NOS Voetbal

Studentikoze Duitser Spors staart zich als td Vitesse niet blind op laptop

Op het eerste oog lijkt Johannes Spors eerder weggelopen uit de wereld van de e-sports dan dat hij thuishoort in de voetbalwereld. Maar schijn bedriegt.

Sinds een paar weken is de jonge Duitser met het studentikoze voorkomen technisch directeur van Vitesse. Zijn specialiteit: scouting via data.

Johannes Spors, de jonge technisch directeur die geen laptopdirecteur wil zijn

De 37-jarige Spors kan namelijk niet bogen op een rijk voetbalverleden, hij rolde als student sportwetenschappen en politicologie in het profvoetbal. Maar een laptopdirecteur wil hij niet genoemd worden.

"Vergeleken met vijf, zes jaar geleden is er meer en veel betere data beschikbaar. Ik ben innovatief en probeer daar gebruik van te maken. Maar dat kan nooit een vervanging zijn van het bekijken van wedstrijden in het echt of op televisie. Ik ben niet die vent die de hele dag op de laptop naar cijfers loopt te staren."

Leermeesters

1899 Hoffenheim, ook toen al bekend om zijn innovatie, bood de Heidelbergse student in 2004 een kans als video-analist. In gesprekken met collega's als Hansi Flick (de huidige coach van Bayern München) vertelde Spors weleens over zijn unieke verzameling zelfgebrande dvd's met interessante spelers. Liefst zat hij alleen op de tribune te kijken naar een oefensessie.

Later groeide Spors bij RB Leipzig door onder de hoede van Ralf Rangnick. Zelf geeft hij vooral hoog op van de in Nederland niet zo bekende Helmut Gross, de grote inspirator van trainers als Rangnick, Thomas Tuchel en PSV-trainer Roger Schmidt. Op advies van Spors werden Timo Werner en Bruma (nu PSV) naar Leipzig gehaald.

Timo Werner en Ralf Rangnick bij RB Leipzig

Inmiddels heeft Spors ook de eredivisie grondig geanalyseerd. "Als je mij vraagt welke teams succesvol zijn en wat daar gemeenschappelijk aan is, dan zeg ik intensiteit", zei Spors in Voetbal International. "Kijk naar Liverpool, Barcelona, RB Leipzig, Ajax vorig jaar, maar ook AZ."

Moneyball aan de Rijn

Een moeilijker moment om te beginnen als technisch directeur is bijna niet denkbaar. Door de coronacrisis liggen de meeste voetbalcompetities op hun gat. Groepstrainingen analyseren is er niet bij. Zijn laptop wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor ellenlange videogesprekken.

En hoe moet je de markt verkennen als niemand weet hoeveel je te besteden hebt? "Niemand weet hoelang het gaat duren voor er weer gevoetbald wordt, met of zonder supporters. Dat heeft enorme gevolgen voor de begroting", aldus Spors. "Voor jonge talenten is dit misschien niet zo'n slechte tijd. Zij gaan een kans krijgen."

Patrick Vroegh (20) verlengde deze week zijn contract bij Vitesse

Tegelijk verlengde hij het contract met de 36-jarige Remko Pasveer. De doelman is bijna net zo oud als Spors. "Dat is volkomen logisch, want als je met veel jonge spelers wil spelen, heb je ervaren leiders nodig. Uiteindelijk gaat het om de balans."

De belangrijkste keuze is die voor een nieuwe hoofdtrainer. Vandaag maakte de club bekend dat interim-trainer Edward Sturing plaatsmaakt voor een nieuwe coach. Wie? Dat kan of wil Spors nog niet zeggen.

"Er zijn veel goede coaches in Duitsland", pareert Spors. "Maar er zijn ook veel goede trainers in Nederland. Het gaat niet om nationaliteit, het gaat om de filosofie. We zitten aan het einde van het proces, maar een naam ga ik niet noemen."

Laatste week van Linssen?

Met speler Bryan Linssen lopen de gesprekken nog over een langer verblijf in Anrhem, al is de kans groot dat de transfervrije aanvoerder vertrekt. De Kuip leek diens nieuwe thuis te worden, maar dat avontuur ging uiteindelijk toch niet door.

"Ik heb een gesprek gehad bij Feyenoord met Frank Arnesen (technisch directeur, red.). Dat was een heel positief gesprek en ik liep weg met het gevoel dat ik volgend jaar speler van Feyenoord zou zijn", aldus Linssen.

Linssen schakelt door na afketsen transfer: 'Helaas, Feyenoord is droomclub'

"Maar ik ben geen 24 of 25 meer en dan moet het plaatje kloppen", vervolgt de 29-jarige spits. "Feyenoord zou een fantastische stap zijn geweest. Een droomclub. Ik wil echt geen geldwolf zijn, maar het moet wel een stapje omhoog zijn. Ik schrok van hun eerste bod, waardoor ik het gevoel kreeg dat ik geen eerste keus was. Nou, dan niet. No hard feelings."

En dus wordt Linssen dagelijks gebeld door zaakwaarnemers, die hem naar de Bundesliga, China of het Midden-Oosten zouden willen brengen. Zelfs een langer verblijf in Arnhem sluit hij niet uit. "Ik zal voor Vitesse nooit de deur dichtgooien. Maar ik kijk wel verder. Volgens mij krijgen we na deze week vakantie. Dus ik ga ervan uit dat dit mijn laatste week hier bij Vitesse is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl