Cambuur viert feest bij Excelsior Pro Shots
Sport en corona

Waar Ajax, AZ en PSV al blijk hebben gegeven - en soms met ferme taal - dat ze het voetbalseizoen graag beëindigd zien vanwege het coronavirus, wachten eerstedivisionisten SC Cambuur en De Graafschap geduldig af.

De koploper uit Leeuwarden en de nummer twee uit Doetinchem bezetten op driekwart van de competitie de posities die recht geven op directe promotie naar de eredivisie. Dat is best een reden om misschien wat extra druk op de KNVB uit te oefenen.

'Dit overschaduwt alles'

"Er zijn momenteel grotere dingen aan de hand, laten we ons daar vooral mee bezighouden. Dit overschaduwt alles", zegt algemeen directeur Ard de Graaf van Cambuur. "We volgen het standpunt van de KNVB, het RIVM en de overheid. Heel saai misschien, maar zo is het wel..."

Overigens liet zijn collega Foeke Booy, die bij Cambuur het technische beleid verzorgt, eerder deze week tegen de Leeuwarder Courant wel duidelijk zijn mening doorschemeren. "Wat mij betreft was dit anders opgelost en waren we gestopt."

Stand eerste divisie

1. SC Cambuur 29-66 (68-25)
2, De Graafschap 29-62 (63-28)
3. Volendam 29-55 (57-42)
4. Jong Ajax 29-54 (72-47)
5. NAC Breda 29-50 (48-30)

Ook collega Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap wil de KNVB niet voor de voeten lopen met beladen uitspraken.

"Het is heel complex allemaal, dus laten we de bond de tijd geven. Zij moeten hier een goede strategie voor zien te vinden", zegt de algemeen directeur van de Doetinchemmers.

"Ik vind dat de KNVB soms té kritisch wordt benaderd. Deze crisis is ook voor hen een groot vraagstuk. Laten we ze daar in Zeist de ruimte geven."

Druk opvoeren

Ostendorp vindt het niet gepast om in een periode vol onzekerheid de druk op te voeren richting de KNVB. "Als Ajax, AZ, PSV en RKC zeggen dat ze het seizoen willen beëindigen, is dat voor hun rekening. Laten wij bij De Graafschap maar bescheiden blijven."

Spelers van De Graafschap vieren de winst op Go Ahead Eagles Pro Shots

"Ik vind het jammer dat Ajax, AZ, PSV en RKC er nu al zo over praten. Stoppen kan altijd nog", laat De Graaf weten. "Laat de KNVB maar eerst alle mogelijkheden verkennen."

De belangrijkste optie voor de bond is om in de zomer, mocht de situatie rond het coronavirus verbeteren, de eredivisie en eerste divisie af te maken. Daar wordt komende dinsdag door de partijen onder meer over gesproken.

Uitdaging

"Dat belooft een enorme uitdaging te worden. Ook juridisch", voorspelt De Graaf. Ostendorp vraagt zich hardop af of doorvoetballen in de zomer wel mogelijk is. "Wat gaan we doen met de contracten en transfers? En als oud-burgemeester (van Bunnik, red.) weet ik dat je niet zomaar voorbij kunt gaan aan de benodigde politie-inzet. Hoe gaan we dat doen?"

De Graaf voelt onder de clubs in de eerste divisie in ieder geval veel solidariteit. "Iedereen beseft dat dit alles tijd nodig heeft. We hebben veel overleg met elkaar, want in tijden van crisismanagement kan alles weer heel snel veranderen. De clubs beseffen dat ze mee moeten in dit proces."

STER reclame