Evander Holyfield (links) en Mike Tyson tijdens hun titelgevecht op 28 juni 1997
NOS Sportā€¢

Rematch Tyson-Holyfield op 11 juli? 'Dan zit ik aan de buis gekluisterd'

Zaterdag 11 juli, bijna 23 jaar na 'The Bite Fight', staan ze weer tegenover elkaar: Mike Tyson en Evander Holyfield, twee van de beste boksers aller tijden. Plaats van handeling: Diriyah, Saudi-Arabiƫ.

Tenminste, die kant lijkt het op te gaan. Want nadat de vroegere boksrivalen via social media al naar buiten hadden gebracht weer de ring in te willen stappen, circuleren nu foto's van een affiche met de datum en locatie. Tyson versus Holyfield.

"Ik hoop dat ze er een kwalitatief goed gevecht van maken", zegt voormalig topbokser Arnold Vanderlyde. Vice-wereldkampioene Nouchka Fontijn: "Als die partij er gaat komen, zit ik aan de buis gekluisterd."

Comeback?

Holyfield kondigde anderhalve week geleden zijn rentree in de boksring aan, een paar dagen nadat Tyson had laten zien zich in de gym in het zweet te werken. Nu wordt duidelijk waarom: voor een comeback op 11 juli, naar verluidt om geld op te halen voor goede doelen ten tijde van de coronacrisis.

De vermaarde Britse bokspromotor Eddie Hearn twijfelt daarover: "Tyson denkt: hoeveel kan ik krijgen? Simpel. Het antwoord is: behoorlijk veel geld."

Ook Holyfield is eerlijk op dat punt: "Als het goed betaalt, wil ik tegen Mike vechten. Zeker! Hij ziet er fit uit, maar ik denk dat ik hem nog wel aankan."

Het zou wat zijn, de Amerikaanse voormalige wereldkampioenen zwaargewicht voor de derde keer tegenover elkaar in de ring. Holyfield veroverde vier keer de wereldtitel bij de zwaargewichten, waarvan twee keer tegen Tyson.

Die geldt op zijn beurt als een van de beste boksers ooit. Hij werd in 1986 op 20-jarige leeftijd de jongste wereldkampioen ooit bij de zwaargewichten, had vervolgens de wereldtitels van de WBA, WBC en IBF in bezit en wist die ook nog te prolongeren.

'Ze ogen explosief en heel sterk'

Vanderlyde is generatiegenoot van Tyson en Holyfield en sleepte tot aan zijn stoppen in 1992 de nodige prijzen in de wacht: drie bronzen medailles op de Olympische Spelen, evenzoveel Europese titels en acht Nederlandse kampioenschappen.

Hij hoopt, ondanks de leeftijden van Tyson (53) en Holyfield (57), op een echt gevecht. "Het zal niet meer zo zijn als 25 jaar geleden. Maar ik hoop dat ze laten zien dat, ook als je bijna 60 jaar bent, je nog steeds topprestaties kan leveren als je fysiek, emotioneel en spiritueel in balans bent", aldus de 57-jarige Vanderlyde.

"In de filmpjes die ik zag, oogt Tyson heel sterk. Mooi in balans, een goede coƶrdinatie; dat verraste me. Qua gewicht is hij misschien nog iets te zwaar, maar hij was snel en explosief. Holyfield zag er ook goed en sterk uit."

Ook Fontijn is benieuwd naar hoe het de boksfenomenen na alle jaren zal vergaan. "Het zal vast niet meer zo snel en krachtig gaan als toen, maar de moves, die raak je nooit kwijt", zegt de topboksster, die vorig jaar tijdens het WK en op de Olympische Spelen van 2016 genoegen moest nemen met zilver.

"Bovendien: ze hebben zich als bokser wel bewezen, toch? Nee, ze zullen hun prestaties van de jaren 90 niet gaan overtreffen. Maar het is wel heel respectvol dat ze het doen, ook voor het goede doel."

'The Bite Fight'

Bij een 'rematch' tussen Tyson en Holyfield voeren de gedachten al gauw terug naar 28 juni 1997, naar de strijd om de WBA-titel voor zwaargewichten. Holyfield versloeg Tyson voor het tweede jaar op rij, maar de partij staat vooral bekend als een van de meest bizarre bokswedstrijden ooit: 'The Bite Fight'.

Holyfield had Tyson in de derde ronde in de tang, totdat hij Tyson richting zijn rechterschouder zag gaan en voelde hoe die een stuk uit zijn oor beet. De partij werd onmiddellijk stopgezet, terwijl de hevig bloedende titelhouder werd behandeld.

Juni 1997: scheidsrechter Lane (links) grijpt in net nadat Tyson in Holyfields rechteroor heeft gebeten

Vanderlyde was erbij in de MGM Grand Garden Arena in Las Vegas, nu bijna 23 jaar geleden. Als commentator zag hij het vanaf twee meter afstand gebeuren.

Na zijn behandeling kon Holyfield, op besluit van de dokter, het gevecht toch voortzetten. Maar nadat Tyson opnieuw zijn tanden in het oor van zijn tegenstander had gezet, deze keer diens linker, kon scheidsrechter Mills Lane niet anders dan Tyson diskwalificeren.

Vanderlyde: "Na afloop kwam ik in de gang bij de kleedkamers Muhammad Ali tegen, voor mij de grootste sporter ooit. Daardoor heb ik toch nog een mooie herinnering aan dat gevecht."

Vanwege het bijtincident heeft Holyfield, alias 'The Real Deal', nog wel een oude rekening te vereffenen met 'Iron Mike'. Wellicht dus op 11 juli in Diriyah, Saudi-Arabiƫ.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl