Hoogspringer Douwe Amels bij de WK in Doha vorig jaar
NOS Sport

Ondanks financiële steun treft coronacrisis sporters onder toplaag

Het onderzoek binnen de topsector van de Atletiekunie naar de gevolgen van de coronacrisis heeft hoogspringer Douwe Amels één ding duidelijk gemaakt: de atleten die net onder de topcategorie zitten, worden het hardst geraakt.

Hun inkomensverlies is namelijk zo groot dat ze niet meer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. "Daar moet heel scherp op worden gelet en echt naar gekeken worden. Dat advies hebben we de Atletiekunie, maar ook sportkoepel NOC*NSF gegeven", zegt Amels, die ook voorzitter is van de atletencommissie.

Op verzoek van NOC*NSF stuurde die commissie van de Atletiekunie een vragenlijst rond. Doel: een beeld krijgen van de problemen waarmee topatleten te maken hebben gekregen nadat de wedstrijdsport door de uitbraak van het coronavirus volledig werd stilgelegd.

De vragenlijst ging naar atleten met een A-status, een selectiestatus (de vroegere B-status) en een HP-status (high potential).

Kwart in grote problemen

Ruim een kwart (27 procent) van de 56 atleten die meewerkten, gaf aan zoveel inkomensverlies te hebben dat ze niet meer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien en zich zorgen maken over hun traject richting de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio.

"Bij de atleten met de A-status zijn de problemen minder, maar de laag daaronder heeft het zwaar in deze crisis", zegt Amels in Langs de Lijn & Omstreken.

Ondanks dat NOC*NSF bekendmaakte dat Nederlandse sporters zonder A-status overheidssteun zullen krijgen en dat alle sporters hun status niet zullen verliezen zolang er geen grote wedstrijden zijn, blijven de zorgen groot.

Atleten met een door NOC*NSF verleende A-status behoren tot de wereldtop, hebben uitzicht op olympische medailles. Ze kunnen een beroep doen op een stipendium, dat gefinancierd wordt door het ministerie van VWS.

Afhankelijk van de leeftijd ligt die vergoeding op iets boven het minimumloon. Atleten met een selectiestatus krijgen ook wel een vergoeding, maar die is veel lager. En daar vallen de huur en de boodschappen niet van te betalen.

"In die hoek zijn de problemen het grootst. Het is de groep die het inkomen vooral haalt uit wedstrijden en evenementen. En die zijn er al maanden niet. Het duurt ook nog wel even voordat dat weer op gang komt'', aldus Amels, die zelf een selectiestatus heeft. "Ik heb echter het geluk dat ik diverse sponsoren heb en geld krijg van mijn club Bayer Leverkusen in Duitsland."

Breder dan atletiek

De problemen die Amels schetst, beperken zich niet alleen tot de atletiek. Weliswaar werden in het onderzoek alleen atleten meegenomen, maar in de gehele Nederlandse topsport zijn er soortgelijke gevallen.

Beachvolleybalster Madelein Meppelink maakt deel uit van de atletencommissie van de internationale volleybalbalbond FIVB, die dinsdag ook kwam met een noodfonds voor zwaar gedupeerde volleyballers.

"De nood in deze sport is ook hoog. Ik heb zelf een stipendium, dus een basis om te leven. Maar ik ken beachvolleyballers die afhankelijk zijn van de inkomsten uit toernooien. In de zomerperiode hebben we normaal gesproken heel veel evenementen. Die zijn allemaal geschrapt en sporters hebben nu dus geen inkomen. Ze leven normaliter van het prijzengeld, maar krijgen nu een flinke klap."

Inmiddels hebben de noodsignalen ook NOC*NSF op sportcentrum Papendal bereikt.

"Uit onze inventarisatie blijkt dat er een groep Nederlandse topsporters is die wel in nationale selecties is opgenomen, maar bijvoorbeeld geen beroep kan doen op de steunregeling van de overheid voor bijvoorbeeld zzp'ers. Omdat topsporters doorgaans niet staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel", zegt een woordvoerder van de sportkoepel.

Grote groep in problemen

Zo'n 75 tot 100 sporters hebben zich inmiddels bij NOC*NSF gemeld met de mededeling dat ze door het wegvallen van hun inkomen in de financiële problemen zijn gekomen.

"We onderzoeken hoe we hen vanuit de sport toch kunnen ondersteunen als er echt grote financiële problemen zijn. Daar hebben we overleg met het ministerie van VWS over", laat NOC*NSF weten.

"We maken ons er met de atletencommissie en vakbond NL Sporter hard voor dat deze sporters in ieder geval tijdelijk en zo nodig met terugwerkende kracht, over de periode maart tot en met augustus, geholpen kunnen worden."

Naomi Sedney, Dafne Schippers en Nadine Visser in training op Papendal

Eerder besloot de sportkoepel al dat de status van een sporter sowieso wordt verlengd tot eind september. In juni wordt de balans opgemaakt en zal er gekeken worden hoe het verder moet met alle regelingen.

Oplossingen

Amels heeft wel wat tips. "Een van de oplossingen is om de status van een atleet nu al te verlengen tot de Olympische Spelen in juli 2021. Dat geeft rust."

"Daarnaast gaat er veel geld rond in de sport, maar sporters zien daar maar weinig van. Daar zouden sportinstanties ook eens naar moeten kijken. Zonder sporters namelijk geen inkomsten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl