen in een peloton - niet alleen zij aan zij, maar zeker ook achter elkaar - is namelijk allesbehalve coronaproof.

Dat laat zich raden misschien, maar werd ook onderstreept door een onderzoek dat wetenschappers van de universiteiten van Eindhoven en Leuven begin april uitvoerden. Zij bekeken hoe druppels, die door hoestende, niezende of spugende wielrenners in de lucht komen, in een peloton verspreid kunnen worden. En daarmee wellicht ook het coronavirus.

Het peloton tijdens Parijs-Nice van eerder dit jaar

"Je hebt de heel kleine druppeltjes, de aerosolen, waarvan nog onvoldoende bekend is in welke mate ze een risico vormen", vertelt hoogleraar aerodynamica Bert Blocken van de TU Eindhoven. "Maar je hebt ook grote druppels die het virus kunnen bevatten."

"Die grote druppels zullen op de grond vallen, maar dat duurt eventjes. Als jij in het wiel zit van een renner die hoest of niest, vang je die druppels op. In principe zou je op die manier besmet kunnen raken. Daarom was ook het advies, tijdens de volle coronacrisis, om niet in een groep te sporten."

Twintig meter

Voor wielrenners betekende dat: in je eentje fietsen of twintig meter afstand houden als je per se toch met een groep op pad wilde gaan. Twintig meter, ja, zo leerden de computersimulaties waarvan de onderzoekers gebruikmaakten. En die afstand is natuurlijk geen optie voor een peloton in een profkoers.

Animatie van de verspreiding van druppels in het wielerpeloton

Het gevaar op besmetting is echter te omzeilen. Ook in de Tour de France. De oplossing ligt voor de hand. "De kern van de zaak is ervoor te zorgen dat het hele peloton elke dag getest wordt en dus iedereen coronavrij is. Op die manier kan er veilig gefietst worden."

Dat dat tijd, geduld en ook geld vergt, mag het probleem niet zijn, vindt Blocken. "Op een gegeven moment moet de remedie niet erger zijn dan de kwaal. Ik denk dat níét starten met wielercompetities, zo veel nadelige gevolgen heeft voor teams, renners en sponsors dat die kosten voor het dagelijks testen maar een fractie zijn. Een kleine inspanning om toch weer wedstrijden te kunnen rijden."

Duits voetbal

Dat er desondanks toch iemand besmet raakt, valt niet uit te sluiten. "Dan kun je hetzelfde doen als in het Duitse voetbal: je haalt die persoon uit het peloton. Maar laat de renners gewoon hun werk doen. En houd op het moment dat ze van hun fiets stappen alle veiligheidsmaatregelen in acht: dus anderhalve meter afstand en het ontsmetten van fietsen en, noem maar op, alles wat er in een peloton omgaat."

Dat het aantal besmettingen ten opzichte van twee maanden geleden flink is gedaald, helpt overigens wel. "Het is nu veel veiliger. De kans dat er in een groep waarmee je gaat fietsen iemand zit die besmet is, is veel kleiner geworden. Ik denk dan ook dat de relevantie van mijn onderzoek een stuk minder is geworden", lacht Blocken. "En daar ben ik in dit geval heel blij om."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl