April 2011: Schepers (19) viert zijn goal voor Cambuur in de eerste divisie tegen MVV
NOS Voetbal

Voetballer Schepers put als rapper Bobbang inspiratie uit mislukte carrière

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

Bob Schepers leek alles in zich te hebben om de top te halen. Speelde een EK-finale met Oranje onder 17, liep stage bij Everton en verdiende een transfer naar FC Utrecht. Maar het voetballeven nam uiteindelijk een andere wending. En nu, in de kracht van zijn leven, voetbalt hij bij de amateurs. Zijn inspiratie haalt hij nu vooral uit zijn leven als rapper.

Vijf jaar geleden alweer verdween Schepers (28) geruisloos uit het betaald voetbal. Bij SC Cambuur, de club waar hij als 17-jarige ook debuteerde. Zelfs daar in die vertrouwde omgeving lukte het niet meer. "Ik was altijd al veel over mezelf aan het nadenken. En als ik dan even niet speelde, dan kwamen de twijfels", zegt Schepers.

Op stage bij Everton, een transfer naar Utrecht. Het begon nog veelbelovend voor de tiener die als aanvaller speelde. Maar bij elke stap in zijn carrière dacht hij ook aan de offers die hij zou moeten brengen om koste wat het kost de top te bereiken.

Angst

Bevangen door angst om dingen te missen, terwijl zijn vrienden het leven vierden. "Die schade heb ik later wel ingehaald", zegt Schepers over de jaren nadat hij de topsport vaarwel had gezegd. En de situatie accepteerde. "Het klinkt stom. Maar als je wat ouder wordt, dan maakt het ook allemaal wat minder uit."

Bob Schepers overlegt met SC Cambuur-trainer Henk de Jong

Met Nederland onder 17 speelde Schepers in 2009 een EK-finale. Tegen Mario Götze, die Duitsland vijf jaar later de wereldtitel bezorgde.

"Dat was de wedstrijd van mijn leven, nog nooit ben ik voor een duel zo zenuwachtig geweest", weet Schepers nog goed. Duitsland won na verlenging met 2-1, mede door een treffer van Lennart Thy (PEC Zwolle). Marc-André ter Stegen (nu Barcelona) stond op doel.

Nederland trad aan met Stefan de Vrij, al op jonge leeftijd een volwassen verdediger. Schepers was de man met snelheid en een actie. "En wat te denken van Luc Castaignos? Die was zo goed. Van hem wisten we zeker dat hij het ging maken, geen idee waar hij nu terecht gekomen is."

Een 17-jarige Bob Schepers bij Oranje-17, waarmee hij in 2009 de EK-finale speelt

Bij Gyeongnam, in de tweede divisie van Zuid-Korea, is Castaignos beland. Schepers zelf loopt stage als forensisch psycholoog. Waar hij eerst met zichzelf tobde, helpt hij nu dus anderen.

Vertrouwenspersoon

"Ik sta aan de andere kant", beseft Schepers, die bij Cambuur ook nog even als elftalleider en vertrouwenspersoon werkzaam was. "Ik richt me niet meer op de voetballerij, al weet je het nooit. Ik ga bewust de forensische kant op, werk met cliënten die met justitie in aanraking zijn geweest."

Heftige verhalen, ze inspireren Schepers ook nu hij een andere ambitie gestalte geeft. De muziek.

"Ik kan helaas niet zingen, dus ben ik gaan rappen", excuseert hij zich. "Maar ik schrijf alles wel zelf. Dat talent heb ik misschien wel van mijn oma meegekregen, die maakte vroeger dichtbundels voor de kerk. Heel iets anders natuurlijk, maar dat fascineerde me wel altijd."

"Vooral na tegenslagen heb ik veel geproduceerd, zoals de periode waarin het uitging met mijn vriendin. Mijn nummer Droom is ook heel persoonlijk, hoe ik aan mijn moeder vertel dat ik stop met voetballen."

Zijn moeder, met wie hij op jonge leeftijd naar Leeuwarden verhuisde. De vrouw die nu ziet dat haar zoon op zijn 28ste pas echt straalt. "De passie waarmee ik nu muziek maak, zegt ze bij mij als voetballer nooit gezien te hebben."

Schepers leefde al een jaartje of twaalf met het idee iets in de muziek te gaan doen. "Het begon op de middelbare school tijdens de wiskundeles. Van de leraar die we toen hadden, mochten we oortjes in."

Het gymnasium rondde hij desondanks keurig af, ook zijn studie is bijna volbracht. Tegenslagen relativeert hij veel makkelijker.

Door de afgebroken voetbalcompetities is zijn club CVV Blauw Wit '34 uit Leeuwarden ondanks de kampioensrace met Noordscheschut veroordeeld tot gewoon nog een seizoen in de eerste klasse. Ook de opnames voor zijn nieuwe album liggen vanwege de coronacrisis even stil.

"En natuurlijk hoor ik af en toe nog wel dat het zonde is wat er van mij als voetballer uiteindelijk geworden is. Techniek verleer je niet. Maar ik ben niet supersnel meer, het is niet zo dat ik elke week wedstrijden voor mijn club beslis. Soms speel ik ook echt gewoon heel erg slecht."

Reservebank

In het betaald voetbal werd hij daar hard op afgerekend. Was hij weken, soms wel maanden veroordeeld tot de reservebank. "Het werd op een gegeven moment steeds moeilijker om mezelf te motiveren. Het plezier werd minder. En als ik dan mocht meedoen, liep ik soms echt rond als een kip zonder kop."

Bob Schepers met ploeggenoot Lucas Bijker

Dankzij de muziek krijgt alles nu een plek. Hij zal alleen niet meer kunnen teren op een naam als succesvol profvoetballer, zoals Memphis Depay nu. De ster van Oranje bereikt miljoenen mensen met zijn filmpjes op YouTube. Daar kan Schepers nu alleen nog van dromen. Sterker, met vooralsnog slechts twee abonnees op YouTube zal hij er hard aan moeten trekken.

Maar ook Bob Schepers is eindelijk opgestaan, onder de artiestennaam Bobbang. Met een open veld voor zich kan het talent van weleer onbevangen zijn acties maken. Een laatbloeier, maar wat geeft het. "Ik moet wel nog wat bereik genereren", realiseert hij zich. "Maar ik ben tegenwoordig echt gelukkig."

Iedereen mag zijn verhaal weten. Via zijn muziek, recht uit het hart. "Het is misschien even wennen als je me zo hoort, maar ik ben het echt zelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl