"Thank you Lord for the gift of NASCAR." Met die woorden heeft een priester zondag in de Verenigde Staten de televisie-uitzending geopend van de eerste NASCAR-race sinds de uitbraak van het coronavirus.
Op een leeg Darlington Raceway zegevierde coureur Kevin Harvick. Met strenge regels en controles, maar zonder de toeters en bellen die van NASCAR de meest populaire motorsport van Amerika hebben gemaakt.
Harvick was dolblij met zijn zege en vierde dat door zijn auto na de finish met piepende banden in rondjes te laten spinnen. De feestvreugde verdween echter toen hij de deur opendeed: "Er was een doodse stilte, het was echt gek."
Kan Formule 1 nu ook? 'Het is baanbrekend'
De Nederlandse autocoureur Jeroen Bleekemolen zat geboeid naar zijn scherm te kijken. "Ik denk dat heel veel mensen dat deden, niet alleen uit de autosport. Apart om te zien dat dit blijkbaar weer mogelijk is. Het is een beetje baanbrekend."
Wellicht dat dit de weg vrijmaakt voor andere racesporten. De Formule 1 wil 5 juli weer beginnen. Bleekemolen: "Als dit goed gaat, zal dat veel sporten aan het denken zet. Als het fout gaat en er wordt een coronageval gevonden, kan het heel slecht uitpakken."
NASCAR-racen bestaat uit het rijden van rondjes op een racebaan en niet op een circuit. Er zijn meer verschillen met de Formule 1. "Er is niet te veel technologie, de coureurs moeten nog gewoon met de hand schakelen. Ze moeten echt hard werken, maar halen makkelijk 350 km per uur", aldus Bleekemolen.
De NASCAR-coureurs zijn tijdens de coronaraces onderworpen aan een streng regime. Ze worden uitvoerig getest en als ze te dicht bij elkaar in de buurt komen, krijgen ze een boete. Die varieert van 10.000 tot 50.000 dollar.
De volgende NASCAR-race is woensdag, ook weer op Darlington Raceway.
Sport in Amerika
Ook andere populaire sporten in Amerika, zoals golf en UFC-gevechten, zijn weer aan het terugkeren met live-uitzendingen op televisie. Het wachten is nu op de terugkeer van de NBA (basketbal), NHL (ijshockey) en MLB (honkbal).