NOS Sport

Vijftigers Tyson en Holyfield azen op rematch, is dat wel verantwoord?

  • Getty Images
    Mike Tyson wordt in 1997 gediskwalificeerd als hij in het oor van Evander Holyfield heeft gebeten
  • AFP
    Mike Tyson wordt in 1997 gediskwalificeerd als hij in het oor van Evander Holyfield heeft gebeten
  • AFP
    Mike Tyson wordt in 1997 gediskwalificeerd als hij in het oor van Evander Holyfield heeft gebeten

Getuige recente trainingsvideo's wil Mike Tyson op 53-jarige leeftijd dolgraag weer de boksring in. Woensdag meldde zich een potentiële tegenstander: zijn 57-jarige oude rivaal Evander Holyfield.

Holyfield versloeg Tyson in 1996 en 1997, beide keren betrof het een wereldtitelgevecht. Het tweede duel tussen de zwaargewichten ging de geschiedenis in als 'The Bite Fight', omdat Tyson toen een stukje uit Holyfields oor beet.

Wat te doen met boksiconen op leeftijd?

De vermaarde Britse bokspromotor Eddie Hearn betwijfelt of boksiconen op dergelijke leeftijden nog wel een groot podium verdienen. "Ik wil het graag zien, maar is het allemaal niet wat onverantwoord?", zegt hij tegen British Boxing Television.

Na Tyson heeft ook Holyfield op social media aangegeven weer in training te zijn. In een interview met The Sun zegt hij: "Laten we de mensen geven wat ze willen."

Beide boksers zeggen geen nieuwe profcarrière na te jagen, maar zich wel graag te willen bewijzen in groots opgezette demonstratiewedstrijden die geld moeten opbrengen voor goede doelen.

Integriteit versus entertainment

Met name Tyson oogt nog fit. Hearn: "Hij ziet er gevaarlijk uit. Het lijkt erop dat hij nog wel wat schade aan kan richten, maar moeten we zo'n grootheid daar nog wel toe aanmoedigen?"

De bokspromotor gaat verder: "Er is een dunne lijn - en daar ben ik weleens overheen gegaan - tussen de integriteit van de sport en het bieden van entertainment. Wij moeten kijkcijfers genereren, maar niet te ver van het oorspronkelijke product afdwalen."

Tyson, die in 1986 op 20-jarige leeftijd de jongste wereldkampioen ooit werd bij de zwaargewichten en daarna nog twee keer de titel pakte, bokste in 2005 zijn laatste wedstrijd. Viervoudig wereldkampioen Holyfield ging pas in 2011 met pensioen.

Of het daadwerkelijk tot een gevecht tussen de twee rivalen komt, is afwachten. Tyson heeft laten weten dat zijn rentree tegen een "betrouwbare tegenstander" moet zijn, omdat hij zijn sport serieus neemt. Toeval of niet, andere grootheden als Lennox Lewis en Floyd Mayweather zinspelen ook al op een comeback.

Goede doelen bijzaak: alles draait om geld

Hearn denkt overigens wel te weten waarom Tyson en anderen zichzelf aanbieden voor een gevecht. Het goede doel is volgens hem bepaald niet hun eerste prioriteit. "Tyson denkt: hoeveel kan ik krijgen? Simpel. Het antwoord is: behoorlijk veel geld."

Ook Holyfield is eerlijk op dat punt: "Als het goed betaalt, wil ik tegen Mike vechten. Zeker! Hij ziet er fit uit, maar ik denk dat ik hem nog wel aankan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl